嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

原文章由 wongpsv 於 07-7-12 16:12 發表
日希依家好嘛,應該都好生猛啦 想問打左係咪唔會感染到架

直頭龍精虎猛啦
打左針又唔一定感染唔到架,支疫苗cover唔晒咁多隻菌架,但就能減低感染機會,有效到9歲。

大宅

日希好叻好堅強呀!
我本來等佢打完歲半針先,
現在又有點怕喎!
佢7月27日打歲半針,
要隔幾耐先可以打肺炎鏈球菌針呢?
要打幾多支呢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

美心,

I'am 0601 family member, under 2 yrs need 2 injections. Over 2 yrs just 1 injection. Before I plan to wait until 2 yrs but I'am afraid also so immediately take action.

要隔幾耐先可以打肺炎鏈球菌針: better 1 month

My son had the first injection already on 30/5 then he just have the 1.5 injestion yesterday and the second 肺炎鏈球菌針 I will arrange on early of august.

bb86

原文章由 美心 於 07-7-12 16:56 發表
日希好叻好堅強呀!
我本來等佢打完歲半針先,
現在又有點怕喎!
佢7月27日打歲半針,
要隔幾耐先可以打肺炎鏈球菌針呢?
要打幾多支呢?

別墅

咁9歲後仲要唔要再打架 我個女2歲前打左架啦
thanks!!!

原文章由 fat 於 07-7-12 16:43 發表

直頭龍精虎猛啦
打左針又唔一定感染唔到架,支疫苗cover唔晒咁多隻菌架,但就能減低感染機會,有效到9歲。

洋房

Is it common to bring BB to take this vaccination when she is 2 mths old? Seems that many people don't take until 1 yrs old. Am I correct if i bring my BB to take this as she is 2 mths old?

民房

我都想同兩個分別一歲同三歲既bb打呢支針,呢支針係咪即係出邊既所謂六合一針呀 。你地打一針要幾錢呀。

大宅

原文章由 hinyeung0409 於 07-7-13 01:25 發表
我都想同兩個分別一歲同三歲既bb打呢支針,呢支針係咪即係出邊既所謂六合一針呀 。你地打一針要幾錢呀。

唔同,我仔仔十三個月同十五個月時各打一針,如果冇記錯,應該係$700一針

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我個囡而家已經二個幾月就快三個月啦,
咁仲使唔使打二月針, 還是弟一支就打四月針呢?
但係四月健康院又要打針喎,
咁點算~~~
我都好怕啊囡有事, 打又怕佢會發燒, 唔打又怕佢感染.

子爵府

其實我之前都入過呢位媽媽個blog度睇佢個仔仔既case,
睇完之後真係好擔心,好在佢仔仔好返~

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 ankle 於 07-7-13 11:27 發表
我個囡而家已經二個幾月就快三個月啦,
咁仲使唔使打二月針, 還是弟一支就打四月針呢?
但係四月健康院又要打針喎,
咁點算~~~
我都好怕啊囡有事, 打又怕佢會發燒, 唔打又怕佢感染.

我囡囡都係2個幾月先打第一針ga,一定要2個月打第一支,跟住4個月一支,6個月同埋1歲,total 4支
如果2個月冇打,咁要7個月先打第一針,total打3針
快d帶bb去打啦,早d有個保障ar ma!

[ 本文章最後由 tszwan123 於 07-7-13 19:01 編輯 ]

禁止訪問

畀面勳章

別墅

其實早在一個月前已看過日希媽媽寫的BLOG, 當時邊看邊流淚, 但我並沒有留下MESSAGE回應, 不過已體會到病菌的可怕以及日希媽媽的堅強.

誰不知事隔幾日, 我的囝囝軒軒因發燒入了醫院, 幸得醫生的經驗, 在初段便診斷出為腦膜炎, 幸好只是初期及發現得早, 最後軒軒住了十日醫院, 現在已沒事了.

肺鏈的預防針, 我在軒軒兩個月時已帶他打了第一支, 不過現在的病毒根本連空氣都有機會接觸到, 但是預防勝於治療, 所以我還是覺得越早打預防針越好.

別墅

我都有睇佢個blog,一邊睇一邊哭好心痛,不過好彩佢小朋友依家好反晒:lol: 我都有同我d朋友講叫佢地記住要打此針,
預防勝於治療:D

原文章由 最愛小朋友 於 07-7-13 13:58 發表
其實我之前都入過呢位媽媽個blog度睇佢個仔仔既case,
睇完之後真係好擔心,好在佢仔仔好返~

複式洋房

請問打完呢支針之后一般有冇咩副作用架

因為我尋晚幫我仔仔打左, 佢已經3歲4個月, 點知佢今朝一起身就指住個針口話好痛好痛:cry: , 連行都要就住就住咁:cry: , 於是我打去診所問個姑娘, 佢話有d人可能係咁 只要冇紅冇腫就ok喎?-(

係咪真架 見到佢係咁:-( 好耽心呀:cry:

別墅

應該冇野既,可能係打針痛因有d醫生針針好好架唔係好痛

原文章由 藍鞋子 於 07-7-14 10:57 發表
請問打完呢支針之后一般有冇咩副作用架

因為我尋晚幫我仔仔打左, 佢已經3歲4個月, 點知佢今朝一起身就指住個針口話好痛好痛:cry: , 連行都要就住就住咁:cry: , 於是我打去診所問個姑娘, 佢話有d人可能係 ...

大宅

各位, 曾中招的小朋友有機會再中招, 康復後亦應打預防針

大宅

bb86 ~~ thanks !

差兩星期就打歲半針,
而歲半針奐好似會發燒,
所以我會等多一個月先打 ~~~

民房

請問打肺炎鏈球菌的預防針

1. 母嬰健康院無得打, 邊度打至岩呢? 私家兒科醫生? 私家醫院?
2. 一共要打幾多針, 一針幾錢? 合共又會幾錢?
3. 初生bb幾時打最合適呢?
4. 有無邊位mama的bb遇到bb打針後有不良反應?

侯爵府

1. 母嬰健康院無得打, 邊度打至岩呢? 私家兒科醫生? 私家醫院?
其實普通既 c+診所都有得打, 你可以打電話去問下你睇開既醫生.
2. 一共要打幾多針, 一針幾錢? 合共又會幾錢?.
一共4針, 分別係 bb 2, 4, 6 及 12個月時打. 每支 $620 (我醫生)
3. 初生bb幾時打最合適呢?
2個月就可以去打架喇!
4. 有無邊位mama的bb遇到bb打針後有不良 ...
上次晞晞打左第一支, 無不良反應喎. 7月底又要去打第二針囉!!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我個仔..剛打完幾日..第2日有小小燒..食左2次退燒藥, 就ok.
本諗住1歲以上打2針..但醫生都建議我同佢打3針..

首頁
12345...9

尾頁

跳至