跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 有無 mama 七月中去浸會生 bb 呀 ?

Tabobo 寫道:
JEANNE,

你不如講下你個走佬袋入面執左 mud 野,
比我地參考下啦 !

我都係參照浸會產前講座派的list 執喳,同埋參照「產前產後」一d 在浸會生左的媽媽的經驗!

其實主要係:

入院信
網褲 x1包
產婦衛生巾 x 2包
床墊 x 4 (其實佢地包床墊 x 2,係我自己再執定d )
個人用品 (如護膚品、洗面刷牙用具)
潤唇膏 (護士特別提醒要帶,話會好乾)
免沖水沖涼液 x 1
濕紙巾 x 1包 (用作消毒抹手,咁樣就唔使成日去洗手)
普通紙巾x 1 盒 (唔知醫院有無提供所以帶定)
大中小毛巾各x2 (佢地話記住帶條毛巾仔,分娩時可抹汗,開刀的就唔駛啦!)
外套或晨褸 x 1 (因為冷氣凍)
梳打餅 x 1包 (半夜肚餓可以食)
襪、內衣、內褲 (如餵人奶可帶哺乳bra)
少量乳墊 (帶定)

不過有d 野要到遲d 先執,如眼鏡、拖鞋、bb 出院衣服、手提電話 charger 同DC 等,因為呢d 野宜家仲要用,可能臨入院先帶/入左院叫老公帶入院。同埋應該唔使帶床頭櫃鎖、水泡同生理沖洗瓶,因為醫院已提供。

子爵府

fafaBaby 寫道:
我想問你地去浸會生大約預幾多錢???
因為我想係浸會生 (開刀)
Thanks,

我問過醫生,都係預 40k 左右
(開刀與自然分娩價錢分別約幾千蚊)

別墅

Thanks,

複式洋房

Tabobo,

我都係呀 ! 第一次要住院,又未執走佬袋,好緊張呀!!
預產期係7月21日, 打算順產, 但我的醫生話bb仲未轉身, 可能要開刀 :-(

別墅

我個BB好早就轉身啦!唔知會唔會早產呢???

複式洋房

浸會 mama 一覽表

JEANNE1120 [7月初]
哈姆 [7月12日]
SCSK [7月13日]
TABOBO [7月13日]
WKO1029 [7月16日]
MAYMAYHO [7月21日]
莎朗 [7月26日]
MCSARU [7月29日]

仲有無呀 ? 大家得閒就 UPDATE 下啦 ~

大宅

浸會 mama 一覽表

哈姆 [7月22日]
莎朗 [7月26日]

大宅

我想問浸會生
走佬袋要預備什麼?

民房

我都係去浸會生的,我7月頭呀

產婦篇 - 入院用品

1. 網褲 - 6條
2. 有扣/冇扣產婦衛生巾 - 2-3包 (之後可轉用普通夜用衛生巾)
3. 生理清洗器 - 1個
4. 細支裝滴露 - 1支 (可以唔用)
5. 廚房抹手紙 - 1卷 (清洗傷口後用以印乾下身用,好處係,如果用普通紙巾,濕左水好易爛&黐o向下身,then容易發炎。)
6. 乳墊 - 10-20片左右
7. 日用品 - 牙刷牙膏、洗面毛巾、拖鞋、水杯、一般梳洗用品
8. 出院衣物 - 1套

這些都是我一些朋友給我的意見

複式洋房

我係開刀既, 我今晚都執起走佬袋啦!
朋友幫我 check 左一次, 唔知仲有無漏,
大家參考下啦

1. 網褲一pack (內有6條)
2. 床墊 4塊
3. 睡衣一套, 旅行拖鞋, 襪一對
4. 風褸一件
5. 即棄乳墊 (nuk 一盒)
6. 餵奶 bra 3個
7. 毛巾兩條 (洗面 + 抹身)
8. 牙膏牙刷
9. mama 衛生巾 2 包
10. 眼鏡 + contact lens
11. bb 出院用的和尚袍
12. bb 包被

仲有其他私人物品就遲d 先放入去,
到時要帶隻 毛毛狗公仔 入去 陪我 tim 呀 !
因為我一定好掛住我隻史立莎囡囡 :-(

別墅

我都會係浸會開刀, 日子醫生定左7月7日(六). 以下係我c+既收費俾你地參考:
1. 浸會package: 15,800 (8-12人大房) for 5日4夜
2. 醫生費: 17,000 (如果開刀係平日, 佢收12,000)
3. 醫生"春"房費: 600-650/time and 1-2 times/day
4. 兒科: 3,500
5. 麻師: 3,800
total: 50,000有找

如果我揀3人房, package: 19,500 and 其他駛費on-top加25% --> total: 60,000有找.

ps. 如果你要自己揀日子/時晨, 醫生會加$ and 浸會都會加你7,000. 另外如果你係星期日or out of 手術室operation time 開刀, 浸會會加收17,500.

Hope the information helps!

複式洋房

AIGO :

請問邊位醫生幫你開刀架 ?

別墅

Tabobo,
已pm你.
係呢, 你隻史納莎幾大? 我隻仔仔(已絕育)已經4歲幾.

複式洋房

AIGO,

BINGO !!! 原來我地真係同一個醫生呀 !
(因為我之前問佢擇日又係要 加 $5000, 所以我直覺我地係同一個醫生囉 ! )

我隻史立剪囡囡又係四歲半 wor ! 佢都 yim yim 左架, 真係巧合呀 !!!

大宅

各位決定會開刀的媽咪
你們會定開刀日子於多少週?
如果39w才開刀
會否太遲?

哈呣 寫道:
浸會 mama 一覽表

哈姆 [7月22日]
莎朗 [7月26日]

複式洋房

莎朗 :
我 38 weeks 1 day 就開刀啦,
我怕 bb 早d 想出黎見我,
因為朋友話第一胎 + 有bb 時搭過 aeroplane 會早d生架 !
所以我唔敢太 late 開刀

大宅

Tabobo,

你38w1d開刀
即是那日?

我會再定38w左右開刀

Tabobo 寫道:
莎朗 :
我 38 weeks 1 day 就開刀啦,
我怕 bb 早d 想出黎見我,
因為朋友話第一胎 + 有bb 時搭過 aeroplane 會早d生架 !
所以我唔敢太 late 開刀

複式洋房

昨日去做檢查, 我bb的頭已經轉向胎盤啦! 可以try順產, bb 35w 大約有 5lb+, 大家的bb係幾重呀 ?

我有朋友在浸會生完, 話有好多大陸人, 好噪, 所以大家要在適當的時候為自己權益出聲呀 !

大宅

莎朗,
我最後都選了39week1d 開刀. 如bb要早. 就順其自然啦.

大宅

如果bb要早
是緊急開刀or順產?

哈呣 寫道:
莎朗,
我最後都選了39week1d 開刀. 如bb要早. 就順其自然啦.

首頁

尾頁

跳至