婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我覺得整薑醋的料錢都幾貴, 起碼千幾二千元.反而bo薑醋我就覺得好簡單, 我都打算自己bo. 不勞煩其他人

如果餵人奶, 花膠不能太早食, 食都只食兩三塊,聽說花膠塞乳腺的.

親友給的錢, 無論是薑醋錢還是bb利是錢, 都應該全給bb, 這是對bb的祝福,連這些利是錢都貪,的確過份

禁止發言

引用:自己都無得食咁慘。。題外話,食出人d+薑醋

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:點人食完薑醋比利是,係比bb定比99架呢?

你同99一齊住?點解你老公可以唔出聲架?

禁止訪問

子爵府

佢唔俾叫c6 下期家用扣,佢嘈咪話佢聽條數係bb 利是錢,你唔肯自己交番出來我幫你搞掂佢

男爵府

俾薑醋ge利是同俾BB ge利是系分開ge

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

習俗唔係,薑醋要媽媽12朝第一個食左,先可以派既。

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

回覆:null

唉,而家啲99想點就點,都唔顧吓人哋感受

大宅

樓主99真係好貪下…

禁止訪問

引用:我之前比左兩千蚊99煲薑,一心以為佢煲薑係

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+big_bb_ff+於+14-01-20+發表

男爵府

薑醋利是應該係俾煲薑醋既人既, 因為買豬手既錢都唔平呀

不過你俾左錢你 99 又另計啦, 同埋你 99 煲左幾多呀~ 其實宜家豬手/薑/醋/蛋都唔平架, 如果佢煲得多, 可能你果二千蚊真係唔夠架~

話時話, 你今日先 13 日, 正常薑醋應該過左 12 朝先食得, 你 99 咁快派俾人既?

同埋你 99 會唔會預左你會自己 "不" 薑醋食?

大宅

回覆 big_bb_ff 的帖子

我會問99 咁姑姐食左,咁我食咩,會晤會煲返比我?
2千蚊就預左無,當孝敬佢啦...

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我父母同6299都有幫我煲薑醋,唔收$ ga!!!

d 利是都會比返曬bb~

大宅

回覆:big_bb_ff 的帖子

我99買劵,我阿媽自己煲,佢地兩個都冇收我地錢,所有利是全歸bb所有,不過隻99將利是交到我手上既時候,講左一句,0的利是係俾bb唔係俾你架,你唔好自己袋

複式洋房

我99好好,煲埋我女家呢邊份量俾我媽派。阿女嗰時我哋俾返錢佢,都成5000架。跟住呢幾年係咁俾壓力我生個仔!到細佬出世,我問老公今次薑醋要幾錢,佢話係6299話要生嘅,佢哋要做返啲嘢喎,所以無俾返錢佢哋
利是不論係我媽定99,都全數俾返bb架喎,祝福黎架嘛!99仲寫晒係邊個封嘅同埋係出世定薑醋利是

大宅

OH NO 乜要比錢6299煲薑醋架?我都唔知添!通常幾時比?比幾多?
我宜家24w,聽聞過多3個月都要開始煲了,係咪到時比佢?
99上2個禮拜已經試整左一次薑醋,好好味,仲叫我媽唔洗整,佢到時會整多d,6299同我媽完全都無開過口話要收錢bor….

子爵府

畀面勳章

我99煲薑醋我冇俾$,佢要威要派就自己搞掂,我老公都冇出聲俾,我唔會多事,我亦冇食過佢啲醋

亜娘陪坐月,亞娘都有煲醋,我知女家親戚好喜食,亞娘一定煲好多,而我地女家親戚好close, 逢星期日會返我婆婆屋企食飯,所以我夾埋坐月$,俾咗1萬亜娘,另外俾返平時俾開嘅5千家用

公爵府

我當年比左人派都係無利是收返黎。佢當自己生啩!

大宅

引用:我當年比左人派都係無利是收返黎。佢當自己

原帖由 rean_chau 於 14-01-26 發表
我當年比左人派都係無利是收返黎。佢當自己生啩!
邊個咁貪心?

首頁

尾頁

跳至