跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次去QE做檢查,其實會做d乜

12/5上午會去QE做檢查,姑娘話要搞成朝,其實有d乜嘢做,定還是大部份時間都係用嚟等.有冇人有經驗?

大宅

Re: 第一次去QE做檢查,其實會做d乜

hi, qe 第一次檢查係抽血同埋問症 (指問過去既病歷, 家族遺傳, 有無小產過/落過, 生活狀況--有無煙酒... 等等)跟住就走得嫁啦. 妳準時去既話都唔洗等好耐嫁咋, 基本上無咩特別既話可以預計個拎鐘到走得.

大宅

thx zeke~~

我會19/5上午去 QEH 做第一次產檢, 好緊張...

政府醫院係咪唔會做 u/s 嫁

別墅

好媽媽勳章

我10/5會第一次去做產檢, 到時再同大家share吓.

大宅

如果你會跟姑娘去參觀,即係睇下生得要去邊呀,產房係邊呀咁,咁就真係要成朝喇~~

洋房

red888 寫道:
thx zeke~~

我會19/5上午去 QEH 做第一次產檢, 好緊張...

政府醫院係咪唔會做 u/s 嫁

政府第一次做產檢, 只是見姑娘, 抽血, 聽講坐, 介紹oscar test, 派入院程序單張和入院要帶的用品, 約見醫生時間.

大宅

emmangbb,
我去到, 佢無介紹過oscar test呀, 又無講座聽喎~~

red888,
如果檢查果日有講座就可以聽, 否則要預約嫁!
re : u/s, 佢地有, 不過妳唔好exp. 佢會講解比妳知頭係邊呀, 男定女呀, 等等, 同埋因情況而睇下會照幾次, 我第一胎, 前後照過2次咋.

洋房

zeke 寫道:
emmangbb,
我去到, 佢無介紹過oscar test呀, 又無講座聽喎~~

可能不同醫院有不同按排, 我係去東區的.

子爵府

emmangbb,

我都係去東區架! 我都報左名照OSCAR啦! 你會做邊個PLAN呀?

洋房

magcat :

你第一次產檢是5月7日, 我有聽Oscar講座, 不過沒有報名, 因為我之前怕book唔到, 所以book了私家, 個plan 同東區plan 2 ($800) 一樣.

我第一貽是係東區做 - 都係plan 2.

係呢你預產期是幾時, 我係12月10日.

大宅

好媽媽勳章

我月尾就去做啦,唔知贊育有冇OSCAR做呢?
我係PWH BOOK 佢已經無晒位要排WAITING 呀 :-(

大宅

我問過醫生, QEH 冇 oscar 做, 一係去 PWH (中大攪嘅), 一係私家, 因為東區只接受東區生的mami :-(

emmangbb 寫道:
[quote]
zeke 寫道:
emmangbb,

可能不同醫院有不同按排, 我係去東區的.[/quote]

大宅

hi zeke,

咁幾時 (大約幾多週) 先有 u/s 係 QEH 做呀?

係咪又要靠私家?

zeke 寫道:

red888,
如果檢查果日有講座就可以聽, 否則要預約嫁!
re : u/s, 佢地有, 不過妳唔好exp. 佢會講解比妳知頭係邊呀, 男定女呀, 等等, 同埋因情況而睇下會照幾次, 我第一胎, 前後照過2次咋.

別墅

好媽媽勳章

我今日去了QE第一次檢查, 只是見姑娘, 抽血, 派入院程序單張和入院要帶的用品, 約見醫生時間. 下次先見醫生, 約到7月尾........ :-|

不過真是好多內地孕婦 :tongue:

大宅

有無人去過贊育做檢查呀?我今個星期六去做第一次"登記",唔知會有咩要做,唔知係咪好似qe 或東區咁抽血,問病歷咁呢?

唔知第一次去左贊育,可唔可以轉去其他醫院eg東區?

大宅

好媽媽勳章

Swan12 寫道:
有無人去過贊育做檢查呀?我今個星期六去做第一次"登記",唔知會有咩要做,唔知係咪好似qe 或東區咁抽血,問病歷咁呢?

唔知第一次去左贊育,可唔可以轉去其他醫院eg東區?

咁岩既?! 我都係約左呢個星期六去贊肓做第一次登記呀!! 唔知會唔會見到你呢? 以我所知第一次去都係抽血, 磅重, 問病歷之類, 無乜特別野既. 如果你去左贊育登記咁之後就要去瑪麗生bb ga wor, 好似無得轉院ga mar...

大懶貓堂,
贊育好似有得做oscar, 係去hku(即係瑪麗)做既, 但好似貴好多. 星期六我幫你問下啦!

禁止訪問

大宅

hi sarawong,

你試下book 威院啦, 價錢 $950 (同中大協辦)

http://www.fetalmedicine.hk/tr/oscardetails.asp

sarawong 寫道:
我想問如果係政府醫院邊間有得做oscar?我會晌QE生,但聽你地講話果度無得做,本來我想去私家做,但要千幾蚊(連診金),好似幾貴.

大宅

red888,
我記得我上一胎好似都成6/7個月至做左一次u/s, 之後我家姐(佢上年年中生)做檢查, e生叫佢自己去私家檢查+check, 因為太多外地孕婦, 所以佢地唔會做得足個u/s 等等. 所以我建議大家都唔好exp QE 果到照, 最好出去私家照(如果真係想照的話,因為我上一胎除左係qe照過兩次, 我係無出去私家照過)

大宅

借問聲我地呢到有幾多個媽咪會係qe檢查 + 生bb, 我黎緊係16/7, 有無人同我一日呀??

首頁

尾頁

跳至