嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔都係咁,得到我鼻敏感。之前返N1,返了兩個月就係因為氣管敏感,所以停學。到今年K1,返了1個月都ok. 10月就not so good.

睇中醫一個week,有好轉。點知昨日同今日都有燒,所以睇返面醫。西醫話最好停學一個月,唔好返學。咁你地會點呢? 停學一個月又好似好長.....?-( ?-(
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

珍珠宮

阿仔咳咗一個星期啦, 佢6.5月時咳過一次睇咗兩次西醫都唔清, 但係一食猴棗散就ok...今次咳就比猴棗散佢食, 但係今次唔得, 於是睇西醫, 食完都無乜好轉...好煩...

我估佢好似我咁鼻敏感, 我自己睇開一中醫...但係阿仔得11個月, 我掙扎緊同唔同佢睇....雖然西醫話佢個肺好清, 但係我怕咳下咳下變氣管炎....

大家有無意見, 睇唔睇中醫好??

大宅

我早一個星期都同個女看過中醫. 不過我看完後有以下的意見:

1.)餵葯問題: 好難可以餵到中葯,真是要灌下去,但小朋友很抗拒,餵完葯後因為哭得太厲害所以變成有一段時間咳得更差.

2.)中醫道行: 香港好難可以找到一個好中醫,要對付兒科的更難. 我們就算看西醫,都不會隨便看見門口掛着兒科醫生的名便走去看,都會打聽一下那個醫生的操手好,醫術高. 但兒科中醫的資料在真是非常缺乏,那個是兒科聖手的更加可以說是無法得知,所以我覺得在香港是不可能讓小朋友看中醫看得好的. 若果在大陸或台灣可能會比較容易找到好中醫. 以上是我的經驗和見解.

原文章由 jojoplanet 於 07-10-23 05:18 PM 發表
阿仔咳咗一個星期啦, 佢6.5月時咳過一次睇咗兩次西醫都唔清, 但係一食猴棗散就ok...今次咳就比猴棗散佢食, 但係今次唔得, 於是睇西醫, 食完都無乜好轉...好煩...

我估佢好似我咁鼻敏感, 我自己睇開一中醫...但係阿 ...

公爵府

醒目開學勳章

我自己經驗係:(for 傷風, 感冒&有痰咳, 氣管敏感&哮喘除外)
輕微傷風: 中藥 - 保嬰單
感冒&有痰咳:先食西藥(醫生處方), 無流鼻水後轉保嬰單調理2-3日, 跟住就候"早"散化痰止咳, (貴果隻)要食3-4日至無痰為止, 最後係食燕"萵"

珍珠宮

原文章由 PinguLinusLee 於 07-10-24 09:14 發表
我早一個星期都同個女看過中醫. 不過我看完後有以下的意見:

1.)餵葯問題: 好難可以餵到中葯,真是要灌下去,但小朋友很抗拒,餵完葯後因為哭得太厲害所以變成有一段時間咳得更差.

2.)中醫道行: 香港好難可以找到一個 ...

1. 我都係有呢個擔心, 我老公琴日去左睇呢個醫生, 佢叫我落蜜棗試下佢食唔食
2. 我呢中醫我都見有小朋友睇, 濕疹就見過一個小朋友由好嚴重變番好..但係傷風感冒就唔知得唔得....我地大人睇就ok...不過都諗住食2日猴棗散都唔得就同佢睇一次中醫試下...

好煩...令願自己病:-(

大宅

我想問有冇人識放圖係度,因為我個仔食呢個湯好番,之前我講過想放上黎俾大家參考吓,但係我唔識點放......:-|

當然我個仔開初都係睇咗西醫先,然後藥材舖個老闆再整咗兩劑甜甜地既中藥俾呀仔清好d傷風感冒菌先再煲呢個湯,都幾香同埋我有時覺得方便d用黎做煮粉湯底都得。於是我又問個老闆寫番個藥方俾我,等我有時要姐姐去都買到番黎。

請問有冇人可以幫我呢?

大宅

好呀,不過我都不懂怎樣放圖,請知道的媽咪教下CHILLYROSE,等大家可以分享一下.

原文章由 chillyrose 於 07-10-25 09:43 AM 發表
我想問有冇人識放圖係度,因為我個仔食呢個湯好番,之前我講過想放上黎俾大家參考吓,但係我唔識點放......:-|

當然我個仔開初都係睇咗西醫先,然後藥材舖個老闆再整咗兩劑甜甜地既中藥俾呀仔清好d傷風感冒菌先再煲呢個湯, ...

大宅

好似都冇人有興趣幫手,等我試吓就咁貼係度得唔得先...

記住加$10瘦肉用12碗水用大火煲滾再轉中火(唔係細火),煲成2碗就得啦,大約2個鐘,唔好煲太耐。

我個仔兩歲半,前後飯咗4煲,冇再睇醫生食藥,我而家主力帶佢多d出街玩等佢做多d運動。

希望個圖出到啦,唔係我都唔知點搞,叫盡咗力啦

原文章由 PinguLinusLee 於 07-10-25 10:17 發表
好呀,不過我都不懂怎樣放圖,請知道的媽咪教下CHILLYROSE,等大家可以分享一下.

大宅

失敗咗

唔好以為我冇加,係呢個方法真係出唔到

民房

Hi ChillyRose,

可唔可以send 藥方和湯水資料俾我呀! 唔該!

[email protected]

洋房

Hi ChillyRose,

可唔可以EMAIL水資料俾我呀! 唔該!

[email protected]

大宅

我希望大家唔好係度留email地址俾我,因為係人都睇到,到時你地又收到垃圾郵件唔好以為係我寄架。況且咁樣責任好大,萬一前面問個d寄咗,後面個d一路再問,咁真係唔知要負責到幾時。

我做咗另一個比較蠢的方法,就係申請咗個blog放淨係張相上去,然後我遲d就摌番走,希望點都幫到些少啦。

http://hk.myblog.yahoo.com/bk-chillyrose

大宅

我己經放了上這兒. 非常多謝chillyrose的熱心. 其實有分享的資料不用email的,可以直接放在這裏給大家參考是最好的. 謝謝~!

原文章由 chillyrose 於 07-10-29 11:26 PM 發表
我希望大家唔好係度留email地址俾我,因為係人都睇到,到時你地又收到垃圾郵件唔好以為係我寄架。況且咁樣責任好大,萬一前面問個d寄咗,後面個d一路再問,咁真係唔知要負責到幾時。

我做咗另一個比較蠢的方法,就係申請咗個blo ...

[ 本文章最後由 PinguLinusLee 於 07-10-30 09:01 編輯 ]

大宅

chillyrose,

我想請問一下你仔仔的情況是怎樣的?? 是久不久才有幾聲咳還是時常都有咳呢?? 我很煩惱,我個女每天都會有段時間狂咳一輪,即使馬上給她咳水也無效的,她咳到夠本就自然會停,接着又好像無事發生的. 請問你仔仔也是這樣嗎? 持續了多久??

原文章由 chillyrose 於 07-10-27 07:57 PM 發表
好似都冇人有興趣幫手,等我試吓就咁貼係度得唔得先...

記住加$10瘦肉用12碗水用大火煲滾再轉中火(唔係細火),煲成2碗就得啦,大約2個鐘,唔好煲太耐。

我個仔兩歲半,前後飯咗4煲,冇再睇醫生食藥,我而家主力帶佢多d出街玩等佢 ...

大宅

曹延洲

我囝囝2.5歲,最近咳了兩個月,睇中醫及西醫,病情反反覆覆,日間情況較好,但最近幾晚不停咳,昨天我終於帶他看了曹延洲,他斷診因鼻敏感引致鼻水倒流氣管而咳,跟中醫的說法一致,吃了一次藥情況不錯,午睡很好,照指示吃了3次藥,但晚上又是咳到死去活來,我老公認為不如今天立刻帶他去看胸肺科(另一醫生介紹的),但我則認為應再吃曹醫生的藥,多觀察一天。

各位睇個曹延洲的媽咪,請問曹醫生的藥是否要兩三天才見效呢﹖

(我姪女久咳多時,是氣管弱那種,看曹醫生後好番)

原文章由 PinguLinusLee 於 07-10-30 09:04 發表
chillyrose,

我想請問一下你仔仔的情況是怎樣的?? 是久不久才有幾聲咳還是時常都有咳呢?? 我很煩惱,我個女每天都會有段時間狂咳一輪,即使馬上給她咳水也無效的,她咳到夠本就自然會停,接着又好像無事發生的. 請問 ...

大宅

原文章由 moonychan 於 07-10-19 00:16 發表
有冇發覺, 通常踏入 2 歲, 氣管敏感問題就會出現??

我仔仔2歲前, 體質真係幾好, 睇親醫生都係一d小事, 但2歲後, 佢突然夜晚勁咳, 初初起時, 往往咳到嘔, 一直以為佢夜晚餐飯 & 奶食得飽, 所以消化不良, 後來發覺佢 ...

我仔仔都係2歲後氣管敏感問題就出現.

他一咳, 我個心就痛一痛:-( :-( :-(

大宅

哇,你好利害喎,唔該你終於整到。

我都開始唔係好記得佢之前點咳,因為都咳咗好耐,(佢上年轉天氣都試過2次氣管敏感。一次食曹醫生d藥好番,一次見唔係太嚴重又未駛番學,我地唔想晚黑起身餵佢食藥,試吓唔俾佢食佢自己都有好番),我地自己好難判斷架,佢身子弱傷風感冒野到都會開始咳,大人都會啦,我自己覺得小朋友本身有氣管敏感既好容易病到一半開始就出埋氣管敏感個種咳法,呢種咳有d唔同,特別係出出入入,或者跑兩步都會咳,所以一定要幫佢清咗d病菌先可以徹底治到氣管敏感。

我呀仔大個咗,而家同佢講病要食藥,佢都肯用匙更食,我地又同佢講唔好尖叫或者喊,佢合作都會有幫助。喉嚨冇收縮得咁緊要同冇咁多鼻涕呀嘛。

其實曹醫生d藥都係幫佢放鬆喉嚨,然後收走d黏液,一個道理。長遠計最緊要增強身體抵抗力......

原文章由 PinguLinusLee 於 07-10-30 09:04 發表
chillyrose,

我想請問一下你仔仔的情況是怎樣的?? 是久不久才有幾聲咳還是時常都有咳呢?? 我很煩惱,我個女每天都會有段時間狂咳一輪,即使馬上給她咳水也無效的,她咳到夠本就自然會停,接着又好像無事發生的. 請問 ...

別墅

Hi Pingulinuslee / 各位 Mami,

我囡也是同你女一樣. 之前西醫也是說氣管敏感. 女女前後吃了差不多一個多月西藥. 她不是好咳. 只是睡覺醒後, 就會濁住咳及有痰. 平時間中幾聲 及有鼻"韓"聲. 我現在都不知怎做! 已看了6,7次doctor. Any suggestion??

chillyrose,

大宅

Chunma,

是呀,我個女又是這樣呀. 我現在就什麼葯都沒有給她吃了,由她自然好. 因為好像我之前講,她吃不吃葯是沒有分別的,既然是這樣的就不吃好了. 現在我奶奶每天都會在她的飯內加入"蓮子,茨實,薏米,太子蔘"等,當保健食療,看看會不會身體強壯些會好吧.

原文章由 Chunma630 於 07-10-31 05:42 PM 發表
Hi Pingulinuslee / 各位 Mami,

我囡也是同你女一樣. 之前西醫也是說氣管敏感. 女女前後吃了差不多一個多月西藥. 她不是好咳. 只是睡覺醒後, 就會濁住咳及有痰. 平時間中幾聲 及有鼻"韓"聲. 我現在都不知怎做! ...

別墅

Hi PinguLinusLee,

昨天我燉了川貝,海底椰加南北杏及果皮. 今天好似咳少d. 今晚我會再燉. 你不況又試下. ^_^

原文章由 PinguLinusLee 於 07-11-1 09:26 發表
Chunma,

是呀,我個女又是這樣呀. 我現在就什麼葯都沒有給她吃了,由她自然好. 因為好像我之前講,她吃不吃葯是沒有分別的,既然是這樣的就不吃好了. 現在我奶奶每天都會在她的飯內加入"蓮子,茨實,薏米,太子蔘"等,當 ...

首頁

尾頁

跳至