自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我仔19個月大,連媽媽都講唔清今年要in+k1,

原帖由 apple_0905 於 14-04-25 發表
我仔19個月大,連媽媽都講唔清今年要in k1,都唔知點算
19個月只係歲半多少少好細個,我仔27個月今年都要in k1,加油

男爵府

我個仔3歲先開始算講到句子,

而家幫人湊緊個女女,又係2歲3個月,識講好清楚既句子了,
對個仔,同人地既女,我都係一樣咁教,只係每個小朋友唔同,
唔需要擔心

珍珠宮

回覆:請問兩歲三個月小朋友說話能力

識得2歲牙尖咀利講得好清楚,仲識鬧哥哥。識另一個4歲半講野1舊舊痴脷根。所以樓主要搞清楚小朋友有冇痴脷根問題。

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

引用:死啦,我個仔同你個仔差唔多大,但佢講唔到

原帖由 wongngain 於 14-04-25 發表
死啦,我個仔同你個仔差唔多大,但佢講唔到句子。。。講單字同2個詞語同埋一大堆bb 話。。。。好 ...
我個b仲差,佢都係2歲,剩係識疊字同bb話,連接詞唔係好識,而家全力train緊

男爵府

開心吸收勳章 熱血金章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由 apple_0905 於 14-04-25 發表

原帖由 apple_love 於 14-04-25 發表
19個月只係歲半多少少好細個,我仔27個月今年都要in k1,加油
呢樣就係最擔心既地方,咁多龍b, 雖然我仔9月出世,但係講又未識講,片又未介得成,仲要好痴身,都唔知有冇學校收

男爵府

引用:識得2歲牙尖咀利講得好清楚,仲識鬧哥哥。

原帖由 小紅梅 於 14-04-25 發表
識得2歲牙尖咀利講得好清楚,仲識鬧哥哥。識另一個4歲半講野1舊舊痴脷根。所以樓主要搞清楚小朋友有冇痴脷 ...
Thank you,無痴脷根係d音唔準,例如起身話起巾、咁都得 講貢都吉

大宅

我仔2歲4個月,一個字都未識講,你個講到句子,應該係好好,好叻了。唔洗擔心,小朋友仲細。

男爵府

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+14-04-25+發表

原帖由 apple_0905 於 14-04-25 發表
呢樣就係最擔心既地方,咁多龍b, 雖然我仔9月出世,但係講又未識講,片又未介得成,仲要好痴身,都唔知有冇 ...
報多幾間總會有學校收,只係可能未必係你心儀個間

公爵府

27 個月, 講得唔準還可以既, 如果都36個月都唔準就要帶佢睇言語治療了
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

咁細個識講句子,已經係比較叻,慢慢會講得正!

大宅

引用:Quote:原帖由 小紅梅 於 14-04-25 發表識得

Thank you,無痴脷根係d音唔準,例如起身話起巾、咁都得 講貢都吉
變巾屬兩歲幾正常錯誤範圍
但得變吉就唔係
擔心既可以去做下評估

伯爵府

回覆:apple_love 的帖子

個sales係護士或醫生嗎?駛鬼理佢講咩,佢又唔係專業護理人員

珍珠宮

畀面勳章

小朋友食野係咪食比較軟身既食物?

公爵府

2018復活節勳章

引用:我仔2歲4個月,一個字都未識講,你個講到句

原帖由 fishyu97 於 14-04-25 發表
我仔2歲4個月,一個字都未識講,你個講到句子,應該係好好,好叻了。唔洗擔心,小朋友仲細。

...
我囝都係,返咗n一段時間,之前成日病好少學,近呢個零月返多咗,突然肯學講嘢,仲有個幾星期就2歲半,之前教極唔學唔肯講

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我仔2歲3個月既時候都唔多講野... 佢都有返n 班...
現在2歲8個月就講多左好多. so 你唔洗擔心.. 佢地係會突然improve 左好多..
我覺得我仔現在講野都叻左好多

男爵府

引用:小朋友食野係咪食比較軟身既食物? +

原帖由 tomatoMM 於 14-04-25 發表
小朋友食野係咪食比較軟身既食物?
佢都算係懶咬野架

水晶宮

我個大b喺呢個年紀時好多嘢講,但好似黐脷筋咁,到2歲8個月左右先講得正;
而細b未夠2歲就講句子,好少講疊字,而且咬字好正。
所以,bb仲細,睇定啲先

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+tomatoMM+於+14-04-25+發表小

佢都算係懶咬野架
比多d野佢咬
多d用腭骨
腭骨發展可能唔夠

男爵府

引用:我個大b喺呢個年紀時好多嘢講,但好似黐脷

原帖由 Cheddar85ang 於 14-04-25 發表
我個大b喺呢個年紀時好多嘢講,但好似黐脷筋咁,到2歲8個月左右先講得正;
而細b未夠2歲就講句子,好少講疊 ...
明白,多謝你

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔仲係外星話

龍馬精神.......

首頁

尾頁

跳至