家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 emilycharles 的帖子

依家就係想CUT, 但諗緊再買番時買咩好...唔要基金, 要純儲蓄, 純人壽, 醫療??有番D保障, 唔駛蝕....

別墅

回覆:同BB買左個投資相連壽險, 想走...點算....

其實,世上沒有免費午餐,如果有機構話比保證10%利息,又唔鎖年期,又無風險,點會有咁著數。根本冇人做蝕本生意。
儲錢幾時都係好,我建議看你的儲蓄目標,如果想要高息保證(9%或以上),年期可能要放兩三年,才有收穫。如果年期不能太久,而風險承受也是低,可選擇銀行紅簿仔,但回報也預咗只有0.001%息

別墅

回覆:jywy 的帖子

其實買保險唔應該加埋投資落去買,你咁買法到你將來想拎返既時候實蝕架,你地太多人唔明白,保險公司最叻係咬文雀字,我以前做過保險既內部,所以好清楚,其實你想幫bb買D怎樣既保障??

別墅

回覆:千心 的帖子

我自己就幫自己既仔女咁樣買保險法,因為我不是很有錢所以唔太大。

我有一女一仔

每人一份純人壽(沒有儲蓄成份,呢個一定係死左先有得賠)呢個月供百幾蚊一份

跟住就買左一份五十萬醫療費(呢五十萬係保用一世,你用左幾多就扣幾多,扣晒五十萬為止)呢份只須供十年,月供四百幾一個月

另外買多份叫住院入息保障(總之就係每住一日醫院就賠幾百蚊一日,佢唔會理你住政府定私家都係賠咁多錢)呢份每年供只須四百幾蚊一年

jywy  謝謝你建議呀^^, 可以PM我你係邊間買架?  發表於 14-3-25 09:59

複式洋房

引用:我幫個囡(現27月大)買左份投資相連壽險,+應

原帖由 jywy 於 14-03-20 發表
我幫個囡(現27月大)買左份投資相連壽險, 應該大半年前買左, AGENT係搵番我由細個跟到大個位, 諗住靠得住... ...
Hi 我自己都係做保險架,希望幫到你:)

其實投資相連壽險風險幾高架,因為所有變動都係唔保證既,
如果係比小朋友既話,我建議你幫小朋友做一份儲蓄人壽,
仲要搵一啲係保證收幾多息既計劃,
到囡囡大個左十幾年後有得拎返一筆錢比佢做教育基金既
基金plan如果個價升咪好囉,但係如果跌就真係幾頭痕⋯⋯
睇你自己搏唔搏啦

意見only 如果想再問詳細少少可以pm:mrgreen:

男爵府

回覆 Chelsea333 的帖子

其實儲蓄唔建議係保險公司做...
佢D 基金plan, 升跌大, 收費高...
儲蓄人壽, 有好多唔保證既收入, 寫出黎有4%, 實則可以得2%..
保證既可能都係1.6% - 2.5%.. 仲要好多年先拎出黎.. 提早拎會有手續費, 可能唔見幾成..

如果係咁, 點解唔放人仔定期 / 自己月供股票?..
如果想買基金, 可以用MPF 自願性供款.. 隨時拎得, 無限制..
你投資期長, 買大股, 平均回報唔會差得過保險plan.., 而且自由度更高..

保險可以好似上面所講, 買淨保險... 其實醫療緊要D... 人壽駛唔駛幫BB買我有D懷疑..

不過你自己決定..

複式洋房

回覆:bloody2mary 的帖子

如果只買消費型保險,年紀大時保費變很貴,到時候人壽可以停掉(年紀大了,責任也就小了),但是住院同重疾怎麼辦?只能去公立的了?

複式洋房

引用:Quote:jywy+發表於+14-3-20+17:30+回覆+blo

原帖由 bloody2mary 於 14-03-20 發表
買保險一定唔好買有儲蓄成份既保險, 你可以買淨人壽, 住院醫療都得, 但都只係消費性既保險, 即係付出左但 ...
如果只買消費型保險,年紀大時保費變很貴,到時候人壽可以停掉(年紀大了,責任也就小了),但是住院同重疾怎麼辦?只能去公立的了?

男爵府

nnjane 發表於 14-3-25 22:15
如果只買消費型保險,年紀大時保費變很貴,到時候人壽可以停掉(年紀大了,責任也就小了),但是住院同重疾 ...

醫療不嬲會隨年紀加保費..
重疾依家買五十萬保額, 去到三十年後的五十萬個實質價值都唔同, 可能真係要住公立...
咁係咪依家要買成千萬保額先得?...

我覺得其實保險確有需要... 但是要將保險與儲蓄分開...

保險 - 是將風險轉去保險公司, 好似旅遊保險, 有事有得賠..
儲蓄 - 是為未來要錢用, 可以拎出黎用..

儲蓄保險好多時一開始打你八十板, 要十年八年先番本...
早D拎又要扣手續費.. 供供下又話你保額唔夠要加..
消費型保險因為利潤不高, 所以較少公司會主動銷售..
話晒買幾十年, 作為消費者, 買之前問清楚兩隻既價格分別... 再自行決定..

切勿只信agent 講既野.. 佢地有好大利益衝突!!

大宅

引用:Quote:原帖由+bloody2mary+於+14-03-20+發

原帖由 nnjane 於 14-03-25 發表
如果只買消費型保險,年紀大時保費變很貴,到時候人壽可以停掉(年紀大了,責任也就小了),但是住院同重疾 ...
消費型保險65歲後都唔比你玩,一般儲蓄保險保額都係30萬至150萬,住私家都好快爆,最後你都係去公立

複式洋房

bloody2mary 發表於 14-3-25 23:47
消費型保險65歲後都唔比你玩,一般儲蓄保險保額都係30萬至150萬,住私家都好快爆,最後你都係去公立

...

其實保險真的是年輕(沒有很強經濟實力)的時候需要買,用很少的錢給自己年輕的時候做出最大的保障。因為這個時候負擔重,要養育子女,照顧父母,經濟資源的積累有限,一旦出事有保險賠付,真的可解決實際問題,這時候買保險是為自己也是為家人負責任。

如果上帝眷顧我們,青壯年的時候一切順遂沒出意外,那麼就應該趁這個時候多多存錢,老的時候爭取能完全自己照顧自己。不是說老的時候不需要保險,只是說儘管從感情上講,老的時候死去親人會很難過,但是從理性上來講,這時候的去世對整個家庭的運轉不會有很大的影響,兒女已經成人,父母多半已故去。這個時候整個家庭對於保險賠付的依賴性已經沒有那麼迫切。而這時候如果再投保,費用已經高得沒有意義了。那些儲蓄型人壽險,到每個投保人故去的時候都一定會拿回一筆錢;儲蓄型重疾以及住院險,人到老的時候都會生病,所以大家都很有機會會理賠到,這樣看起來好像每個投保人都不會虧錢,全都能享受到保險最後的收益。但是這個代價是你在年輕最需用錢的時候,把錢擺在保險公司裏二三十年甚至更久而換來的!保險公司不是福利機構,他不會負責每個人的養老問題的,他是要賺錢的!

年輕的時候在保證好了當下的時候,應該儘早對老年生活做出規劃,我想說的是,即使是定存都好過保險。儲蓄型保險多半三、四十歲開始買,六十五歲以後受益,看著收益表好像到時候能領回很多,但是這是經過了二三十年的呀!自己算一下即使當初老老實實存定存,最後收益都好過保險。

只是人總是貪婪的,不會滿足與把錢放定存,很多人嘗試了各種投資最後發現不賺反賠,最後覺得,啊,我可能真的沒有投資的能力,投資的風險真是不小呀,還是買份保險吧,最後總是有個保障,心裏踏實些。或者很多人是,如果不買保險的話,這個錢就會去買名牌手袋、買靚車,最後什麼都沒剩下,還不如強迫自己買個保險吧,還能存住點錢。

所以保險的產生真是針對人性的特點設計出的一款極好的產品。相似的故事總是一直在重複又重複:)

大宅

nnjane 發表於 14-3-26 15:28
其實保險真的是年輕(沒有很強經濟實力)的時候需要買,用很少的錢給自己年輕的時候做出最大的保障。因為 ...

唔覺得保險係咁神化既產品, 其實有事既時候最終都係返公立的, 你只可以將部份風險轉嫁比保險公, 儲蓄都係靠自己吧啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

推~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

洋房

投資相連壽險每個月都扣管理費,扣埋都唔知有冇得賺...
我覺得你可以買d 小朋友plan,即係保到18 歲可以拎返晒d錢出黎果d...

複式洋房

基金係自己管理戶口,而唔係買完就得,佢嘅回報可以好高但亦都會有蝕嘅危機。所以風險會比一般儲蓄保高,但試諗下,有危先有機,基金係為一d進取型人做,佢地可以承擔風險,但保費又唔會好貴,但又有相當可觀嘅回報。所以買之前要考慮下達唔達到自己需要?係咪適合?

大宅

其實我只想將保險當一份禮物比小朋友, 買GE時間我只諗當為佢儲蓄, 但加埋人壽當保障佢將來有咩冬瓜豆腐JA....咁個AGENT就SALE左呢份投資相連比我, 依家一直蝕, 但取消佢仲蝕, 如買過一份又會感覺會蝕....計來計去都無著數, 但真係想買一份保險比佢, 醫療住院應該好D卦....有無醫療住院供到某個年齡就可供完保終生, 亦可隨時拎番....

複式洋房

poor

首頁

尾頁

跳至