跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 memiliu 於 07-9-22 18:09 發表
我個bb成日嘔,飲奶又唔多,依家仲係一個小bb, 每次出街0的人都問他滿月未,我都不知幾心痛,近日阿b仲比我傳染了感冒,要食藥, 所以我心情真係好差好差,呢三個幾月以來,我不知哭了多少次,前兩日有報導產後自殺死,我心想, ...

聽到都覺得好唔開心...
呢兩個月來我呀囝食奶都食得好差, 前兩日隔咗6個鐘先肯同我食40ml, 成日先食得得570ml :-( 唉, 我都好唔開心, 都唔知點解佢好似唔會肚餓咁, 但佢又瞓得又識笑識玩, 應該唔會有病啩!? 見佢瞓著會食得多啲, 我唯有把握時間一見佢瞓我就試下餵佢囉, 就算半夜兩點我都會起身餵佢, 希望佢食得幾多得幾多啦!
妳都要加油呀.....我哋個個都會支持妳架

民房

多謝大家的支持及鼓勵,一邊看大家給我的留言,我的眼淚已一邊流出來了.......................我發現我的內弱,.........發現身邊各位媽媽原來都是非常堅強,非常努力地為bb, 而我..........只是無力地哭,發老公脾氣............

其實bb已經曆了不少痛苦的測試,阿B依然努力地生存, 努力食奶, 嘔了又食, 受著那些痛苦的測試時,也只是WA....一兩聲, 沒有樓計, 想起來, 阿B比我更堅強呢!!!!!

其實我已經好幸福,有個好可愛的BB, 多謝大家,我會加油, 我要為了我最寶貝最寶貝的小B努力......你地都係呢.... 都要努力,....

對不起,如果我的留言有令到其他媽媽唔開心,真係對不起,希望大家可以互相支持,努力啦,

我不敢試奶以外的東西, 因為試過米水都嘔左兩個星期.......其他更加不敢試...........有個醫生話可以試下豆奶,但見阿B近日隱定的,他話都係看定的先..........

阿B現在已經少食多餐,3個鐘 3-4OZ, 有時1-2OZ看他心情.....晚上唔飲夜奶,一覺到天光.........我試過半夜起身食,但係食完成僖個鐘後嘔返出來,於是都係瞓覺好過.......

大宅

你唔好咁講啦,我睇到你咁講都想:-( 係呀!你會今到我有不安(琴晚真係瞓唔著諗起你case,又令我想起自己所發生不愉快事件,但再回顧可以渡船就:lol: 所以今早要同你講

我曾經有段時間 (係坐月時間) 覺得好無助,轉牛角尖好多野諗唔通(因為執著),bb 又成日喊:-| 攪到情緒好大問題, 返健康院時比醫生發覺, 叫我去見心理姑娘傾吓計, 傾咗之係好咗好多. 這刻開始明白,原來向人傾訴,放開d 係好有幫助

成日同自己講,bb 時時比考驗我,加上 EQ 唔高, 如果能夠克服係好大成功感, 這個就是推動力 . 同埋 bb 每個階段都有不同變化, 會有排擔心, 如果我地咁早就放棄, 以後日子就更加難過,例不如積極面對還好

原文章由 memiliu 於 07-9-24 23:58 發表
多謝大家的支持及鼓勵,一邊看大家給我的留言,我的眼淚已一邊流出來了.......................我發現我的內弱,.........發現身邊各位媽媽原來都是非常堅強,非常努力地為bb, 而我..........只是無力地哭,發老公脾氣... ...

民房

原文章由 memiliu 於 07-9-22 18:09 發表
我個bb成日嘔,飲奶又唔多,依家仲係一個小bb, 每次出街0的人都問他滿月未,我都不知幾心痛,近日阿b仲比我傳染了感冒,要食藥, 所以我心情真係好差好差,呢三個幾月以來,我不知哭了多少次,前兩日有報導產後自殺死,我心想, ...

hi memiliu
千萬要振作起來啊,其實每個媽咪都有壓力,不過我們要懂得釋懷,就像我,母乳12天后就開始轉奶粉,我覺得自己好失敗,於是哭,後來我爸爸突然中風,我媽媽又要開始照顧我爸爸,於是我開始自己照顧阿女,好辛苦,bb又不好好吃奶,每天只有十七八安,五月十八出世 ,聽到別人的bb每餐飲6-7安,都不知道有多羡慕,和你一樣,心裏也是不好受
這兩個星期,我老公又出去公幹,差不多半個月的時間,今天下午阿女又要打針,心裏又有些怕怕
anyway,讓我們學會釋放自己,深呼吸一下,開心的照顧阿b,他們是可以感覺到我們的情緒,加油啊,你一定可以的:-P

別墅

各位媽咪千萬記住不要將自己心愛BB同人比較,無論BB生活習慣如何???學習進度如何????總之小寶貝是獨一無二,放開懷抱吧 !!!!其實每個媽媽都經歷過情緒高低起跌(包括我自己),一家人齊齊整整,健健康康已是最開心的事,我們看到報章上有些小孩被疏忽照顧受傷,相對我們已做得很好了.....無論如何,我們都要為小B,家人及自己加油呀!!!!!

大宅

Cheers

原文章由 ypjchan 於 07-9-25 11:28 發表
各位媽咪千萬記住不要將自己心愛BB同人比較,無論BB生活習慣如何???學習進度如何????總之小寶貝是獨一無二,放開懷抱吧 !!!!其實每個媽媽都經歷過情緒高低起跌(包括我自己),一家人齊齊整整,健健康康已是最開心的事,我 ...

民房

之前一路都唔敢同人講,同朋友講,怕他們擔心我,又唔想他們問長問短,我又要解釋一輛,於是日日發老公脾氣.......
真係抑鬱到不得了,每日只係想郛瞓,瞓左唔使想......

不過,係呢道見到各位媽媽0甘努力,0甘開心, 我都想好似你地0甘. 呢兩日我不斷提醒自己,有個幾可愛的BB,要努力,努力.....多謝大家給我鼓勵.....

複式洋房

原文章由 memiliu 於 07-9-25 17:55 發表
之前一路都唔敢同人講,同朋友講,怕他們擔心我,又唔想他們問長問短,我又要解釋一輛,於是日日發老公脾氣.......
真係抑鬱到不得了,每日只係想郛瞓,瞓左唔使想......

不過,係呢道見到各位媽媽0甘努力,0甘開心, 我都想 ...

各位媽媽好!睇完你地d野, 好有同感, 好感動, 其實有邊個做媽媽無哭過呀, 講真呀做媽媽真係有一種力量咁, 幾辛苦都好,一見到bb咩到忘記了, 每個人都有每個人既苦況, 只要自己唔好轉牛角尖,睇開d就得啦, 其實我有時會覺得自己好慘架, 老公又成日出去做野, 唔係自己身邊, 又要同佢阿媽,阿爸一齊住, 好多野又唔知同邊個講, 做老公個d又只係識得講,唔識得做, 佢地講得就易, 唔駛灰心喎,我個b行出街d人都話佢係唔係剛剛滿月, 我個b係早產既, 而家就快4個月大啦, 食奶而家都會嘔奶, 真係唔好同人比呀,把口係人地到,講咩都控制唔到, 仲知見到阿b身體健康,快高長大就得啦, 我個b出世得3磅咋, 係icu見到佢不知幾心痛,我而得所有痛苦由我受曬, 係醫院住左成個半月至出院, 初初真係好唔開心,成日同自己講bb你仲咩咁早出黎受苦, 其實想清楚bb賜我,唔想我咁辛苦, 所以早d出黎, 真乖仔, bb真係上天賜比我地架, 都唔知點解d人生左出黎,又唔理佢地, 仲知我地5月既媽媽,唔好理人咁多啦, 又唔好同人比較, 我地大家一齊照顧好bb,一定要佢地快樂成長, 一齊努力! 加油呀!!

大宅

係la.... d 男人以前有錢大哂:tongue: 有時真係唔知佢地點諗,可能佢地冇我地諗得咁多,湊bb方便就蠢少少. 好多野自己做埋去, 所以未做成自己辛苦law, 現在我唔理佢la, 唔識教到佢識. bb cry,忍住唔抱佢, 等c6自己想辦法.比佢親身感受吓湊仔係點.

p.s. 雅子....你仲未整到張想:cry:

原文章由 ~~雅子~~ 於 07-9-26 00:19 發表

各位媽媽好!睇完你地d野, 好有同感, 好感動, 其實有邊個做媽媽無哭過呀, 講真呀做媽媽真係有一種力量咁, 幾辛苦都好,一見到bb咩到忘記了, 每個人都有每個人既苦況, 只要自己唔好轉牛角尖,睇開d就得啦, 其實我有時 ...

複式洋房

原文章由 MOONCAKE111 於 07-9-27 10:16 發表
係la.... d 男人以前有錢大哂:tongue: 有時真係唔知佢地點諗,可能佢地冇我地諗得咁多,湊bb方便就蠢少少. 好多野自己做埋去, 所以未做成自己辛苦law, 現在我唔理佢la, 唔識教到佢識. bb cry,忍住唔抱佢, 等c6自己想 ...

MOONCAKE

末呀, 都整唔到, 真失望呀.

複式洋房

memiliu,

加油! 新手媽媽真的唔易做, 阿b出世的頭3個月, 我都覺得好辛苦,一開始便因為乳腺炎而在頭兩星期內發了4次高燒, 搞到身體好虛弱, 一直都唔夠人奶俾阿b食, 而阿b一食奶粉就餐餐肚痛, 好多肚風又便秘, 看著他餐餐哭令我很心痛, 後來更發現他有先天性小腸氣, 剛滿兩個月便要全身麻醉做手術, 在同一期間又要忙於搬屋而我先生又大部份時間在外地工作......心情間中會很低落, 特別是當身體非常疲倦而阿b又哭個不停的時候...下面是我用來調整心情的方法:
1. 找朋友傾訴(其實你上來bk分享已經踏出好多步)或者哭出來都可以發洩情緒, 好過屈埋屈埋
2. 間中給自己一點私人時間: 叫人幫手睇住阿b, 抽1小時行街/扮靚/做運動(我的經驗是可能會好掛住阿b, 但俾d位自己透下氣, 心情會好好多, 我覺得bb其實好sensitive, 佢可以感覺到媽媽的情緒, 保持relaxed, 阿b 都會因你而開心)
3. 我看了一本書說情緒低落的原因可能是身體過度疲倦, 血糖過低令人情緒不穩. 睇番自己的情況, 又真係通常是最疲倦的時候最易情緒低落. 於是, 我提醒自己呢個moment覺得唔開心唔代表情況一直差落去, 只是太累了. 捱過呢一刻, 食番d野, 明天會更好
4. 看著寶寶睡覺的模樣或笑臉, 個心會甜D

我姪女足月出世, 但只得4磅, 在醫院住了一個月才出院, 成長的頭幾年都弱小多病, 但日子一天天過去, 她現在已十一歲, 各方面發展都沒問題. 每個孩子的成長道路都不同, BB長大後, 你回想呢段艱辛歲月, 會覺得特別難忘.

努力!

大宅

memiliu

你睇吓幾多人同你打氣, 現在好 d 未呀? 是真的, 通常個人攰係好易 "文" , 平時唔夠瞓個人都會燥d 啦 記得盡量多d 休息同埋放鬆自己.

別墅

其實大家都係努力做好我地媽媽既天職, 一定會慢慢上手, 最緊要有人支持, 老公最好啦(但係我果個大部份時間都冇心裝載!), 但係有仔女既朋友同網友都係一個重要既支持. 休息和鬆弛一定要夠, 否則我既情緒會好低落至不受控.

你bb成日嘔會唔會係好多風? 隻眼藍唔藍? 如果有, 係風既問題. 我呀女都食得少架, 得4安, 盡量啦. 雖然細隻d, 又成日扭抱; 無病無燒已是安慰. 大家進展唔同, 始終佢會達標架!

不如你去聚會啦, 等大家可以俾多d正能量你呀! 交流交流都好!

首頁

尾頁

跳至