論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都係唔信工人.
我呢一年換左兩個工人,
第一個, 做左六個月, 喊晒口話老公有左第二個, 要返去, 結果係係香港搵工.
第二個, direct hire 既, 我好朋友既工人介紹既, 做左八個月, 話阿媽病重要返去湊仔, 結果有去無返,
連埋自己好朋友都唔contact 添.

佢地都大話連篇既, 我同另一個朋友講開, 佢剛剛都係有個工人做左8 個月, 又係咩屋企人病重要返去, 之前個個又係做左半年,

個幾個月貨仔比成萬蚊 agency fee, 我真係唔 gur, 而家唔請住, 谷鬼氣. 自己辛苦D, 暫時都捱到.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

如果佢無講大話
這些情況,妳找agent應該已經勸阻到個工人,因為印姐唔怕離婚,只怕個仔無人照顧,Agent有辦法勸到佢找印尼外家的人照顧個仔,同時會留港打工養仔
只怕佢係想轉工啫

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

其實工人要離職, 真係唔洗理佢理由係咩。
反正就係要走, 原因五花八門。
不如諗下究竟係咪想留佢定點?
想留既, 盡快傾, 唔肯留, 就盡快搵新的。

其實工人咁快話走, 係咪可以同AGENT 方面DEAL下?!
因為有些AGENT公司, 如工人在短期內出問題,佢地都肯俾返DISCOUNT/ 半價, 幫你再搵新工人。

Childhood is journey, not a race.

男爵府

我工人三個幾月已經幾次話走, 依家佢仲比埋辭職信,
fax 信去入境處, 有用嗎? 之後入境處會聯絡我嗎?

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我係妳會同工人講
"妳依家辭工返印尼,因為妳工作未滿1年,浪費了我很多$,為了確定妳係返印尼而唔係轉工,我會寫信去入境處投訴妳,他們會blacklist妳,起碼一年內都唔再批工作簽證比妳,妳可以安心留在印尼湊仔啦!"

妳可以寫信去入境處投訴個工人跳工

禁止訪問

引用:我係妳會同工人講"妳依家辭工返印尼,因為妳

大宅

我上手工人都係經我好朋友申請來, 來了未滿三個月, 都係哭著話屋企有事, 即走.

複式洋房

回覆:仲有兩星期就生,印傭突然辭職

d工人點解咁都做得出,趁住人就來生都咁過份!!!準媽媽,加油呀!!!

別墅

回覆 Littleblue_1214 的帖子

真係唔明點解佢地借錢黎香港打工 , 2個月走佢地都唔夠錢還債 , 如果番到印尼都要打工還債啦 , 印尼果邊工資咁低 , 還幾年都未還完吧 , 你E個CASE又唔關AGENT事 , 會唔會扭計想你加人工呀 ?

翡翠宮

牛年勳章

回覆:仲有兩星期就生,印傭突然辭職

如果你agent信得過,套下個工人料係咪真係返鄉下

首頁

尾頁

跳至