跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

原文章由 babesiu 於 07-10-25 17:46 發表
聽講黃竹坑村塊地係佢地買咗喎...

吓!黃竹坑村是政府地,應該要經立法局通過勾地才可賣出,新聞無報道喎.?-(

別墅

原文章由 leelee_m 於 07-10-26 11:03 發表

吓!黃竹坑村是政府地,應該要經立法局通過勾地才可賣出,新聞無報道喎.?-(

你地有冇比人叫簽名爭取利東站呀? 我覺得地鐵唔應該起係鴨脷洲,應該起係香港仔,咁先疏導到人潮架嘛,冇理由為左一小撮人而要一大堆人去就呀嘛?d人走晒去鴨脷洲搭mtr,咁條橋咪塞死? 都唔知個政府係唔係用個patpat去諗野架

子爵府

大廚勳章

你真係講中個point, 有冇理由個站係華富出海怡架, 係都係經香港仔先啱啦, 你睇平日假日香港仔都多人到不得了就知啦

原文章由 csw1117 於 07-10-26 18:44 發表

你地有冇比人叫簽名爭取利東站呀? 我覺得地鐵唔應該起係鴨脷洲,應該起係香港仔,咁先疏導到人潮架嘛,冇理由為左一小撮人而要一大堆人去就呀嘛?d人走晒去鴨脷洲搭mtr,咁條橋咪塞死? 都唔知個政府係唔係用個patpat去 ...

王國會長

王國會長

港島南線分為東西兩段.
東段去鴨脷洲, 西段去香港仔.

鴨脷洲並不是一小撮人住呀. 有二個公屋, 一個居屋, 一個甲屋, 一個大型/一個小型私人屋苑 (船廠又起緊另一個中型私人屋苑), 加埋大街D 單憧樓, 人口不會少於香港仔.

而如果先有東段, 咁D 人只會去黃竹坑搭車, 唔會入鴨脷洲.

原文章由 csw1117 於 07-10-26 18:44 發表

你地有冇比人叫簽名爭取利東站呀? 我覺得地鐵唔應該起係鴨脷洲,應該起係香港仔,咁先疏導到人潮架嘛,冇理由為左一小撮人而要一大堆人去就呀嘛?d人走晒去鴨脷洲搭mtr,咁條橋咪塞死? 都唔知個政府係唔係用個patpat去 ...

別墅

原文章由 瑩瑩老豆 於 07-10-27 15:09 發表
而如果先有東段, 咁D 人只會去黃竹坑搭車, 唔會入鴨脷洲

呢個係唔係估計咋

王國會長

王國會長

當然係我估計.
比你住香港仔, 如果黃竹坑和利東各有一站, 你會去邊個站撘?
我就一定去黃竹坑, 起碼搭少一個站.

仲有, 我估利東一定有站. 那裏已有咁多人住,
船廠又起緊樓. 再講, 叫新地夾錢起利東站, 可能佢都肯呀,
到時佢船廠D 樓有全海+地鐵, 肯定又賣貴D

原文章由 csw1117 於 07-10-27 15:46 發表
呢個係唔係估計咋

禁止訪問

洋房

只要看看而家巴士的分佈就知係香港仔起站多客,定係鴨脷洲多客.
171班次密定係107密?37a+70班次密d定係90+97+590密d?

更重要係要考慮收地同將來賣樓的樓價.香港仔有無空置的政府地或夠鐘要拆的政府建築物?鴨脷洲有無呢?其實大家都心中有數.仲有,九龍站為地鐡賺數十億計的利潤,因為上面有單位賣到三萬蚊一尺(雖然老作成份居多),九龍站有無客搭車根本唔重要.

最後,鴨脷洲及黃竹坑地價值錢d,定係香港仔+華富值錢d?可能大家不相白仲,但係華富仲有排先拆...而黃竹坑已經ready收地.一張白紙容易規劃,話唔定,將來黃竹坑會比香港仔更旺.

原文章由 babesiu 於 07-10-27 23:30 發表
起西段把鬼咩!貝沙灣至Pokfulam一帶都係豪宅,起地鐵咪淨得d賓妹坐!其實由黃竹坑去香港仔,華富做總站咪得囉.鴨脷洲既可以落香港仔搭,我自己住鴨脷洲都係咁話.無個站係度清靜d嘛
今朝去新光飲茶見到陳太係度拉票.我都叫佢快d ...

[ 本文章最後由 翠鳥 於 07-10-28 17:08 編輯 ]

男爵府

講真呀, 如果你要由香港仔出去銅鑼灣或者灣仔, 香港仔無站, 比你會吾會撘車去黃竹坑再轉地鐵出去, 比我就吾會啦, 到時無咁多人用香港仔隧道就吾會咁塞, 話吾定比轉地鐵出去更快:lol:

王國會長

王國會長

無個站係度清靜d ? 你估你附近實有站 ?
再講, 除非個站係架空, 否則都唔會好嘈.

原文章由 babesiu 於 07-10-27 23:30 發表
起西段把鬼咩!貝沙灣至Pokfulam一帶都係豪宅,起地鐵咪淨得d賓妹坐!其實由黃竹坑去香港仔,華富做總站咪得囉.鴨脷洲既可以落香港仔搭,我自己住鴨脷洲都係咁話.無個站係度清靜d嘛
今朝去新光飲茶見到陳太係度拉票.我都叫佢快d ...

禁止訪問

洋房

你講中左啦,個站係架空的

原文章由 瑩瑩老豆 於 07-10-28 23:09 發表
無個站係度清靜d ? 你估你附近實有站 ?
再講, 除非個站係架空, 否則都唔會好嘈.

子爵府

大廚勳章

比著我, 我都會咁~~:-| :-| :-|

即係註定住香港仔既居民係冇得搭地鐵囉~~:tongue: :tongue: :tongue:

原文章由 mamab 於 07-10-28 22:45 發表
講真呀, 如果你要由香港仔出去銅鑼灣或者灣仔, 香港仔無站, 比你會吾會撘車去黃竹坑再轉地鐵出去, 比我就吾會啦, 到時無咁多人用香港仔隧道就吾會咁塞, 話吾定比轉地鐵出去更快:lol: ...

別墅

位於黃竹坑及海洋公園的車站為架空車站,其餘車站均為地下車站。http://www.mtr.com.hk/chi/extensions/sil-southeastline.htm
原文章由 翠鳥 於 07-10-29 08:19 發表
你講中左啦,個站係架空的

王國會長

王國會長

咁就要睇下香港仔隧道塞唔塞, 我試過有次由香港仔去銅鑼灣, 用了差不多45分鐘

原文章由 mamab 於 07-10-28 22:45 發表
講真呀, 如果你要由香港仔出去銅鑼灣或者灣仔, 香港仔無站, 比你會吾會撘車去黃竹坑再轉地鐵出去, 比我就吾會啦, 到時無咁多人用香港仔隧道就吾會咁塞, 話吾定比轉地鐵出去更快:lol: ...

別墅

有地鐵冇咁塞卦!
原文章由 瑩瑩老豆 於 07-10-29 20:21 發表
咁就要睇下香港仔隧道塞唔塞, 我試過有次由香港仔去銅鑼灣, 用了差不多45分鐘

首頁

尾頁

跳至