在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

引用:我自從生完BB返工開始冇好日子過,不斷加我

原帖由 Choleching 於 14-01-12 發表
我自從生完BB返工開始冇好日子過,不斷加我工作,其他人就好得閒,直頭要你補翻你放假d Job ...
Me too想吾撈呀

男爵府

好多公司都係咁, 年終做 appraisal 懷孕員工永遠墊底, 不論個人表現, 人工加得最少, 花紅分得最少, 我公司都係...

試過有員工, 懷孕一直冇講出來, 本來有得升職加薪, 點知好衰唔衰, 就係人事部出升職信前兩日, 公司局部裝修有好大天拿水味, 員工不得不講出來, 結果職冇得升, 人工一仙都冇得加, 勁PK勁cheap

大宅

係架, 個時我大肚, 大公司都即刻俾個"underperform"既rating 我, 個年仲要零花紅! 永遠係墊底!

所以千祈唔好太上心, 應該請假就請假, 唔好理佢. 預左唔會有好grade, 按章工作就可以.

大宅

louisagood 發表於 14-1-11 10:14
呢個世界就係咁,d 人鍾意「蝦」「唔出聲、實實在在做事的人」, 因為佢哋唔敢挑戰d 「惡人」, 搞到我心理 ...

好同意, 我部門好多冗員, 日日無野做, 但係又大大聲話公司對佢地呢樣唔好, 個樣唔好, 又推野做, 反而rating 唔錯! 而我唔出聲, 做野多過佢地好多, 反而只係普通! 欺善怕惡!

所以我而家都唔會咁上心, 佢出得糧俾我我一定做哂自己d 野, 不過預左點做都唔會有人appreciate, 唔駛做多, 反正唔會收得多d, 輪唔到我!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔好唔開心啦. 可能係公司為左多慳一個月, 才down grade你,並唔係直接睇你工作表現。人事行政既野好黑暗, 唔好否定自己既努力呀!

別墅

上年年頭arm arm知道有咗就己經無人工加, bonus 又出少咗一半, 年尾又放咗產假, 我睇怕今年都會係咁, 以前未有嗰時一年都係請咗三日sick leave, 咁博為乜呀....放咗咁耐產假, D嘢又有人做, 公司實覺得我可有可無....所以我一於少理, 決定生多件, 攞多次產假, 乜都返晒黎啦....依家按章工作, 準時走人, 回家睇仔...

wongjoetabo    發表於 14-1-18 20:15
Jolin_Yuen    發表於 14-1-16 18:05
peony_only    發表於 14-1-14 22:28

水晶宮

畀面勳章

引用:係架,+個時我大肚,+大公司都即刻俾個"under

原帖由 queenie1985 於 14-01-14 發表
係架, 個時我大肚, 大公司都即刻俾個"underperform"既rating 我, 個年仲要零花紅! 永遠係墊底!

所以千祈 ...
咁我公司都算係咁, 除左年年加薪少。 我放完產假都有花紅攞

大宅

岩岩上年放完產假,睇過上面d JM既經驗,終於知道原來係咁黑暗既,雖然我仲未派成績表,但我都係keep 住平常心啦。如果真係因為我放左產假而令到小左/無花紅的話,都唯有接受現實。。鬼叫我窮丫,頂硬上啦。

禁止訪問

複式洋房

don think too negatively! 平常心!

首頁

尾頁

跳至