在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

都遇過d咁ge衰人, 佢地真係CHI SIN, 係咪唔怕下一代受返?

樓主, 如果係咁, resign都好, 至少日日過得開開心心~

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:自從三個星期前通知左公司有左bb女上司(已

原帖由 臭屁股 於 14-03-06 發表
自從三個星期前通知左公司有左bb
女上司(已有一女)不停針對我,成日鬧我,佢間房仲有幾個同事,比佢鬧咩 ...
一年唔係有120日病假架咩?

大宅

引用:Quote:原帖由+臭屁股+於+14-03-06+發表自從

原帖由 Nok_Nok 於 14-03-06 發表
一年唔係有120日病假架咩?
每月兩日,一年24日,每年累積,最多120日。

別墅

回覆:大肚好無奈,決定辭職了....... 好委屈

我又呻下。雖然已辭職,但依舊頂住。我老細係男人,平日講什麼萬大事孝為先⋯⋯到我有咗就幾乎日日話「你有咩資格生BB,明知要做數⋯⋯你有無計畫架⋯⋯」
最離譜一次竟然罵到「我係你就不要」!

好嬲!心裏詛咒佢!

jbabyj  咁你對住佢呢d咁衰的人,會有乜反應呀?  發表於 14-3-10 12:39
josephbb  嘩! 咁講野, 告得啦!  發表於 14-3-7 15:15
monitamok  係我就去平機會  發表於 14-3-7 10:47

男爵府

樓主,就算辭左職唔代表有好日子過。你而家開始要學pai, 無論佢鬧乜都當聽唔到,心情要保持舒暢平和。支持你,加油。

大宅

引用:我又呻下。雖然已辭職,但依舊頂住。我老細

原帖由 FTmom_luv 於 14-03-06 發表
我又呻下。雖然已辭職,但依舊頂住。我老細係男人,平日講什麼萬大事孝為先⋯⋯到我有咗就幾乎日日話「你有 ...
把口咁毒,正賤男

大宅

引用:樓主,就算辭左職唔代表有好日子過。你而家

原帖由 3509 於 14-03-06 發表
樓主,就算辭左職唔代表有好日子過。你而家開始要學pai, 無論佢鬧乜都當聽唔到,心情要保持舒暢平和。支持 ...
我辭左識會請一個月病假,最後返去還電腦咋,吾會比機會個女人再攪我!

男爵府

其實你辭職就中佢計啦!我都被針對,我知佢想我走,我偏偏唔走,當佢透明,佢講咩,我笑笑口話\'好呃!\' 當耳邊耳

josephbb  懶皮係上上策, 但唔係人人得, 要EQ好高先頂得順...  發表於 14-3-7 15:17
monitamok    發表於 14-3-7 10:47

男爵府

耳邊風

大宅

回覆:bobbi 的帖子

大宅

樓主,雖然而家辭職好似好唔抵咁。但你試諗下,人生流流長,你而家份工只佔你生命裏好少部分. 最重要更係養好身體,保持愉快心情,生個健康的bb!

如果真係咁難頂,不如在家休息一下,不要影響到自己同bb! 加油!

大宅

引用:樓主,雖然而家辭職好似好唔抵咁。但你試諗

原帖由 baileys000 於 14-03-07 發表
樓主,雖然而家辭職好似好唔抵咁。但你試諗下,人生流流長,你而家份工只佔你生命裏好少部分. 最重要更係養 ...
多謝你,我就系咁樣諗,bb最緊要!

bechan168    發表於 14-3-7 17:10
bechan168    發表於 14-3-7 17:09

大宅

去平機會投訴佢!

男爵府

唔好辭職住, 你去平機會個website睇下先, print d ordinance出黎放係你枱要, 個八婆上司實淆過你

http://www.eoc.org.hk/eoc/graphicsfolder/showcontent.aspx?content=family%20status%20discrimination%20ordinance%20and%20i

Hope this help

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:其實,+走咗後,+可否告這位女上司呢?+如平機

原帖由 jc2009 於 14-03-06 發表
其實, 走咗後, 可否告這位女上司呢? 如平機會....勞工署等機構
我也有此疑問
我上司公然開會說因我產假影響業績
可否告佢

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:唔好辭職住,+你去平機會個website睇下先,+p

原帖由 lala1016 於 14-03-07 發表
唔好辭職住, 你去平機會個website睇下先, print d ordinance出黎放係你枱要, 個八婆上司實淆過你

...
但炒尤就可以告,精神虐待可告嗎

jbabyj  我都想知..我個變態上司都系咁,精神上虐待我..  發表於 14-3-10 12:41

民房

支持你!!!唔好動真氣!!加油!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得成日諗冇產假好唔抵點都要忍係好傻,有咩緊要得過一個開心既懷孕過程? 陀b已經夠辛苦,如果仲要日日被人蝦點解要忍? 10 星期產假好快就過,你大肚佢都對你唔好,生完仲多面色,所以樓主你既決定係岩的! 生完休息下再搵工,加油!

男爵府

其實sick leave or no pay到產期,間中返下,又話唔舒服走先,玩到產假完,你唔走,佢都炒你,自己調節心理,萬事如意

大宅

引用:其實sick+leave+or+no+pay到產期,間中返下

原帖由 vencyk 於 14-03-08 發表
其實sick leave or no pay到產期,間中返下,又話唔舒服走先,玩到產假完,你唔走,佢都炒你,自己調節心理 ...
我原先都系咁諗,不過佢之前勁攪我,我2月尾請左4日假,復工返去等2日就勁鬧我,,根本請假都系無用,一返去就攪我,點捱到產假?

首頁

尾頁

跳至