夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 你地會唔會頂撞你地 6299?

janet818,
你99真係好過份! 竟然會有d咁既人!
如果佢真係指住我黎鬧, 我實同佢死過,
跟住帶埋個女走, 以後唔洗見!
痴線, 阿媽生我出黎俾你鬧???
冇野ma, 你又好野...咁都頂得順,仲同佢say sorry,
佢以為自己係咩呀? 99大哂呀? 大家都係人,
做咩要俾你鬧, 痴痴地.
最憎呢d"恃老賣老"! 心理有問題.
我真係鄧你嬲!!
你都冇錯! 你老公冇鬼用! 個老婆娶返黎係錫架,
唔係要黎俾佢d屋企人出氣架! 搵人點醒下佢啦!

禁止發言

好媽媽勳章

男爵府

佢地唔尊重你你洗乜理佢地感受呀,6299唔係大晒嘅,咪比佢地以為自己高高在上,應撐就撐!!

複式洋房

唔會,佢地始終係長輩.而且各人諗法實有偏差,費事哂gas.

複式洋房

絕不! 那是很愚蠢的事。
不要做沉默的香港人

民房

可能唔洗同佢地住所以冇呢d野發生~
不過就算發生,
我都唔驚,
因為佢地最錫佢地個囡,
一d都唔錫我老公,
而且我地係同我父母住,
一直以黎都係媽媽教我點湊仔,
我99佢自知乜都冇幫過我地,
又冇乜養過個仔,
所以佢好有自知之名~

伯爵府

Wow,janet818,你好有 eq! 我都唔會頂撞佢地,當我們剛剛結婚時.試過因為姑仔比99話左我幾句,我都有同佢湛茶認錯.不過現在姑仔重係咁無理.我都費事side氣!

大宅

唔講都唔知咁多人會同奶奶湛茶認錯架, 俾著我會搵杯茶淋佢囉!

唉, 對付d衰格的奶奶, 唔可以咁樣低聲下氣架, 佢地只會愈來愈得戚, 恰得就恰架喇, 一定要hack住佢, 最好就惡人先告狀, 時不時都暗寸下佢, 句句都要窒下佢, 當然最好係無人係度果時, 唔高興時要提高把聲幾度來"同佢傾下". 千祈就唔好明鬧, 但一定要據理力爭, 最好好似八婆咁同佢鬥長氣, 仲要小事化大, 久而久之佢就費事同你過招唔敢蝦你了.

我咁樣講係要大家保護自己, 并不是要對老人家無禮, 我都好尊敬有禮同善待我的老人家! 佢對我好, 我會對佢更好, 佢對我衰, 我就

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

如果佢只係比說話我聽., 咪當聽唔到咪算, 我個件唔理佢就係最佳良方.

但佢一做d自私, 陰野攪到我個女, 勢必產佢上天花板, 邊個幫口產埋佢

伯爵府

nausica 寫道:
唔講都唔知咁多人會同奶奶湛茶認錯架, 俾著我會搵杯茶淋佢囉!

唉, 對付d衰格的奶奶, 唔可以咁樣低聲下氣架, 佢地只會愈來愈得戚, 恰得就恰架喇, 一定要hack住佢, 最好就惡人先告狀, 時不時都暗寸下佢, 句句都要窒下佢, 當然最好係無人係度果時, 唔高興時要提高把聲幾度來"同佢傾下". 千祈就唔好明鬧, 但一定要據理力爭, 最好好似八婆咁同佢鬥長氣, 仲要小事化大, 久而久之佢就費事同你過招唔敢蝦你了.

我咁樣講係要大家保護自己, 并不是要對老人家無禮, 我都好尊敬有禮同善待我的老人家! 佢對我好, 我會對佢更好, 佢對我衰, 我就
Wow, nausica 你好夠薑ar!

子爵府

醒目開學勳章

感情上好多次都好想(响個心頂撞咗n咁多次)......但好彩理智上咁多年都一路控制到......仲未試過開口頂撞(有冇黑面我真係唔知呀,因我自己睇唔到,老公又冇話俾我知喎??)......但我估我近年都開始爐火純青,對耳識得裝開關架嘞 ......相信未來大概都唔會啩??
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

別墅

一樣.
sylviawong 寫道:
我未試過,不過黑面羅....同埋同c6講話我唔鐘意羅,叫佢阿媽把口唔好咁臭

大宅

唔係太過份都唔會頂撞佢!
忍忍忍
62要求逢假期 (包括星期6,日)要同佢地食飯 + 煮埋 + 幫佢地做家務(唔係一齊住) .......我會扮聽唔明 (裝聾作啞)

99要求再生BB......我咪叫佢同老公講, 唔到我一個人話事..... 雖然老公答左佢好多次,唔生 but 佢下次見又問

又話佢瘦左得番120lb, 都係因為我地話唔生,
我答: 我仲瘦過佢, 110lb都唔夠
<<<<< 算唔算頂撞佢???

男爵府

好想好想頂撞,但事實、實際和現實係唔可以...,跟本係佢地頭,莫講話頂撞,就連我普通講下野,傾下計都冇,唔好講咁高層次可以頂撞佢。(人地有3個女+3個女婿顧駕,老公就一定唔會幫自己架喇,你地話仲會唔會找死?)

以前為左99真係好唔開心,好難受,但到左而家苦練左當佢透明的武功,總之去到叫聲佢之後就自閉,當幾粒鐘"豪"比佢,求求其其交左差算喇,一句講晒:大家無緣份!
淡而無味

男爵府

yywhk 寫道:
感情上好多次都好想(响個心頂撞咗n咁多次)......但好彩理智上咁多年都一路控制到......仲未試過開口頂撞(有冇黑面我真係唔知呀,因我自己睇唔到,老公又冇話俾我知喎??)......但我估我近年都開始爐火純青,對耳識得裝開關架嘞 ......相信未來大概都唔會啩??

yeah~~~我同你一樣..。
淡而無味

大宅

無頂撞過呀
99通常都係比說話我聽既時侯都扮講笑
我honey通常都聽唔明, 咁我又扮聽唔明囉
不過囡豬未出世, 可能第時有呀女, 會多d argue
總之0岩聽就見多d, 唔0岩就見少d
我結婚開始我都同老公講過, 無事少見面
佢都同意

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我唔鐘意吵,最多當聽唔到,不過我99.62係唔會話我,最多都係打電話俾我老公,話我自以為事,唔聽人講。
我老公好唔鐘意62,下下都要人聽佢話,照佢話去做,仲要係即刻去做果種,令到我老公好反感,就連姑奶都唔鐘意佢個阿爸
其實我只不過係一個旁觀者

男爵府

BK Milk勳章

janet 你真係好勁, 咁都可以忍佢 ! 我就唔會喇!

但你都唔好咁lum喇, 唔係教你xyz佢, 但係你唔係佢個女, 點解受佢氣, 係咪你老公家好富貴? 佢地好難服侍? 你老公都不能接受啦, 佢簡直可惡, 我諗你一係就太愛你老公, 一係就佢地家太富有, 太擺款唔到你xyz佢, so你先咁做姐, janet你要硬起來呀 !!!唔可以比人蝦 ! 你嫁你老公幫佢生埋仔, 唔需要受埋人地氣架 ![quote]
janet818 寫道:
原則上佢地始終係長輩, 好唔想同佢地有什麼沖突.
但可能BB剛出世後意見多分岐, 加上產後自己情緒極度低落, 同時又無人關心/安慰我. ..... 好多時控制唔到自己情緒, 有次因為有關湊BB的事, 面上不經意路出不悅神色. 99就即時發晒爛渣咁用手指住我個鼻來鬧.話我比面色佢睇, 當時自己連做夢都無想過自已竟然會比人咁鬧法. 大家都是師文人, 點解無端端要好以潑婦罵街咁鬧我 :-( , 我當時跟本無時間頂撞返佢, 即是感到極大羞辱. 只有直奔入

洋房

無頂撞過呀, 我好少見到62,99架, 見到都好少傾計既, 有時佢哋同我講嘢, 我都會係答佢哋"係呀, 哦"咁囉, 可能佢哋年紀大呀, 好多說話都係重覆又重覆, 有啲長氣呀.

大宅

nausica 寫道:

完全贊同...d八婆真係欺善怕惡, 你忍佢只有死路一條, 只有你大聲d佢哋先忌你, 唔敢蝦你, 仲要時不時同老公洗下腦, 等有咩事老公都會支持你ma.

首頁

尾頁

跳至