自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

你會唔會出聲??

4 人座位, 我隔離3 個都係B6, 面向我果4 個都係b6, 火車去到大學站上左個B6, B6 見我隔離有少少位就話 ‘擠一下吧!' 之後成個人坐左落黎, 講真, 唔係真係話好迫, 可能我地5個都唔算大份, 但係我真係睇唔過眼呢種culture, 有人需要坐既我會讓座, 但唔係夾硬迫多個人落黎 ‘擠一下’ 囉!

我面露不悅, 企我前面果兩個HK 人見到都擰晒頭苦笑,

我忍佢忍到我落車, 到我起身落車時, 我忍唔住拍下佢膊頭, 再指住 ‘4 人座位’個貼紙, 用廣東話同佢講 ‘4 人座位黎架!’

之後佢就笑笑口講左句 ‘BU 巧依C 呀!’

我咁做會唔會太MEAN? 我知B6 心態係大家擠一下人人有位坐,開開心心, 但呢度係HK, 我唔想HK 咁快大陸化.

男爵府

回覆:搭火車遇上B6, 4 人座位有第5 個迫埋黎 ‘擠一下'..

樓主好勁,咁都忍到

珍珠宮

回覆:mimorjai 的帖子

鬧爆佢呀

伯爵府

回覆 k0dy 的帖子

真係? 可能我比較膽小, 唔想咁多人面前話佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

由佢企圖想坐落黎一刻已經要清楚話佢知"不可以, 這是四人座位"

男爵府

回覆:搭火車遇上B6, 4 人座位有第5 個迫埋黎 ‘擠一下'..

我會鬧爆距!

男爵府

回覆:fishfishchen 的帖子

唉,大陸文化

伯爵府

引用:你會唔會出聲??4+人座位,+我隔離3+個都係B

原帖由 mimorjai 於 13-12-08 發表

你會唔會出聲??

伯爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:搭火車遇上B6, 4 人座位有第5 個迫埋黎 ‘擠一下\'..

我唔會忍到落車一早叫佢弾開

男爵府

佢係老弱或傷殘,我馬上讓位添, 但佢好人好者, 我唔會俾佢坐落黎囉~

子爵府

講得太遲,一开始就應該要講

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:搭火車遇上B6, 4 人座位有第5 個迫埋黎 ‘擠一下\'..

變態,文化大不同

我要記低 這些 那些 全部心事
從筆尖話你知
每兩天一次 你要揭開 信箱
接收 甜蜜故事
郵差會配合地 投入 我隔空的愛意

男爵府

引用:回覆+k0dy+的帖子真係?+可能我比較膽小,+

回覆 k0dy 的帖子

真係? 可能我比較膽小, 唔想咁多人面前話佢
比我真係會產爆佢,就算吾產爆都會出聲

男爵府

mimorjai 發表於 13-12-8 21:02
你會唔會出聲??

4 人座位, 我隔離3 個都係B6, 面向我果4 個都係b6, 火車去到大學站上左個B6, B6 見我隔 ...
你都好呀~ 個b6 都叫做識講 "BU 巧依C 呀"

我上次遇到你呢個情況, 我講左句 "嘩~ 咁都得呀?"

個死b6婆即刻擰個頭過黎啤住我, 講左句普通話, 我好晦氣咁返佢講 "我唔知你講乜喎"

我已不顧安危, 誓死都一齊
看不起這個繁華盛世~~

公爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 mimorjai 的帖子

比我第一野就指住四人座位

:pppp:

公爵府

你已經好好禮貌了

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

solstice 發表於 13-12-8 21:26
講得太遲,一开始就應該要講

Agree!

咁遲講佢當你冇到呀!

水晶宮

引用:你會唔會出聲??4+人座位,+我隔離3+個都係B

你會唔會出聲??
四人座,坐左七個人!都有見過

男爵府

算吧啦!有句名言,要成功的3個必需是:堅持,不要臉,堅持不要臉!罵什麼,佢哋都可以「不要臉」當聽唔到。但要清楚說明,不是每個B6也是那麼差,也見過不知所謂的老外,特別是臭英國鬼

首頁

尾頁

跳至