2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:想揾人支持吓:唔讀N班,直接讀K1

我支持三歲先讀書,其實我都唔想寶寶讀N班 但係剛剛聽朋友講如果唔讀N班 第時好難入K1 如果讀左易有學位有優勢?唔係會爭餐死?到底係咪真係?

複式洋房

我都係唔讀N,直接k

大宅

support!!
我會選擇做細b, 佢而家識好多嘢, 唔想到3Y9M先比佢讀K1, 希望有幼稚園收!

大宅

美好大世界2017勳章

Support...直接k1,不過只系平時日日對住吾知做咩好

洋房

後天開始, 全力出擊報續2015-2016K1, 唔續N班, 因為到小學時段細B與大B開始沒分別的, 想當年, 我們的小學同學仔,咪又係一樣好多年尾出世, 一樣續書都好叻的.

大宅

引用:我同你一樣想法. 我2個仔女都是只讀k1, 現

原帖由 888Amy 於 14-02-19 發表
我同你一樣想法. 我2個仔女都是只讀k1, 現在也是讀名校, 沒有什麼課外活動, 粗生粗養, 學校選他們代表出去 ...
888Amy:
你好犀利丫!教出甘叻的仔囡,我都有對仔囡,我就想比距地讀N班,但是先生就話不比,所以我放棄讓距地讀N班,但是我卻好怕擔誤找K1,又怕自己教不好
可以分享下嗎?請問,你是怎麼教小朋友的?

其实我的要求不高,只要幸福一辈子就够了~~~

男爵府

引用:Quote:原帖由 888Amy 於 14-02-19 發表我同

原帖由 selenalim 於 14-10-03 發表
888Amy:
你好犀利丫!教出甘叻的仔囡,我都有對仔囡,我就想比距地讀N班,但是先生就話不比,所以我 ...
我個女聽話所以小學時差不多年年考第一,但她升中後我完全冇理過佢,成績都幾好o個仔唔聽話,太叻會試你低線,成日整古我,但奧數同佢家姐一樣成日得獎,個仔衰在做功課慢,拖長來做.因為他覺得拖長來來做就不用溫書,所以考試都是溫一二天,科科有七八十分,比佢激死,明顯我個仔比女聰明,我覺得可能個女中意睇中國歷史所以性格忠厚聽話,個仔中意睇偵探書,比較聰明肯用腦創意十足氹到我好快樂,但管教比較吃力,中意睇書就會中意讀書了,另外仲要叫佢同乖的小朋友玩.那就成功一大半了

大宅

其實我想bb仔 直接讀K1,但c6唔想~

複式洋房

我都好想阿女有個快樂童年,唔想佢咁早讀書,但又擔心唔讀n下年冇好學校收

大宅

引用:我都好想阿女有個快樂童年,唔想佢咁早讀書

原帖由 aab37829 於 14-11-25 發表
我都好想阿女有個快樂童年,唔想佢咁早讀書,但又擔心唔讀n下年冇好學校收

...
我考咗幾間K, 都無問我有無讀N 班喎。我諗唔係間間都concern 有無讀K班的

大宅

引用:如果ftm 我覺得ok, 因你可全日睇住同教佢,

原帖由 blackypurin 於 14-02-26 發表
如果ftm 我覺得ok, 因你可全日睇住同教佢,我係working mum先想佢讀n, 因湊佢ee太就佢,唔想縱壞晒bb

...
X2

別墅

引用:我是全職媽媽,阿仔12月出世。我一直都覺得

原帖由 et1510 於 14-02-19 發表
我是全職媽媽,阿仔12月出世。我一直都覺得小朋友應該是從玩樂中成長。我覺得香港的讀書生涯越推越前,推到 ...
And me too 🙆🏻‼️

我都係12年12月。黎緊先in幼稚園。下年先番學。我都認為小朋友係玩樂中成長。點解要咁快迫佢地番學?

首頁

尾頁

跳至