潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

水晶宮

畀面勳章

牛仔褲都無問題架, 只要著得夠"型"咪ok囉 !

子爵府

而家去飲好隨便,就算係hotel飲都係,好多人都未必親得好型,普通一件T-shirt + jeans + ball鞋,我覺得除非你係做姊妹咁就要著得靚d,不過著jeans都OK,咁就最好親得型d.
[img align=left]http://victorian.fortunecity.com/cezanne/607/cartoon19.gif[/img]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我見好多人去飲都著牛仔褲, 原全無問題喎
而家著咩去飲都好閒姐, 最緊要主人家有禮收就得啦

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

牛仔褲著得型ok架....當然可以去飲啦

男爵府

醒目開學勳章

襯得好睇就得啦
:-P  :-P  :-P

男爵府

原文章由 candy32 於 07-11-9 15:18 發表
襯得好睇就得啦

兩年前,我舊同學結婚,她在朗廷設讌,我們一班舊同學著靚靚去飲(並非做姊妺),其中一個同學著了牛仔褲。之後再約番睇相時,新娘子薄責牛仔褲同學:「妳睇!成張相比你破壞晒la!」雖然我都覺得新娘子有少少小氣,但另一角度看,主人家花了咁多$在佈置方面,他們也想婚讌衣香繽影的,所以從始我去參加婚讌都著靚D。始終結婚是主人家重要的日子和隆重的場合啊!

[ 本文章最後由 csk家長jj 於 07-11-9 15:46 編輯 ]

禁止發言

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 塵大聞 於 07-11-9 12:42 發表
我見好多人去飲都著牛仔褲, 原全無問題喎
而家著咩去飲都好閒姐, 最緊要主人家有禮收就得啦

我都喺咁話.

禁止訪問

大宅

你緊係未試過啦,咁就要快啲試吓喇

洋房

我自己有2個準則:-

1) 睇吓請我嘅人同我關係有幾close, 如果係自己家人,親戚, close friend, 會隆重d打扮, 如果唔係好close但又唔去唔得, 都會著jeans+上身lady look.

2)視乎擺酒嘅地點有幾high class而定著咩

唔likey嘅example case:-

1) 我自己結婚, 有一個朋友主動話要做姊妹, 點知佢全日著jean skirt?-( ?-( ?-( , 我都唔知講咩好.

2) 我老公阿姨個仔結婚, 諗住男家親戚辦喜事唔可以失禮, 點知....老公細妹同細佬著jeans, 我老公恤衫打呔我長裙+披肩. 對比好怪之餘, 主人家竟然冇叫我哋影相,(心諗著咁靚仲咩!!!), 重係旺角9流酒樓擺酒 , 食物質數又差. 最冇引嘅一次去飲經歷.

總之我覺得: 衣著係尊重人等於尊重自己

[ 本文章最後由 karenmandi 於 07-11-10 13:19 編輯 ]

複式洋房

我會睇場地, 同與新人的熟悉程度而定.
不過如果高級的場所著牛記粒記, 失禮的反而是自己! :tongue:

複式洋房

其實而家好多人去飲都著得好causal, 大部份人都著牛仔褲, 如果著得好隆重反而仲怪怪咁, 但係最重要都係睇返場合, 如果主人家係酒店設宴, 咁梗係要著得靚靚啦。
老公,I Love You

男爵府

我今日都去飲喔,
贊成牛仔褲去飲問題不大的
點襯是另一個學問
不過我今日穿套裝
因主人家是我前老闆同帥父
加上有好多生意朋友在場
點都耍尊重D
心情開朗的一天

別墅

why do I get a feeling that you all think there's nothing in between jeans and formal wear ar???

it's either Jeans or LONG blk tire skirt???
not really!!!

there's a lot of choices in between that's chic, respectable and appropreiate... and this doesn't include jean ga.

Jeans are jeans... they'll also be jeans... no matter you're wearing LV or Gucci ones...

I will never do it..

respecting the occasion = respecting the host= respecting yourself

伯爵府

原文章由 happyvv 於 07-11-8 14:46 發表
襯得靚無問題呀

認同呀, 眼見都好多人著去飲 :loveliness:

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

會,我覺得冇問題

子爵府

我今日都去飲喔,
贊成牛仔褲去飲問題不大的
點襯是另一個學問

不過我今日穿套裝
因主人家是我前老闆同帥父
加上有好多生意朋友在場
點都耍尊重D ...

好奇怪喲!
以上講法﹐穿牛仔褲就等於唔夠尊重。
既然係噤﹐點解老闆、師父、生意上的朋友就要穿套裝 (以示尊重);
一般親戚、朋友﹐就唔駛 (以示) 尊重?
(嗱~ 我都係講下咋! 我對 case {案例} :mrgreen:, 並不是對人。 唔駛 {千其唔好} 回應我
我一向都係覺得去飲﹐要尊重請我去的人和尊重場合 —— 即使今日好多人覺得牛仔褲係 fashion。正如我係好同意 Kalani 的講法:"Jeans are jeans... they'll also be jeans... no matter you're wearing LV or Gucci ones...")

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-11-13 15:24 編輯 ]
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

禁止發言

首頁

尾頁

跳至