夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

你地身邊有冇朋友咁情況?

一對情侶拍左拖5-8年,
女方覺得都相處愉快,互相夾到,甚少吵架, 互相遷就...
而且都經濟許可考慮結婚,
特別係女方愈接近27-30, 就愈有這種想法...

但男方總係覺得結婚唔係咁簡單,
似乎有好多野仲要諗定睇定D先咁.

男爵府

BK Milk勳章

但這些男方在其他角色上看來都幾有責任感,
包括做男友, 做同事, 對朋友, 對屋企人....
出夜街都一定要送女方返屋企然後自己搭的士先安心.
平日相處都幾關懷備至, 唔係只有女方著緊果種.

跟住女方就會覺得:
一齊左5-8年都仲未睇完觀察完,姐係是但同住我一齊先?

大家點睇?

子爵府

回覆 April_B 的帖子

當然有,有沒有發覺往往結婚的就是拍拖拍得短的情侶,而往往拖著不結的,就是大家一起很久了,不是性格不同,不是不愛對方,但在男方來看始終缺乏那份衝動要去和女朋友組織家庭。我朋友和男友拍了十年拖,甚至男方買了居屋,居屋的所有東西都是女方添置,他們的相處也沒有問題,女方也覺得這是自己的未來老公,但拖著拖著,結果男方一句大家不夾,無法產生那種可以結婚的感覺,所以到最後分手了。而這個男人則在分手後短短半年就和另一個女人結婚了。

所以在結婚這件事情上,男女的看法和處理態度真的不同。你朋友也不用太急,如男方不想,怎樣問也沒有用。反而應讓抽離一些,真的好好審視這段關係,有時可能女方表現出很急切想結婚,但結婚對男方來說代表了婚禮,還有一堆責任,所以卻步了。不如暫且不提,好好再去觀察究竟大家是否合適,有時女方不緊張,反而男方覺得女方好像會飛走,才會真的去認真考慮結婚一事。

Cutemom0808  so true, many cases  發表於 13-12-6 15:53
April_B  短短半年就和另一個女人結婚?是否早有小三  發表於 13-12-5 15:34
April_B    發表於 13-12-5 15:32
mc <()>

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

一齊左5-8年都仲未睇完觀察完, 一定走啦

如果快30歲, 基本上三年唔同你結都走,

複式洋房

呢啲case最摻, 好多JM都係咁, 差唔多30歲先俾個男友飛, 有個fd搞到抑鬱添

April_B    發表於 13-12-5 22:57

子爵府

可能吧!但是也有可能根本男方一直遲遲不確定,又不去作分手,只是因為找不到一個更好的。男人在處理感情上都是會比女人拖拉!
mc <()>

男爵府

BK Milk勳章

咁講,即係哩d case個女方sense到,就應該一係揀個時刻分手,一係自己另覓mr right...

so sad!

男爵府

BK Milk勳章

manson2p 發表於 13-12-5 15:38
呢啲case最摻, 好多JM都係咁, 差唔多30歲先俾個男友飛, 有個fd搞到抑鬱添

最近我其中一個朋友26歲(快27了),男方30,一齊左6年.
家長就一早見左,我朋友話...
男方屋企人冬至約食飯,一d都唔想再去, 黎緊開年飯乜野果d諗起都想扮撞日做節缺席.

佢話自己26都仲後生,但唔係話要聽日結,
而係個男仔話唔想咁早住...
女方就覺得e家plan完都1-2年後,咁到時28-29歲, 差唔多.

伯爵府

呢D情況經常發生......

男的不無道理,男人結婚真係需要一種衝動的感覺,因為事實上,男人結了婚責任比單身時重大很多,成頭家孭上身,而且也意味著無咁自由了。

女的擔心歲月磋砣,亦都係好合理。一個女人最能吸引異性就係嗰十多年,一過咗選擇即銳減,更多係完全無著落,因為男人大多係視覺動物,睇外表多於一切,女人自然著緊青春,而且大部分女人都覺得結婚才是找到終身幸福,女人的世界裡,事業幾叻都唔及嫁得好有個幸福家庭令人羡慕。所以女人才會急。相反,男人的世界裡,幾多單身人士自由自在也令男人好生羡慕。

呢個問題係難解決,女人之家逼男人結婚亦好無癮。女人可以做的,就係觀察個男人,比少少暗示,同埋幫自己set個期限,個男人再拖就理智分手。個人覺得,女人逼婚結得成都未必好,結婚還是要男方自願和主動。不過,現實裡,女人的確難做到,好難同一個拍拖拍得好地地只是不提結婚的男人理智分手,唉......

April_B  冇錯!  發表於 13-12-5 22:57

大宅

回覆:你地身邊有冇朋友咁情況?

有D危。如果個男覺得佢係the one佢地急過女的。甚至唔駛女著急都自動求婚。我勸你個朋友比個限期自己,男友再未求婚就可以bye bye。不過又唔駛特登唔去聚會嘅。好似鬥氣咁。

大宅

我係人辦, 21-30歲同EX一齊. 27歲左右開始儲錢結婚,咁最後都係SORRY無感覺啦, 分手啦個D.

而家個男朋友連同我同居都無考慮過, 又唔想結婚. 可能我就係無令男人想一生一世嘅魅力吧.

不過我係男人, 可能我都唔想結婚....

April_B  佢地通常講出乜野理由?  發表於 13-12-5 22:58

男爵府

回覆:你地身邊有冇朋友咁情況

第一:男人同女人諗野唔同。男人覺得有需要(例如想生仔)就會結婚;女人咁上下年紀就覺得自己要結婚,愛,就可以結婚。

第二:有啲女人,做女朋友幾好,做老婆就要諗諗。有時男人對女人要求好高,但唔會講出口。我聽過有個朋友覺得女朋友同阿媽相處唔到,唔結;又有男性朋友覺得自己份糧唔錯,但女朋友只係文員仔,又要俾勁多家用屋企,怕結左婚負擔好大...

大宅

唔係話冇"結束愛情長跑, 之後結婚"既例子, 都有, 但都聽好多係拍拖多年, 感情穩定, 個個眼中結硬婚個隻, 但最後分手冇結婚然後男或女是但一方同另一個閃婚! 太多呢啲cases!

manson2p    發表於 13-12-6 18:59

子爵府

回覆:April_B 的帖子

有,拍左好多年都未結婚

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 April_B 的帖子

我覺得個男仔唔係咁愛個女仔,仲想睇下有冇得再揀個啱D

男爵府

BK Milk勳章

MCEsc 發表於 13-12-5 17:56
第一:男人同女人諗野唔同。男人覺得有需要(例如想生仔)就會結婚;女人咁上下年紀就覺得自己要結婚,愛, ...
有D人...拍拖果時搵個簡單的,單純的,節儉的,絕對一睇就知唔係聰明計謀型職場女性, (女強人就更加唔洗講)
但佢地後來又會覺得如果結婚會個男人就要咩起頭家好有壓力咁...

男爵府

引用:Quote:MCEsc+發表於+13-12-5+17:56+第一:

原帖由 April_B 於 13-12-05 發表
有D人...拍拖果時搵個簡單的,單純的,節儉的,絕對一睇就知唔係聰明計謀型職場女性, (女強人就更加唔洗講)
...
所以同無機心女拍左一輪,咪識個能幹女結婚
做男人都幾好,選擇多好多!

April_B    發表於 13-12-6 00:41

別墅

唉....真係好難比意見

男爵府

BK Milk勳章

sandycatcat 發表於 13-12-6 02:52
唉....真係好難比意見

大宅

引用:你地身邊有冇朋友咁情況?一對情侶拍左拖5-8

原帖由 April_B 於 13-12-05 發表
你地身邊有冇朋友咁情況?

一對情侶拍左拖5-8年,

要一生承諾,梗係睇清楚先!唔係睇清楚你播,你已經係囊中物,無得走!純粹係睇清楚周圍仲有無好野咁解,你咪天真!

相處愉快就一定代表要相處一世?!咪傻啦!叫你朋友執生啦!惡運,永遠係你自以為最安全嘅情況下來臨!

從前你倆為什麼執手起誓
難捱的關口請你記住原委
努力保衛

首頁

尾頁

跳至