論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

回覆:自己幫菲律賓工人續約

有冇人知 1.入境處表 1式4份,係咪自己影印

2. phil 領事館即刻簽好文件,定係要等
3. 最後入境處一步, 要需時幾多星期

大宅

mabel-po 發表於 14-1-22 14:15
完約姐姐一定要返去放假, 如果僱主未能即時安排假期, 可以於續約時向入境處申請延期, 順延假期唔代表唔洗 ...
即是新約一年內離港? 咁係咪唔一定返菲, 過一轉澳門都得??

另外, 續約時份入境處form係咪填 entry visa and extension of stay呢?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆 maomama 的帖子

我剛剛搞完, 全部費用我出啦, 都是唔駛$600

大宅

回覆:beatricebryan 的帖子

合約一式4份,要到入境處攞,唔可以影印。我上次都要去入境處攞的。

洋房

引用:以前揾開agency做,但收費越來越貴,所以決

原帖由 debby1328 於 14-01-11 發表
以前揾開agency做,但收費越來越貴,所以決定自己搞。我會叫工人去使館搞先,請問使館要吾要提供僱主financ ...
請問合約2a,b,c怎樣填,我姐姐是會返菲律賓放大假再回來的。
2b 是否漏空呢?

洋房

引用:Quote:原帖由 debby1328 於 14-01-11 發表

原帖由 bbtoday 於 14-06-12 發表
請問合約2a,b,c怎樣填,我姐姐是會返菲律賓放大假再回來的。
2b 是否漏空呢?
有無人知呀?

洋房

回覆:bbtoday 的帖子

另請問工人姐姐是否要帶証件相

purplechung  我見入境處份表格寫續約吾駛相片, 我遲的再答你  發表於 14-6-16 15:40

侯爵府

mabel-po 發表於 14-1-11 13:13
去領事館取回全部文件, 上入境處網預約簽証

入境處簽証:
第一個步驟做左, 上星期日8/June工人姐姐已經交齊晒文件去菲律賓領事館, 今朝早安排好亞女返學的野就7點半已經出左門口, 10點幾打比我話攪掂回家中, 佢想早去早回, 因為亞女下午2點放學.
我想問下入境處網預約簽証係咪要齊以下文件:

http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/nonpermanent/applyextensionstay/fdh.htm網上申請所需遞交的文件網上申請所需遞交的文件將視乎你的申請類別而定。註有*的文件必須遞交。
續約
文件最多可上載的檔案數量
  • *表格ID988A - 從外國受聘來港家庭傭工簽證/延長逗留期限申請表(只需遞交第一至第四頁)
  • *表格ID988B - 從外國聘用家庭傭工申請表(只需遞交第一至第四頁)
  • *表格ID407 – 從香港以外地區聘用家庭傭工的僱傭合約(新)
  • 表格ID934A - 就外籍家庭傭工擔任駕駛汽車職務申請特別許可的申請表(只需遞交第一及第二頁)
  • *傭工的旅行證件副本(顯示個人資料、相片、證件有效期、最近一次簽證標籤及最近一次入境簽注/入境標籤的頁面)
  • 車輛的有效登記牌照副本(如須擔任駕駛汽車職務)
  • 傭工的有效香港駕駛執照副本(如須擔任駕駛汽車職務)
  • 其他證明文件 [例如:僱主的經濟狀況及住址證明 (如與舊合約所提供資料有別)]

侯爵府

amkchoi 發表於 14-1-25 00:20
見證人是專業人仕?咁僱主吾需要提供financial support?
我返公司搵同事幫我簽, 我工人話份舊合約個簽名吾係佢自己簽, 我諗係agent費事寄來寄去, 假冒簽名甘都得
好在無咩事咋~

大宅

回覆:自己幫菲律賓工人續約

想問下洗唔洗填OFW form ga?

侯爵府

bbtoday 發表於 14-6-12 08:21
2b 是否漏空呢?
ID988A及B, 點解我見吾到有2a,b,c?

侯爵府

Xipoun 發表於 14-6-16 16:30
想問下洗唔洗填OFW form ga?

我工人話要, 之後佢自己拎張form比我, 我見最主要係填工人資料, 所以叫佢自己填.
我係網度都搵到呢二張form, 你可以自己print比工人填 OFW Information Sheet
1. http://hongkongpcg.dfa.gov.ph/images/PDF/RECONTRACT.pdf
2. http://www.poea.gov.ph/ofw/infosheet.pdf

二張form都要填及遞交, 之前有jm話OWWA費用$196係工人支付, 所以我無比佢, 當工人遞交晒所有文件後, 佢話呢個費用係由僱主支付, 我諗佢問左朋友或領事館職員, 我見工人一向做野都好清晰同有交帶, 佢甘講我都照比返佢, 無所謂啦!

洋房

引用:Quote:bbtoday 發表於 14-6-12 08:21 請問

原帖由 purplechung 於 14-06-17 發表
ID988A及B, 點解我見吾到有2a,b,c?
是id407 contract in green colour

大宅

新手, 請問要係約滿前幾耐要開始搞續約o的野?

侯爵府

bbtoday 發表於 14-6-17 19:16
是id407 contract in green colour
我見之前2個印尼工人續約合同都係漏空無填, 只在2.(B)第2格內打上舊合約號, 我今次都係甘做

侯爵府

shingon 發表於 14-6-17 22:06
新手, 請問要係約滿前幾耐要開始搞續約o的野?
睇返第一頁10# post

別墅

引用:Quote:Xipoun+發表於+14-6-16+16:30+想問下

原帖由 purplechung 於 14-06-17 發表
我工人話要, 之後佢自己拎張form比我, 我見最主要係填工人資料, 所以叫佢自己填.
我係網度都搵到呢二張form ...
姐姐已到領事館辦好續約部分,之後係咪可以網上預約入境處申請?或取回新contract先可預約?

洋房

引用:Quote:原帖由 purplechung 於 14-06-17 發

原帖由 catherineho723 於 14-06-18 發表
姐姐已到領事館辦好續約部分,之後係咪可以網上預約入境處申請?或取回新contract先可預約?

...
you can book now via Internet

大宅

想問下續約是否一定要加工人人工定僱主決定?

purplechung  入境處申請表有紙條寫明, 工人最新工資要求是HK$4010 你照打在合約內便可  發表於 14-6-19 10:09

別墅

引用:Quote:原帖由+catherineho723+於+14-06-18+

原帖由 bbtoday 於 14-06-18 發表
you can book now via Internet
係咪要upload form和其他資料?
需要填新的contract /application no.?

首頁
12345...6

尾頁

跳至