跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:個預算案係咪一定會通過架?咁多福利都cut

原帖由 creamychoy 於 14-05-14 發表
個預算案係咪一定會通過架?

咁多福利都cut哂,點解總要交咁多稅呢?
預算案要通過Senate先成事實。
ie 要39票
所以啲 minor party 同 independent 既影響力非常之大。
因為 Liberal (Coalition) 要佢地既票!

The Current Senate – until June 30, 2014
Coalition 34
A.L.P. 31
Greens 9
D.L.P. (Madigan) 1
Independent (Xenophon) 1
TOTAL 76

The New Senate – from July 1, 2014
Coalition 33
A.L.P. 26
Greens 9
Palmer United Party 3
D.L.P. (Madigan) 1
Liberal Democrats (Leyonhjelm) 1
Australian Motoring Enthusiast Party (Muir) 1
Family First (Day) 1
Independent (Xenophon) 1
TOTAL 76

大宅

引用:睇醫生要俾$7, 咁急症室呢?若果急症室唔

原帖由 jelly208 於 14-05-14 發表
睇醫生要俾$7, 咁急症室呢?
若果急症室唔需要俾,d人咪走哂去急症?
我上次入急症,睇住有d人頭痛就咁去 ...
呢個就係其中一個predict到嘅問題。聽聞急症室而家都要等好耐,將來…

別墅

KWOKS 發表於 14-5-15 09:18
呢個就係其中一個predict到嘅問題。聽聞急症室而家都要等好耐,將來…

...
我想問下medicare張咭係只可以用喺public hospital用? 定係都可以喺gp度用?

Mrs.Kangaroo  GP  發表於 14-5-15 10:13

伯爵府

回覆:點睇個財政案

但如果唔cut 開支,會唔會好似希臘咁?到時咪重唔得?

別墅

引用:但如果唔cut+開支,會唔會好似希臘咁?到時

原帖由 1mocha 於 14-05-15 發表
澳洲經濟真係好差,報紙賣話QLD已經邁向破產.... 唉~ 雖然對今次budget充滿失望,對澳洲經濟前境又充滿擔憂但鬼叫澳洲窮呀?唯有頂硬上!

大宅

回覆:點睇個財政案?

生仔有26week full paid.呢個加咗!

男爵府

引用:生仔有26week full paid.呢個加咗!

原帖由 connie92 於 14-05-15 發表
公司會full pay?

大宅

引用:但如果唔cut 開支,會唔會好似希臘咁?到時

原帖由 1mocha 於 14-05-15 發表
Cut唔係唔讚成,但下下都係對著中下層開刀,真係對family有影響。

大宅

講笑咁講,可能佢地知之後冇人夠膽生bb

大宅

回覆:點睇個財政案

昨晚反對黨講明會反對個budget.同埋我覺得佢覺得幾好,但正如我老公講,做反對既容咩易姐。

同埋昨晚講原來budget paper寫明將會cut 80 billions school同醫院support.但Hocky係星期2冇講到出來。

子爵府

引用:昨晚反對黨講明會反對個budget.同埋我覺得

原帖由 car_li 於 14-05-16 發表
昨晚反對黨講明會反對個budget.同埋我覺得佢覺得幾好,但正如我老公講,做反對既容咩易姐。
Health 同 education 個到係 Federal Government 玩數字遊戲!

冇可能張啲洗費俾曬 states, 但又冇錢俾 states 去交呢啲 expenses!

佢地係想借啲 Premiers 把口去要求加 GST!

咁樣佢地可以加稅,而又唔 break election promise.

大宅

引用:Quote:原帖由+connie92+於+14-05-15+發表生

原帖由 car_li 於 14-05-16 發表
講笑咁講,可能佢地知之後冇人夠膽生bb
可惜我享受唔到

公爵府

引用:Quote:原帖由 car_li 於 14-05-16 發表昨晚

原帖由 whoami1977 於 14-05-16 發表
Health 同 education 個到係 Federal Government 玩數字遊戲!

冇可能張啲洗費俾曬 states, 但又冇錢俾 st ...
我觉得个budget 系business people benefit 到lor. 比佢加GST, 只系拿多d我地消费者口袋嘅錢,再cut benefit, 我諗到時d人就tight ass, 咁經濟就一路向pk 喇。

加super 咪又系系我salary package 度拿出黎,变相咪少左spending money.

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

但ftb b income test is lower, also, stop payment when the youngest one turns six. it really hurt.

so from now on. 每5年大肚一次系目標!哈哈

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

引用:Quote:原帖由+connie92+於+14-05-15+發表生

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 14-05-16 發表
但ftb b income test is lower, also, stop payment when the youngest one turns six. it really hurt.

s ...
5年一次!勁

Mrs.Kangaroo  我讲人地咋,唔系我呀  發表於 14-5-16 17:32

別墅

公爵府

引用:Quote:原帖由 car_li 於 14-05-14 發表以後

原帖由 LilianLegend 於 14-05-14 發表
睇一次通常會開幾多日藥?咁去到藥房可唔可以買多d藥?我而家都盡量自然療法,對身體同荷包都好d.....

...
其實小朋友病黎病去都係個幾未,我屋企都有藥.只要唔係病好耐都唔同佢地睇.
睇一次緊生要等成大半個鐘

首頁

尾頁

跳至