跳至

首頁

尾頁

複式洋房

豬B媽咪,
請問你這間學校多唔多活動呢?功課和默書多唔多呢?
你的小朋友開學後好快就要報小學, 有冇想過報邊間 ah?

民房

原文章由 豬B媽咪 於 07-8-8 13:01 發表
Kiruru
唔使咁客氣, 可能我個女係到讀所以賣花讚花香呢:mrgreen:
我見佢o地通常做得班主任都有咁上下年資
如兩位鄧老師, 張老師我見o左佢o地好多年o下

但係新學期得番一位鄧老師 ,一位張老師咋,呢d有咁上下年資o既老師買少見少囉........

複式洋房

cling
咁會得番邊位鄧老師呀?

原文章由 cling 於 07-8-8 21:00 發表

但係新學期得番一位鄧老師 ,一位張老師咋,呢d有咁上下年資o既老師買少見少囉........

複式洋房

Kiruru
你指甚麼活動?
K2 會多o的 outing 例如參觀消防局
平時兩個月一次生日會會有唔同主題
過時過節(如農曆年, 聖誕節, 萬勝節)有茶會
K2 無默書, 功課下學期多小小
但平日通常最多都係兩版字
偶爾 + 一張工作紙(好簡單)
星期五個張工作紙就多少少因係溫習
揀小學就真係有o的頭痛

原文章由 Kiruru 於 07-8-8 14:02 發表
豬B媽咪,
請問你這間學校多唔多活動呢?功課和默書多唔多呢?
你的小朋友開學後好快就要報小學, 有冇想過報邊間 ah?

複式洋房

豬B媽咪,
活動比喻親子運動會ah, 家長講座ah.
其實我唔想學校太過輕鬆, 太過無壓力, 因為上到小學時,會較難適應和較辛苦.

原文章由 豬B媽咪 於 07-8-9 09:13 發表
Kiruru
你指甚麼活動?
K2 會多o的 outing 例如參觀消防局
平時兩個月一次生日會會有唔同主題
過時過節(如農曆年, 聖誕節, 萬勝節)有茶會
K2 無默書, 功課下學期多小小
但平日通常最多都係兩版字
偶爾 + ...

男爵府

hi kiruru,

想問下你點解大仔讀開梁李秀娛, 細仔唔讀o既? 果時我都想幫個仔報讀梁李秀娛, 咁你大仔而家讀邊間小學呀

原文章由 Kiruru 於 07-8-4 23:41 發表
Wa!!!!???? 咁大wok!!!! 知唔知點解?校長好唔好人? 你的小朋友己畢業?
我個大仔以前讀梁李秀娛, 我想試下其他幼稚園, 所以報讀雅麗斯.

民房

原文章由 豬B媽咪 於 07-8-9 09:06 發表
cling
咁會得番邊位鄧老師呀?

少咗一位鄧老師, 會唔會對你的小朋友有影響呢?
你的小朋友升k3,係喎有一位鄧老師之前教k2,你真的要知嗎?因為我無問邊位鄧老師留低,如你想知,我可以問下.....

[ 本文章最後由 cling 於 07-8-9 23:55 編輯 ]

複式洋房

Hi, AnnieClarabel,

我個大仔而家讀胡少. 其實每間學校都有好處同唔好處, 當時對梁李有點唔滿意, 主要係當時個principal比較舊派, 學校同家長無溝通. 有一次, 亞仔好好彩地在朗誦表演中取得亞軍, 領奬時影了一張相.
Wa,
亞仔第一次攞奬, 做亞媽當然好興奮la.
曬番張相留念都唔過份呀! 但學校竟然話無得曬, 只會把將相貼在壁報板. 哀求他們也不得要領…. 這是其中一次的經驗. 但現在果位principal己榮休, 由新派的副校坐正. 校園氣氛聽說也與以前不同了. 當然是好了啦

再者, 我想個細仔讀全日班, 唔洗下午同個工人留在家中”out”到發酶, 又唔洗阻住哥哥温書, 又唔洗陪哥哥去補習班tuntun綜合種種原因, 我揀了雅麗斯.

當我聽到其他媽咪話唔好時, 我覺得自己將個細仔推了入懸崖…..
其實梁李也不差, 他們可以完全銜接到胡少的小一課程, 差不多沒有適應期的問題.

原文章由 AnnieClarabel 於 07-8-9 15:03 發表
hi kiruru,

想問下你點解大仔讀開梁李秀娛, 細仔唔讀o既? 果時我都想幫個仔報讀梁李秀娛, 咁你大仔而家讀邊間小學呀

民房

原文章由 Kiruru 於 07-8-9 22:48 發表

我個大仔而家讀胡少. 其實每間學校都有好處同唔好處, 當時對梁李有點唔滿意, 主要係當時個principal比較舊派, 學校同家長無溝通. 有一次, 亞仔好好彩地在朗誦表演中取得亞軍, 領奬 ...

你又唔駛咁擔心,其實雅麗斯對小朋友及家長方面都算可以,應該要有及要做o既o野,佢地都做得足o既,就算有意見,都係因為佢地對老師唔好o者,............

別墅

我個大仔而家讀胡少. 其實每間學校都有好處同唔好處, 當時對梁李有點唔滿意, 主要係當時個principal比較舊派, 學校同家長無溝通. 有一次, 亞仔好好彩地在朗誦表演中取得亞軍, 領奬 ...

I let me son stay on Agnes because I feel the school does communicate with the parents, not only does the teacher call me at times, we can get back photos taken at school parties and functions, occassionaly visits to view the classes, and monthly reports on the progress of the children.

複式洋房

sa_li,

好多謝您 , 我現在比較安心la.

不過, 他們不時call你 和每月的進度報告,會不會是因為N1班學生比較細個, 需要特別照顧呢. 可能K1就未必會再咁好招呼... :lol

原文章由 sa_li 於 07-8-10 23:41 發表
I let me son stay on Agnes because I feel the school does communicate with the parents, not only does the teacher call me at times, we can get back photos taken at school parties and function ...

別墅

醒目開學勳章

我個女11月讀N1 呀

別墅

原文章由 Kiruru 於 07-8-11 20:49 發表
sa_li,

好多謝您 , 我現在比較安心la.

不過, 他們不時call你 和每月的進度報告,會不會是因為N1班學生比較細個, 需要特別照顧呢. 可能K1就未必會再咁好招呼... :lol

That we'll find out soon!

民房

我個仔讀雅麗斯畢業,我覺得冇咩問題.同家長有溝通,有獨立校宅.

男爵府

hi kiruru,

無錯, 每間學校都有好處/壞處, 最重要小朋友學到知識, 祝你細仔讀得開開心心 :)

我個大仔而家讀胡少
. 其實每間學校都有好處同唔好處, 當時對梁李有點唔滿意, 主要係當時個principal比較舊派, 學校同家長無溝通. 有一次, 亞仔好好彩地在朗誦表演中取得亞軍, 領奬時影了一張相.
Wa,
亞仔第一次領奬, 做亞媽當然好興奮la.
曬番張相留念都唔過份呀! 但學校竟然話無得曬, 只會把將相貼在壁報板. 哀求他們也不得要領…. 這是其中一次的經驗. 但現在果位principal己榮休, 由新派的副校坐正. 校園氣氛聽說也與以前不同了. 當然是好了啦

再者, 我想個細仔讀全日班, 唔洗下午同個工人留在家中”out”到發霉, 又唔洗阻住哥哥溫書, 又唔洗陪哥哥去補習班tuntun綜合種種原因, 我揀了雅麗斯.

當我聽到其他媽咪話唔好時, 我覺得自己將個細仔推了入懸崖…..
其實梁李也不差, 他們可以完全銜接到胡少的小一課程, 差不多沒有適應期的問題.

複式洋房

Kiruru
學校每年都有親子運動會
有家長啦啦隊架
不過我要番工無參加
唔同類型家長講座都有
不過有無用就見人見智
不過每年臨開學個家長講座我就一定出席

原文章由 Kiruru 於 07-8-9 13:56 發表
豬B媽咪,
活動比喻親子運動會ah, 家長講座ah.
其實我唔想學校太過輕鬆, 太過無壓力, 因為上到小學時,會較難適應和較辛苦.

複式洋房

AnnieClarabel & 豬B媽咪,
好多謝你哋.

原文章由 豬B媽咪 於 07-8-13 12:54 發表
Kiruru
學校每年都有親子運動會
有家長啦啦隊架
不過我要番工無參加
唔同類型家長講座都有
不過有無用就見人見智
不過每年臨開學個家長講座我就一定出席

複式洋房

Hi, Kitlam,

你個仔讀雅麗斯畢業, 咁你覺得升小一初期, 小朋友適應得如何?

原文章由 kitlam 於 07-8-12 23:46 發表
我個仔讀雅麗斯畢業,我覺得冇咩問題.同家長有溝通,有獨立校宅.

複式洋房

Hello, 各位媽咪,
上星期開家長會, 老師同校長都幾nice ah!
明天小朋友開學la, 希望大家的小寶貝在學校生活快樂:lol: :lol: .
如果我隻monkey仔在學校裡同各位小朋友發生戰爭, 請多多包容

民房

原文章由 Kiruru 於 07-8-13 23:41 發表
Hi, Kitlam,

你個仔讀雅麗斯畢業, 咁你覺得升小一初期, 小朋友適應得如何?

都ok la....佢升左去何日東....

首頁

尾頁

跳至