婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

chancc90,

我剛發現有一子宮肌瘤,可否介紹中ec比我?

原文章由 chancc90 於 07-10-29 10:58 發表
未飲中藥前,肌瘤4.2x3.8cm
服中藥後(三個月苦茶:tongue: ).現縮到3.2x2.9cm...
我fan介紹我,她1.5cm,現只有0.3cm

複式洋房

hi,
已經pm左您啦...
chancc90

民房

我mami有....><"
其實有咩方法整走佢~?
中定西好d???
可唔可以解答我~~~
無限無限無限無限感激~!!!><

洋房

Please help!!!!!!

原文章由 chancc90 於 07-10-29 10:58 發表
未飲中藥前,肌瘤4.2x3.8cm
服中藥後(三個月苦茶:tongue: ).現縮到3.2x2.9cm...
我fan介紹我,她1.5cm,現只有0.3cm

我也有兩個子宮纖維瘤:一個7cm在子宮、一個4cm在卵巢,睇緊嘅中醫話只可以保持不大,不可以縮小或無......請給你的中醫資料我呀!非常感謝!
Wing Wing

民房

Chancc90
Would you please PM the Chinese doctor information to me.

Tks

民房

Chancc90,

可否介紹中ec比我?

大宅

畀面勳章

子宮纖維瘤

我有粒波子般大的子宮纖維瘤,粉嶺區有冇好婦科中醫介紹??

複式洋房

joss & msllau,
我睇果個中醫在油麻地...
鄭ec 29977098
您可打電話問吓
chancc90

大宅

畀面勳章

chancc90,
你幾耐見ec一次?每次ec會開幾多服藥??

複式洋房

不一定,
按我時間預約,大約4-7天見一次.ec最多開4-7天藥.
chancc90

大宅

畀面勳章

請問等到佢幾大先至要理佢??

大宅

原文章由 chancc90 於 07-11-27 12:06 發表
不一定,
按我時間預約,大約4-7天見一次.ec最多開4-7天藥.
chancc90

thanks chanc90,
ec個d 係藥粉定煲架??
Namaste

複式洋房

係藥粉(每隻藥獨立包裝)

大宅

原文章由 chancc90 於 07-11-28 13:53 發表
係藥粉(每隻藥獨立包裝)

THANKS.... 我今日去睇左啦!!原本諗住下星期先去點知尋晚食完 annual dinner, 今朝個面又起粒粒,米順便睇埋lor, ec話唔可以食當歸,燕窩,雪蛤膏, 榴槤, 雞翼, 豬頸肉, 豆腐類.......哈哈sunday 要去BBQ, 食埋今次燒雞翼先啦最多食少D LOR...............
Namaste

複式洋房

jod
係咪好介紹??
下午去ec度覆診取藥...明天出差啦:-(
聽見都想食:tongue:

別墅

good information... 不過好少人真係食中藥後會變細喎....???

複式洋房

我自己聽聞食中藥真係以縮細的.
只要唔係太大就ok.
好似要食2-3個月為一個階段, 個中醫會叫你再照一照,係唔係細了.

有人好似無細度, 到最後都要做手術; 有個friend就好彩, 食左差唔多半年中藥.照出來是細了點,免左唔駛做一刀囉 (都好有耐力架, 一星期食5day, 好彩食藥粉,唔駛自已保.)
寶貝媽咪 :-? :-? :-? :-?

大宅

各位:

請問你地點樣發現子宮有纖維瘤?

睇西醫証實咗之後就去睇中醫呀?

纖維瘤同水瘤有乜分別?

Thanks

大宅

請問你地點樣發現子宮有纖維瘤?超聲波掃瞄
睇西醫証實咗之後就去睇中醫呀?因人而議啦!!

子宮纖維瘤
(英文:uterinefibroid),其實是一些纖維與肌肉組織,主要生長在子宮之內,形象與重量沒有固定大小,受於雌激素影響,所以一般子宮纖維瘤會在更年期後退化而收細,只有1-2%會變成惡性腫瘤。患上子宮纖維瘤的女士並不一定知道,因為很多時是沒有病徵的,但一般病徵如:來經時流量甚多、月經周期中段(即近第十四天)出現下體流血、行房後出血、來經時非常痛楚、背部痛楚、不育、慣性流產、當子宮纖維瘤size等同於胎兒14周之大小,盆骨便會感到壓力,甚至覺得盆骨位置有重,當子宮纖維瘤壓住膀胱時便會小便頻密,壓住大腸便會引致便秘由於子宮纖維瘤到了更年期便會退化,如果不影響日常生活,根本上不需治療也可以,但當子宮纖維瘤非常影響生活或生長得很快,大於十二周胎兒的大小,病人希望將來繼續懷孕,才會動手術的,所以假如患上子宮纖維瘤,不必太緊張,這多半不是影響生死的大病,其實有一些藥物也可以控制子宮纖維瘤的大小,千萬不要被「子宮纖維瘤」的名字嚇倒,最緊要保持心境開朗,飲食均衡,保持健康,如發現有什麼不正常,及早找私家醫生詢問。

水瘤其實是個通俗名詞,醫學上稱為「囊腫」。一般而言,雖然囊腫有好幾種,不過當醫師告訴妳是水瘤時,通指的是內容物全是清淡的液體。水瘤大部分是良性的,尤其體積小的,不但是良性,也不必日夜擔心它會惡化,因此一般對於直徑五、六公分以內的,大都主張不必動刀,不過必須確定囊腫內全是液體,沒有實心的部分,才能放心。但如水瘤發生在停經後兩年以上,則需另做考慮,因為停經後不再排卵,理論上不會再出現功能性囊腫。 產生水瘤的原因,視其種類而定,像功能性囊腫,例如濾泡囊腫和黃體囊腫,都跟荷爾蒙的分泌有關。卵巢在正常月經週期接近排卵日時,原本就會出現卵泡,一般在大到兩公分以上才排卵,偶爾也有長到三公分大的,看來就像個囊腫。即使排卵之後,也會形成一個黃體,照樣可大到三、四公分,甚至也有五公分以上的。這些卵泡或是所謂功能性的囊腫,即濾泡瘤或黃體瘤,往往不但是良性,而且多在下次月經來過即消失,所以再照超音波,可能就變成沒有「水瘤」了。另外,一些真正的卵巢贅生瘤,例如卵巢上皮細胞生出的囊狀腺瘤,以及單純囊腫,則與惡性腫瘤一般,真正形成原因未明。

copy from other website...........
Namaste

大宅

原文章由 chancc90 於 07-11-29 17:54 發表
jod
係咪好介紹??下午去ec度覆診取藥...明天出差啦:-(
聽見都想食:tongue:

chancc90....
真係唔該晒你呀, 食完頭一次藥都ok, 我今日去左覆診啦
個波仔位置冇咁谷感覺, 但有時就輕輕抽下抽下不過好快抽完lor, 咁我話比ec知佢話正常,佢再按我波仔位置係偏後dd, 唔太硬anyway 要after period 照ultrasound 比較準d,最好係而家日日有2次大大

你有冇食無花果呀!!
滇南本草》謂它「主清利咽喉,開胸膈,清痰化滯。」《本草補遺》指它「五痔腫痛、煎湯頻薰洗之,取效。」   本地人每逢煮湯必加數枚無花果,這做其實十分有飲食智慧。根據研究,無花果可加速傷口復原,對於消化道潰瘍頗有療效。此外,無花果含豐富抗氧化物,具有抗衰老的作用。   民間驗方亦常用無花果,無花果鮮吃,可醫痔瘡出血。大腸癌患者用此方也有輔助醫療作用,因為無花果所含的果膠和纖維,遇水會膨脹,能吸附腸道內的有毒物質。   無病無痛的人吃之,亦有排毒的保健作用。 與蘋果相類似的是,無花果也有雙向調節腸胃之效,脾虛泄瀉的人吃之,可以止瀉,相反,便秘的人吃它,則能潤腸通便。鮮果或乾品一樣奏效。
Namaste

首頁

尾頁

跳至