自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:發夢見到先人

我婆婆經常會夢到祖先報夢比佢,有一次夢見唔知邊個親戚,話好凍冇衫著,婆婆第2日即刻起程番鄉下開棺,棺木入面濕哂,個排係成日落大雨,之後燒左d衫比佢,就冇再夢見佢la

男爵府

我細細個係嫲嫲湊我,佢走左之後我有發夢見過佢,佢著住件藍色格仔旗袍,好開心咁坐喺張安樂椅度,我問佢認唔認得我,佢笑住話唔認得,不過我知佢可能想話我知佢好好 !
嫲嫲05年走,我到依家都好記得果個夢 !

Carmenpucci  佢想話你知佢過得好好,如果唔認得你,又點會入你夢呢。  發表於 14-3-17 18:54

伯爵府

唉,我都好想夢見爸爸,我好掛住佢。

男爵府

引用:我都經常夢見我C去的爸爸和婆婆,+不過通常

原帖由 surewin 於 14-03-17 發表
我都經常夢見我C去的爸爸和婆婆, 不過通常都係臨近清明和重陽, "佢地"可能係想提吓我, 不過唔知點解"佢地" ...
全家都係得我夢到佢,十幾年見過3次

男爵府

引用:唉,我都好想夢見爸爸,我好掛住佢。

原帖由 hanbb 於 14-03-17 發表
唉,我都好想夢見爸爸,我好掛住佢。
可能無事無幹唔洗報夢比你,唔洗唔開心

男爵府

引用:Quote:安安的地盤+發表於+14-3-17+17:25+佢

原帖由 law2011 於 14-03-17 發表
其實我回覆前都怕您誤會我整蠱您,怕比其他JM插,不過我真係真心想比建議您,我真係吾敢講呢D笑!
...
唔會呀,多謝你提我爸爸鍾意食魚呀,今年蒸條魚比佢,而家放心哂

伯爵府

引用:昨晚發夢見到已故爸爸夢中我唔知佢已過身,

原帖由 安安的地盤 於 14-03-17 發表
昨晚發夢見到已故爸爸夢中我唔知佢已過身,佢肥咗,住嘅地方好清涼,屋外有魚塘,好多魚和蟹,我 ...
唔知點解夢親去世既人都唔同自己講野。。聽講話陰陽相隔既關係,同你講野係唔好的,可能佢想叫你不用掛心。。。如果你掛心就燒d野佢啦。。。

伯爵府

引用:Quote:安安的地盤+發表於+14-3-17+16:50+昨

原帖由 小詠 於 14-03-17 發表
接近清明, 先人可能思念你, 所以在你面前現身, 可能是提你記得拜山
我都係咁林,清明前后會發尼d夢。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

呢排都夢見亞媽,等亞囡下星期考埋呈三,要去拜一拜先。

男爵府

早兩日我都夢見亞媽。好奇怪地每逢清明呀7月呀呢段時間就會夢到先人,你地係唔係。

伯爵府

我都試過夢見我爸爸!有一次我同佢食湯圓
最近一次叫我吾好行去佢度,仲趕我走

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:感覺開心便好了 +

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢係咪想話比你聽佢過得好寫意唔洗記掛住佢。

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:昨晚發夢見到已故爸爸夢中我唔知佢已過身,

原帖由 安安的地盤 於 14-03-17 發表
昨晚發夢見到已故爸爸夢中我唔知佢已過身,佢肥咗,住嘅地方好清涼,屋外有魚塘,好多魚和蟹,我 ...
唔識解,可能想比你知佢依家好好。

別墅

我都夢見過爸爸,三次都有同我講野
早前仲夢見c6婆婆,生前我只見過佢幾次,個時佢有病已經訓床,但我發夢見佢個時都幾精神,話黎探我地!最奇怪係個晚訓前冇啦啦廳部電視開左,但個個都入晒房訓,差耐以黎都未試過,個晚就夢見婆婆上左黎坐

大宅

我以前但凡有長輩去世,冇幾耐我實夢見佢地。
例如我阿公過身時,對腳好腫,着唔到生前自己對鞋落棺材,當時唯有買對紙紮鞋比佢着,而呢件事,事前我係唔知,但係我有一晚夢見我阿公同我講對鞋唔啱着,好大對,咁我咪話比阿媽知,我阿媽先同我講点解阿公話對鞋大左,咁阿媽就即刻買野燒比阿公。

翡翠宮

我細個見到阿爺喺靈堂行去「裝」棺材裡面嘅自己(當時推左出嚟準備瞻仰),睇完擰轉頭望實我,無表情,全場人無反應好似見唔到,我驚到死

另一次見到我阿婆,又係瞻仰時間,大家圍住棺行嘅時候,阿婆突然喺棺材坐左起身,周圍d人唔見哂,得我跪喺地望住佢,佢同平時一樣串串地話「跪喺度做咩?你阿媽呢?」(內容類似咁講唔肯定)

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

翡翠宮

我細個見到阿爺喺靈堂行去「裝」棺材裡面嘅自己(當時推左出嚟準備瞻仰),睇完擰轉頭望實我,無表情,全場人無反應好似見唔到,我驚到死

另一次見到我阿婆,又係瞻仰時間,大家圍住棺行嘅時候,阿婆突然喺棺材坐左起身,周圍d人唔見哂,得我跪喺地望住佢,佢同平時一樣串串地話「跪喺度做咩?你阿媽呢?」(內容類似咁講唔肯定)

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

引用:我細個見到阿爺喺靈堂行去「裝」棺材裡面嘅

原帖由 carng.ng 於 14-03-17 發表
我細個見到阿爺喺靈堂行去「裝」棺材裡面嘅自己(當時推左出嚟準備瞻仰),睇完擰轉頭望實我,無表情,全場 ...
你講緊夢見定真係見到呀

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+carng.ng+於+14-03-17+發表我

原帖由 garfield_pooh 於 14-03-17 發表
你講緊夢見定真係見到呀
夢見⋯⋯啩,真係見到好大鑊

首頁

尾頁

跳至