嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

原文章由 petrina_to 於 07-7-9 09:52 發表
熊仔仔媽咪,若茵,

我以為每個早產b都會安排早期訓練,我bb在瑪嘉烈出世,是瑪嘉烈的醫院社工幫bb排這個早期訓練,你o地可以問問社工吧。

QE 出世冇社工跟進架噃.... 點算好???
熊仔仔同D豬係爹哋媽咪心肝寶貝豬

別墅

petrina,

我囡囡在荃灣仁濟由1.5歲玩到2歲,都ok喎,幫助都幾大,到2歲的時候好多嘢都追返哂,你咁早排到做訓練,真係好啦,希望你囝囝早d訓練會早d進步!

你在葵興邊間做呀?

別墅

原文章由 熊仔仔媽咪 於 07-7-9 11:56 發表

QE 出世冇社工跟進架噃.... 點算好???

若茵,熊仔仔媽咪

間間醫院做法都唔同,petrina &
都係瑪嘉x,所以我地會咁樣排隊,而其他醫院有佢地自己的做法,我記得東區好似有大口環,詳情要問返佢地!或者請podi & amon28待答。

至於早產bb,你都要預咗bb的發展會慢d:cry: ,大約係佢的更正年齡,每個bb的發展都唔同,你唔好太擔心,如果你有時間,可以比多一d刺激bb,幫佢做吓體操,陪佢玩吓玩具,去遊樂場,睇吓圖書之類,對佢的發展都好大幫助。

複式洋房

hi 熊仔仔媽咪,

you baby become bigger very cutie....

Dear Podi,

long time to talk la... will you have time to come out for gathering......

actually dont worry too much on your son la...i remeber when ella walk tip toe i m so much worry .... now after doing the phsio and training, she is getting better and flater feet la...

when bb is small, they could traning more easily ka....

wong_bb

大宅

各位媽咪:

我要求救 - 熊仔仔呢兩日突然間唔肯食奶, 由每餐 6 安變成得番 2-3 安. 係咪所謂的厭奶期? 佢個樣唔似有病, 但係極度抗拒食奶, 不停掙扎. 唔迫佢佢就好開心咁玩同笑. 點算好? 佢已經差不多 4 個月大 (足月計), 係咪可以開始俾佢試食米糊?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 petrina_to 於 07-7-9 21:02 發表
熊仔仔媽咪,

我bb在6個月時(更正歲數3個月)都有厭奶,有時一d都唔肯食,但千其唔好迫佢食,不然佢會更討厭吃奶。我之後用米水開奶,bb就肯飲d奶,同埋在bb眼訓時餵佢,bb都會肯食奶。我bb自從厭奶之後就多數 ...

petrina_ho,

多謝你的分享. 今日熊仔仔叫做好番少少, 除咗朝早繼續勁扭計只肯食 2 安之外, 晏晝 4 點開始都肯食番. 其實我本來唔係太介意 bb 食得多唔多奶, 只係 5 月底去健康院時俾姑娘話我冇盡力令 bb 食多 d 奶, 跟住話咁樣係無辦法令佢追得上出世開始計的體重. 從果日開始, 我每日最關心的就係 bb 食咗幾多奶, 然後日日都希望佢重 d 重 d 再重 d. 其實熊仔仔係非常活躍同鍾意玩的 bb, 所以我諗佢的消耗都唔少, 可能係咁都唔係重好多 (佢仲要唔係瞓太多呢). 過幾日我要帶佢返醫院覆診, 希望到時再度高磅重佢條生長線可以拉番高少少 - 5 月底喺健康院檢查, 足月計佢只係 3%, 按出世計簡直離天萬丈遠呀.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 petrina_to 於 07-7-9 21:26 發表
熊仔仔媽咪,

指日可待,其實最緊要bb唔好病,健健康康。

你有沒有返工呀?

托賴, 熊仔仔出院後一直都好好, 冇病. 最多都係有痰, 有時會嘔少少奶.

我有返工的. 我覺得 bb 早產好大可能係因為我當時返工太博命, 咁啱果排壓力大, 攪到 bb 唔願意繼續留喺我度, 要早咁多出嚟. 不過而家再諗都冇意思, 最緊要 bb 以後都一切平安.

咁你又有冇返工呢?

大宅

原文章由 若茵 於 07-7-9 23:54 發表
我個囝由4個月至6個月時有呢個情況.開5oz奶,次次食3oz,試過成支奶一滴都唔食.試過轉奶粉(由加營心美力轉去森永),只係頭幾日work,之後又係食得3-4oz.
後來係bk見有媽咪介紹一隻mulit-vitiman,就有開胃劑(如果冇 ...

若茵,

多謝你話俾我聽有呢隻維他命. 咁啱過幾日我會帶 bb 返醫院覆診, 我會趁機問吓醫生架啦.

其實熊仔仔一直都食得 ok 份量, 每餐約 5-6 安, 一日都食到 34-36 安左右. 不過呢兩日唔知點解食少咗咁多, 尋日 20 安唔到, 今日好少少, 25 安左右. 希望聽日開始佢會回復正常啦.

[ 本文章最後由 熊仔仔媽咪 於 07-7-12 14:13 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

大宅

若茵,

多謝你的資料. 我今天去 QE 覆診, 醫生說不同醫院會開不同的葯, 不過他說我的 bb 不需要吃太多維他命, 現時情況 ok.

petrina_to,

多謝你的分享. 我也知道內疚後悔等等也於事無補, 事情已發生就一定要努力向前行. 現在每一天我也很慶幸 bb 已回到我身邊, 雖然他回家只有 3 個月, 但對我來說好像已經很久, 因為跟之前在醫院不同, 他現在是 24 小時都在家, 有我們照顧, 我的心感到很踏實, 亦很滿足. 雖然他真的頗頑皮, 但我看見他可愛的樣子, 實在忍不住會盡量遷就他. 這亦是一般父母的心態吧.

你自己照顧 bb, 真的很好啊. 可以見到 bb 每天成長, 一定很滿足很欣慰吧. bb 剛回家時, 我請了一個月假在家照顧他, 不過我是緊張大師, bb 當時又經常嘔奶, 我十分緊張, 情緒起伏很大. 後來我再上班, 我反而覺得對自己和對 bb 都是好事, 因為我不是全天侯照顧 bb, 反而可以較鬆地面對, 即使 bb 有嘔奶, 又或吃奶不順, 也不會過份緊張. 這樣 bb 也不會感受到我的壓力, 對他也是好事呢.

各位媽咪:

今天我帶 bb 去醫院覆診, 剛好是他之前在 ICU 的主診醫生值班. 醫生說 bb 一切都很好, 又說 bb 不像早產嬰兒. 我真的很開心啊! 不過醫生叮囑我最好還是不要帶 bb 外出, 因為 bb 始終是早產嬰兒, 較易受感染.

[ 本文章最後由 熊仔仔媽咪 於 07-7-14 11:20 編輯 ]

禁止訪問

大宅

原文章由 petrina_to 於 07-7-13 09:42 發表
熊仔仔媽咪,

你有沒有問醫生關於早期訓練的事呀?

我問過了. 醫生說小樹苗已經是很全面的計劃, 在不同階段小樹苗會評估 bb 的情況, 有需要就會有訓練和課程安排. 現在 bb 足月計還不足 4 個月, 我想要待第二次去小樹苗才會知道多一點情況. 多謝關心!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至