網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:koey329 的帖子

實平過用信用卡pps代充等等,買得密實抵,我個人覺得好方便

大宅

引用:實平過用信用卡pps代充等等,買得密實抵,

原帖由 angelapple 於 14-03-12 發表
實平過用信用卡pps代充等等,買得密實抵,我個人覺得好方便
Thx

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+angelapple+於+14-03-11+發表

原帖由 koey329 於 14-03-12 發表
請問開個大陸戶口有咩用同有咩著數呢?
請指教,謝謝
除左淘寶買野方便,唔洗畀手續費,最重要仲可以喺國内其他網站買野,如各大電商、手機官網、網上書店、服裝鞋覆、12306買火車票、團購網…等等多不勝數;支付寶又可以做實名認證,收款付款限額大好多,限制又小,幫埋親戚朋友充值又得。

男爵府

回覆:大陸開戶口

我刚好烦惱中

大宅

引用:Quote:原帖由+koey329+於+14-03-12+發表請

原帖由 lyh80115 於 14-03-12 發表
除左淘寶買野方便,唔洗畀手續費,最重要仲可以喺國内其他網站買野,如各大電商、手機官網、網上書店、服裝 ...
Thx

大宅

回覆:肥仔金 的帖子

我剛剛星期一去咗深圳中國銀行開戶要有深圳地址,冇深圳地址就唔比開。所以我去咗工商開。唔洗地址証明。身份証。回鄉証就開到。我申請咗網上銀行(記住同佢地講要呢個服務)

男爵府

回覆 mayip 的帖子

噢, 我都係今年2月先開, 甘快改左例, 好在早去開者

別墅

引用:我剛剛星期一去咗深圳中國銀行開戶要有深圳

原帖由 mayip 於 14-03-12 發表
我剛剛星期一去咗深圳中國銀行開戶要有深圳地址,冇深圳地址就唔比開。所以我去咗工商開。唔洗地址証明。身 ...
一定要去深圳開戶口,其他地方開唔開到戶口?

別墅

引用:我剛剛星期一去咗深圳中國銀行開戶要有深圳

原帖由 mayip 於 14-03-12 發表
我剛剛星期一去咗深圳中國銀行開戶要有深圳地址,冇深圳地址就唔比開。所以我去咗工商開。唔洗地址証明。身 ...

男爵府

中國建設銀行--好似可以在香港代辦。
轉頭搵LINK

男爵府

http://www.asia.ccb.com/hongkong ... der/witnessing.html

港人內地見證開戶服務
(適用於香港居民)
中港兩地互動優勢
助您輕鬆理財無界限

立即申請
本行為滿足客戶在國內開立存款戶口的需要,與母公司中國建設銀行携手提供「港人內地見證開戶服務 」,國內存款戶口一經開立,您即可自動處理定期存款戶口、儲蓄戶口及借記卡,省時方便。
--- 今天去了, 除了HKID, 回鄉卡, 地址證明........還要大陸用的電話號碼
...............................各位留意

大宅

引用:+http://www.asia.ccb.com/hongkong_tc/per

原帖由 ck8181 於 14-03-12 發表
http://www.asia.ccb.com/hongkong_tc/personal/rmb/crossborder/witnessing.html

港人內地見證開戶服務
建行我2年前問過要先存入$5000。唔知而家有冇變。

大宅

引用:Quote:原帖由+mayip+於+14-03-12+發表我剛

原帖由 肥仔金 於 14-03-12 發表
我幾個月前問過香港中銀和工商都唔得。香港中銀比50萬做內地中銀定期。香港中銀可做見証幫你開,不過都係定期戶口。需時2星期。

男爵府

回覆 angelapple 的帖子

羅湖定落馬洲?

男爵府

mayip 發表於 14-3-12 17:24
要否內地電話號碼?

複式洋房

回覆:大陸開戶口

即係係香港建行可以開大陸戶口,用大陸個rate 儲錢,定期,又可以係香港處理戶口,唔駛返上去?

咁好方便woo!

大宅

回覆:ck8181 的帖子

我有1卡2號,所以有比大陸號碼佢,不過冇都可以開戶。因為如果係大陸號碼、佢都係即刻打電話比我,証實電話號碼係我。

男爵府

mayip 發表於 14-3-14 10:58
我有1卡2號,所以有比大陸號碼佢,不過冇都可以開戶。因為如果係大陸號碼、佢都係即刻打電話比我,証實電話 ...
有1卡2號 -- 電話卡最平多少錢, 在香港是否可直接用大陸號碼?謝回應..

男爵府

回覆 ck8181 的帖子

請問基本開户要存幾多錢?

大宅

引用:Quote:mayip+發表於+14-3-14+10:58+我有1卡

原帖由 ck8181 於 14-03-14 發表
有1卡2號 -- 電話卡最平多少錢, 在香港是否可直接用大陸號碼?謝回應..

我買$100。用完再充值,充值卷$100-130(最少)。7仔,中移動,旺角銀行中心出口報紙檔,出咗深圳關等等有得買。一咭2號分2種。有一種個個月扣幾十蚊。有一種用完張咭錢再充值,不過有半年時間,半年後就算咭仲有$50都要再充。再充最少100(香港買)=50(咭仲有)+100(新充值),張咭就有$150。你唔充值就好似冇(呢點唔太記得)係淘寶我試過充$30。

一張咭入面有香港和大陸號碼,接受訊息無論佢send大陸定香港號碼你都收到。打比你都係。

首頁

尾頁

跳至