論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:alibabah 的帖子

連亞Sir也夠膽頂撞,咁串,睇怕佢也不怕炒,亦不志在份工,揾過個吧。我住d菲姐只對住我發脾氣,不會對亜Sir玩野

alibabah  自問家境並不富裕亦唔係識睇工人眼色既人,咁啱撞正一個蝦小朋友既工  發表於 14-7-10 15:52

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

註:我地有時訓話時,都就住話若佢表現好些,我地會盡量續佢約 renew your contract,

亞姐唔希罕囉

佢知自己大把市場, 有價有市, 便咩希罕你同佢續約, 你越講佢會越寸.

我從來唔會同工人講呢D野, 佢有心續約自然會做得好, 否則講多無謂
主 賜 平 安

大宅

樓主 你都算EQ高架啦, 先幾個月, 我個菲姐同我講左一句 : YOU CAN FIRE ME...我5秒內叫佢放低把菜刀 (佢預備緊DINNER), 要佢即刻執野返AGENT度

果一刻, 我覺得自已幾有型呀.....但之後請個個新工人, 等左3個月, 其間自已又要返工, 又要清潔, 又要預備晚餐...日日0630起身, 做到2300先有得停手, 諗起都想喊

alibabah  不過我覺得妳好英 但妳做家務時唔洗睇人面色,幾好(共勉)  發表於 14-7-10 16:15
alibabah  那一刻有衝動,但已預有咁可能,同埋訓話時外母在旁,咁妳諗我惡極都有譜  發表於 14-7-10 16:14

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

水晶宮

回覆 alibabah 的帖子

佢成日講哩啲說話哩個人已經唔洗留佢架喇, 唔會有heart

alibabah  Agree, 佢有HEART, 係黑心個黑  發表於 14-7-10 21:09
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

別墅

fire啦,咁既人點放心比bb佢睇,揾local ee睇bb, 最多自己辛苦d等到下個工人黎, bb有咩事先後悔太遲了

alibabah  係呀,唔想自己後悔啲囝囡俾人欺負係  發表於 14-7-10 21:12

大宅

其實如果個工人講得出 you can fire me, you can terminate the contract呢D說話, 即已經冇心機做, 你唔出聲, 佢只會覺得你冇左佢唔得, 以後仲有地方企?

公爵府

引用:樓主+你都算EQ高架啦,+先幾個月,+我個菲姐

原帖由 djhoney 於 14-07-10 發表
樓主 你都算EQ高架啦, 先幾個月, 我個菲姐同我講左一句 : YOU CAN FIRE ME...我5秒內叫佢放低把菜刀 (佢預 ...
真的很勇敢!

大宅

回覆 djhoney 的帖子

我都唔係易與之輩, 當時既對話係:

怪物: U may terminate the contract

: What will u rate yrperformance, good, fair or poor!? I didn’t tell the agent about yr substandardperformance, but try yr best, soothe the baby! (我係叫佢即刻做野)

:身為以前好勇鬥狠既香港仔,我竟做唔到一腳伸佢走

大宅

回覆 alibabah 的帖子

我之前個工人都係咁,博炒,話極都係咁,佢地根本唔志在。

alibabah  係咪都係菲姐呀? 唔知係咪菲姐比較知自己權利, 所以都係咁  發表於 14-7-11 10:24

大宅

回覆 tszfengmama 的帖子

博炒有多1個月人工,講明唔炒佢,最終自己舉手。

大宅

回覆:alibabah 的帖子

我有同樣經驗,叫佢resign,睇佢點樣

大宅

回覆 stephen07leung 的帖子

多謝大家既意見呀,好warm. 今日屋企人同佢講妳係咪做得唔開心, 佢話佢鍾意湊細囝 (無提佢蝦大囡同不嬲唔理會大囡既行徑), 屋企人同佢講炒就無錢炒妳架勒, 如果妳真係唔做就交辭職信啦, 妳繼續做呢份工就要做好啲, 佢個樣有少少唔忿氣.

大宅

回覆:菲姐說You may terminate my contract, 有無姐妹先前能夠成功馴服

我菲姐經常講You can terminate my contract if u want. 講得多,終於炒左佢,因有人質在手,補一個月加送機票踢佢走。收$時(大拿拿$9000)佢開心到儍,得戚到爆。

weloveBB  同我果件一樣 仲講 多謝太太, 一早預備左一個超大size 既紅白藍膠袋!  發表於 14-7-15 12:18

男爵府

引用:+本帖最後由+alibabah+於+14-7-10+10:59+編

原帖由 alibabah 於 14-07-10 發表

開始 “啤”的菲姐說You may terminate my contract, 有無 ...
唔好意思,我睇完好嬲,你有咩理由唔炒個工人呢?你二個小朋友佢都唔見得愛錫,留泥做咩,做父母要保護子女!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講真, 你所講的會renew her contract, 對佢嚟講, 根本唔係賣點, 可能佢心裹嘀咕, 才不稀罕呢! 所以佢叫你terminate佢, 請工人, 今時唔同往日, 佢哋完全知道佢哋嘅定位, 你份工要湊nb, 你揾工人難過佢揾工。

禁止訪問

回覆:菲姐說You may terminate my contract, 有無姐妹先前能夠成功馴服

大宅

回覆 yy430430 的帖子

麻煩你都介紹一個好的給我!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至