單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:樓主你小上來,尼度有幾位媽咪成日都針對攞

原帖由 Meisuen 於 14-05-03 發表
樓主你小上來,尼度有幾位媽咪成日都針對攞綜緩,今次我也看不過眼。可能他沒資格攞,唔抵得:ayaw ...

大宅

回覆:想請教大家

樓主唔使同d不可理喻既jm係度嘈,其實呢度未必俾到意見你,相反只會換黎一肚氣,希望你姐姐能想清楚條路該怎樣行,明白雙職媽媽係仔女管教方面有時會有困難,亦非一時三刻可解決,可以嘗試同佢地慢慢傾,嘗試投其所好,他們終有一日會明白你姐姐既付出!加油啊!

大宅

http://www.church.com.hk/ftp/mp3/10000/010328.mp3

余德淳先生嘅講座,超正!可以了解怎樣幫助小朋友順利過渡青少年期!(愈早聽幫助愈大,用心聽吓啦!)

比你家姐聽下,講反叛期嘅細路,講得好中肯,了解下佢地嘅思維。。。

恭喜你家姐揾到份好工,加油呀!

子爵府

回覆:tessy1217 的帖子

呵呵,多謝你,我唔會理佢地…因為我知太多呢啲人,而我就奇怪就奇怪左已經完左咁耐,佢地依家先又提真係搞笑,因為我家姐都搵到工都成個月喇,佢地真係九唔搭八

子爵府

回覆:haydenden1023 的帖子

謝謝你,我會俾佢聽架喇

大宅

試下同學校老師講左先,叫老師安排見學校社工,你家姐最好都搵社工,社工覺得你有需要會同你申請。
我都係單親媽媽都擔心第時教唔教得黎?我女有事要長期覆診,社工都解釋過唔係前夫唔俾贍養費就可以攞綜緩,未必批架,人地都有保障組要求你追討番贍養費先,但佢有話我知可以試申請醫療豁免,我就批左半年先。同埋佢地會循社會因素去釐定批唔批,但前題住屋問題解決左未?

子爵府

回覆:yhlky 的帖子

其實一直都有社工跟緊架,不過其實佢已經搵左工返左成個月,係奇怪啲人唔知做咩又搵返出黎講咋嘛,我近排都少上bk~都唔知佢無啦啦又走黎回我啫

大宅

引用:你就講得輕鬆 你未到反叛期呢個階段 我好肯

原帖由 lmc2005 於 14-05-02 發表
你就講得輕鬆 你未到反叛期呢個階段 我好肯定到時你見到自己仔女學壞 絕對痛過初生出世瞓得唔好 食得唔好一 ...
我自己都學壞過點會吾知

男爵府

lmc2005 發表於 14-5-2 16:41
你就講得輕鬆 你未到反叛期呢個階段 我好肯定到時你見到自己仔女學壞 絕對痛過初生出世瞓得唔好 食得唔好一 ...

同意, 當你睇到佢由小學好乖, 到青春反叛期開始改變, 你就會好痛心難過, 果種痛一定唔會少過照顧初生果種壓力。

男爵府

BK Milk勳章

希望社工已經幫你姨甥作出適當嘅輔導啦。不過,最緊要睇小朋友本性。

禁止訪問

引用:樓主你小上來,尼度有幾位媽咪成日都針對攞

禁止訪問

引用:呵呵,多謝你,我唔會理佢地…因為我知太多

首頁

尾頁

跳至