夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

香香 發表於 14-3-11 16:33
有時出街拖手. 但又好少咀咀. 因為有小朋友一齊嘛.
又真係幾"兒童不宜"
響街度, 蜻蜓點水式錫下咀仔我都OK。當然響屋企我成日都飛禽大咀...

伯爵府

拍拖、結婚一齊已16年,囡都九歲。老公仍然把我和囡放在第一位!希望有生之年,能和老公在一起!

大宅

你地個個都好勁呀!!希望我同老公都可以好似你地咁多個咁恩愛到永遠la!! 後補: 我同老公拍拖連結婚七年, 有個歲几大bb!!

伯爵府

畀面勳章

回覆:恩愛夫妻

我同C6 二十年感情
結婚17年,

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

conniecheung 發表於 14-3-10 23:09
有冇JM同c6一齊十幾年仲好恩愛架?
入黎報到,順便發放正能量啦!
我地拍拖14年, 結婚7年, so far 都好恩愛, 出街一定拖手, 訓覺佢會攬住我訓. 我地放工一見面就好多野傾!

複式洋房

我呀

男爵府

我拍拖到現在16年,有一對小乖乖。tips 係不用強求,係你始終係你嘅。因之前拍拖的無論幾努力要分開,同c6就不用力都可以好sweet.

大宅

我覺得兩個唔同性格嘅人一齊可以咁多年,每個都有自己相處之道。我自己嘅方法係從來唔打比佢,唔太管佢所有事(家人、公司),尊重佢嘅家人、朋友,唔會為其他人傷害大家感情。我係拍拖嘅初期表明自己嘅低線,不能接受背叛。生了小朋友之後,永遠老公第一,唔會因為有小孩而冷落老公,唔會因為教導小孩而傷害大家感情,唔會為小事、小氣而嘈吵。佢從來只錫唔教小孩,從來唔做家務,從來未湊小孩飲奶、換片,我覺得無所謂,因為小孩跟自己、愛自己更好,小孩知道你用心照顧佢,會更加愛錫媽媽的。佢唔做家務、唔湊小孩咪請工人幫手,佢錫你知道你辛苦、忙碌都唔會介意請工人幫手嘅。我覺得性格要溫柔,雖然相處咁多年,要保持拍拖的感覺,互相尊重、互相忍讓、唔好小氣、唔好做咗"佢阿媽",盡量保持做女朋友嘅心情,令佢無壓力,佢自然鍾意對住我、乜都講我知,我唔知呢啲方法係咪好,但我自己而家相處總算唔錯,希望大家一起交流下心德,令自己和老公的相處可以更加好、更加進步!

大宅

引用:Quote:原帖由+conniecheung+於+14-03-10+發

原帖由 千心 於 14-03-10 發表
我我跟老公結婚十八年感覺還在熱戀階段,日日都好開心
sweet

禁止訪問

熱血勳章

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

兩夫婦相處不能太計較,生活建築在baseline 上是很辛苦的。
相方都可以為對方“做多一點”,小事如倒杯水比自己,都可以問對方要唔要,可以倒多一杯給對方……
還有,傷害大家的說話永遠不能講。

大宅

回覆:M.L.YEUNG 的帖子

我同老公結婚踏入第十三年,感情比拍拖時還要好。

子爵府

我地今年就一齊10年(結婚六年+同居四年),佢係超級痴身,見少一陣都唔得個種人。

佢就算同朋友出去食飯,人地唔帶老婆、女朋友,諗住傾下車、男人野,佢都堅持要我出去陪佢,唔陪就話我唔理佢,佢話佢係無秘密唔俾得老婆知既人。

佢會幫手做好多家頭細務,就算洗屎巷、擦露台、幫狗狗沖涼、剃毛都好樂意,仲一路洗一路笑我做得唔乾淨。

佢會愛屋及烏,已經買咗層樓俾我父母,包裝修、家私。佢知我細佬係宅男,於是成日捉佢一齊出去打波,要細佬做運動。

佢係有10蚊俾9.5我既人。試過有次佢去澳門出差帶埋我,佢贏咗2000,佢俾哂2000我,後來我回返一半俾佢。

堅持每晚揸車到火車站接我返屋企,上到車兩條友乜都講一餐,佢最鍾意一停車等燈位就係咁「初」我個頭、係咁叫「傻豬豬、傻豬豬」。

因為我地返工放假既日子係相反,所以而家經濟許可,佢堅持一年至少去一次長途自駕遊,日對夜對,尤其係困住响架車度,佢最開心,揸十幾個鐘都唔叫攰。

其實我地係個種乜都攤出嚟講、無野隱瞞、唔怕醜、要知道對方諗法/意見、唔忍心冷戰嘈交既人,大家都不約而同好怕冷戰個種氣氛,唔捨得嘈,總之半個鐘頭內是旦一個會投降個隻。

大宅

拍拖10年,結婚8年,我哋好愛對方,視對方為soul mate,無所不談!佢去邊都帶埋我,從來唔會留低我喺屋企等佢。知我湊女辛苦,放工即刻返屋企幫手。佢同我冇秘密,所有密碼都比我知,銀行資料、錢都係我keep。除咗我嗲哋,佢係我眼中最好嘅男人,我會一生一世都咁愛佢!

大宅

好羨慕大家咁多年都咁恩愛!

我同老公拍拖1年半結婚1年半,都好sweet,日日錫錫,唔係身邊既話會打幾次電話,b仔5月出世啦,好希望可以同老公永遠保持到好似宜家咁恩愛!

大宅

我嘅小tips係

俾大家適度空間,唔太鬆唔太緊,要表示絕對信任。

常常用言語肯定佢,話佢知佢對我有幾重要,同佢一齊好幸福。

關心佢工作有冇壓力,但唔好迫佢講,有時如果佢表示暫時唔想提,只需同佢講,無論如何都會支持佢。

保持自己靚樣,哈哈!唔係話喺屋企都要扮到隻雀咁誇,而係唔好因為老夫老妻就烏烏where where咁,注重儀容都係基本禮貌,係相敬如賓嘅一種。每朝都會整理好自己先出廳食早餐。

做個勤力女性,就算家庭主婦都可以用唔同方法增值自己,例如睇書,自學一啲嘢,我老公好欣賞我有學習精神,當我有新見解時佢會聽我講,同我討論,有多啲話題,唔會成日講屋企講個女。

唔講人是非,尤其老公屋企人,絕對唔可以講。如果有唔開心,可以同佢呻件事,但唔好發嘮叨係咁針對個人嚟講,老公會覺得煩,同埋顯得唔夠大器。

喺我地關係裡面,因為我地十幾歲識,嗰時仲細,佢話因為我率直可愛而開始鍾意我,所以到宜家雖然成熟咗好多,仍然會保持哩一面。

:)

複式洋房

i pak tall with my husband for 2 yrs and married for 6 months....
we are very sweet so far and always have non stop topic to talk
i hope we can as sweet forever like all of you!!

add oil!! be a gd wife :)

公爵府

一齊仲未到十年,不過都好恩愛…好幸福

首頁

尾頁

跳至