自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆:有冇囡囡8歲就胸部發育?

我見好多上圍豐滿嘅好多都係細細個小學就開始發育 (講緊想當年小學),少部分人係咁都正常嘅。你擔心就下次去健康院檢查/ 睇醫生時順手問埋。

大宅

我囡囡仲要早D﹐約年幾兩年前我帶左佢去睇家庭科再轉介兒科(專科)﹐照左之後話有乳肧﹐即開始胸部發育既第一步﹐醫生話系比較早﹐但現時都好COMM﹐與食物有關。 醫生叫唔好食高激素食品﹐其實現時好多食物都含有激素真系好難避免﹐好似基圍蝦﹐我囡囡好鐘意同埋炒旦一齊食﹐點知原來醫生話系高激素架﹐所以即刻停食﹐醫生話佢有個病人出現胸部發育﹐但佢系個男仔﹐原來勁食炸雞﹐一星期食左6日午餐﹐結果因為系男仔就做左個小手術﹐解決問題﹐但囡囡就唔可以甘﹐要系控制飲食入手﹐將發育情況拖慢一D﹐我囡囡宜家九歲半﹐左右乳房都長出了﹐要帶小朋友胸圍﹐但月經暫時未有﹐最近一次學校去健康院個姑娘都問佢有月經未﹐好彩系仲未有(但我睇應該都好快會有)﹐如果唔系仲煩囉!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

tuenmunbb 發表於 14-7-14 10:51
食明治奶粉,食到4-5歲都食,好中意飲奶。吾知係咪咁樣有關?
因為見你都講食得清淡,少見雞翼,所以咁問,我女細個時好鐘意食雞翼,成日食,重食好多隻,但佢13歲半先有M,比起我還遲半年,佢一歲就食全脂奶粉,食到3歲到,所以我諗會唔會而家D奶粉好營養得制所以引致,因為佢小學時好多同學都來經,所以我女係比較遲.

男爵府

回覆:tuenmunbb 的帖子

咁早

CONNIE

珍珠宮

我以前讀大學果陣.PART TIME做補習社,有一日,有個8歲GE小妹妹捉住我,話佢黎M NG記得帶M巾,想我幫佢......
但我就無留意到當時GE佢,胸部發育未LOR

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我媽話女仔唔好咁早食補品,會將period推早

自行進補風險高
  註冊中醫師彭明慧表示,不少家長常擔心子女營養不足而為其進補,但如補不得其法隨時弄巧反拙。中醫學上認為孩子不宜過早進補,因進補食物中易含生長激素,進食過量可致腎氣過足,令腎的陰陽失衡,引致幼童過早發育。坊間常見的補藥如蜂王漿、冬蟲夏草等,均含激素,不當食用可致性早熟。以女童為例,中醫認為待十三至十四歲才來經方為適當,過早有違自然生理。建議在日常生活中,孩子有粗茶淡飯式的正常飲食,已有足夠營養,即使是體質虛弱者也勿過分進補,進食人參、蜂王漿、燕窩、花粉、冬蟲夏草、阿膠、鹿茸等補品前,應先諮詢醫生意見。不合季節、顏色特別鮮艷、過於巨型的蔬果,都可能含有激素,應減少進食。

侯爵府

8歲常正常,只係偏早

水晶宮

引用:我囡囡仲要早D﹐約年幾兩年前我帶左佢去睇

原帖由 crystalma 於 14-07-14 發表
我囡囡仲要早D﹐約年幾兩年前我帶左佢去睇家庭科再轉介兒科(專科)﹐照左之後話有乳肧﹐即開始胸部發育既第 ...
想請教下除左雞同基圍虾,仲有咩食物係高激素呀

crystalma  我POST了些少資料給你看!  發表於 14-7-14 12:07
crystalma  我POST了些少資料給你看!  發表於 14-7-14 12:07

水晶宮

引用:我覺得係天生,唔駛擔心,我細個都食好少野

原帖由 ohyesh 於 14-07-14 發表
我覺得係天生,唔駛擔心,我細個都食好少野,食得好清淡,不過以前成日病,食西藥同哮喘藥食得多

...
同意天生

子爵府

其實早熟未早熟,係胸大D同早黎M,
未早D教佢戴Bra同戴巾,
而家咁多食物有激素,都分唔清,
最緊要個人健康啫,

子爵府

引用:Quote:原帖由 cky34979 於 14-07-14 發表食

原帖由 tuenmunbb 於 14-07-14 發表
我都吾知食過啲咩有激素,我們食嘢好清,亦一早知道食物含激素呢個問題,所以好少食雞,雞翼,燕窩,豆漿等 ...
我反而覺得唔需要太擔心,每個人發育程度不同,以前讀小學三年班時有啲同學仔發育得好快,著Bar添啦,目測有C D Cup 不過得一兩個咁樣。

大宅

我身邊有小朋友都係8歲乳房開始發育,要用磁力共振照腦,醫生好似話懷疑有腦瘤而影響荷爾蒙,排左期等緊照。
另外,如果太早發育,會影響身高,你快d同佢睇醫生先啦。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我身邊有小朋友都係8歲乳房開始發育,要用磁

原帖由 wlhbee 於 14-07-14 發表
我身邊有小朋友都係8歲乳房開始發育,要用磁力共振照腦,醫生好似話懷疑有腦瘤而影響荷爾蒙,排左期等緊照。
...
好擔心呀!!!

水晶宮

no need worry
but if you think see doctor 放心 d
you better choose a female doctor for her
coz she will 怕羞

伯爵府

好媽媽勳章

引用:明白你的擔心,我囡8歲那年也是這樣,看醫

原帖由 yammieyk 於 14-07-14 發表
明白你的擔心,我囡8歲那年也是這樣,看醫生後她的判斷是,只是假發育,遲D會唔痛,同變硬的位置會軟返,結 ...
是真的嗎??我希望我囡囡都係!!!請問你看哪位醫生??可介紹嗎??謝謝您!!

大宅

輯自某某營養師﹕-

催熟水果

首先說植物性食物,並不含有過多的激素。但是有個特例,就是被"催熟"的瓜果,比如一些提前上市的水果,往往用催紅素進行催熟,這些催紅素當中含有的激素可以促進果實發育、生長和早熟,比較典型的是"乙烯利"。而同時這種催熟的水果就會殘留有激素。因此在購買水果的時候,家長一定要注意時節,過早上市、不合時節、過紅過鮮及過大的水果都盡量不要購買。

大豆

很多家長比較擔心植物性食物中的大豆,因為很多人都知道大豆異黃酮可以調理人體內分泌,那麼大豆、豆漿等豆製品是否含有激素呢?

大豆等豆製品當中含有的是一種「植物雌激素」,是一種類激素,具有類似動物雌激素的生物活性,但是作用較雌激素弱很多,因此對人體在激素方面的影響也非常小。正常食用不會導致激素異常。 故切勿大量飲用或作為水的替代品。

動物內臟

在動物類食物中哪些激素含量較高呢?

由於激素主要是存在血液當中,所以肉類中的激素含量更高一些,尤其是在動物的內臟當中,因此動物內臟不能食用過多;同時對於很多雞鴨,經常是用含有激素的飼料餵養,催肥,導致這些肉類含有大量的激素;此外,還有部分魚類的飼養,有報道稱直接投喂避孕藥催長。這樣的食物當中激素含量都比普通食物大。

zoekayan  thx  發表於 14-7-14 12:18

伯爵府

我年尾出世 所以都係9尾10頭開始發育同m

伯爵府

好媽媽勳章

crystalma 發表於 14-7-14 12:04
輯自某某營養師﹕-

催熟水果

謝謝你, 會多留意!!

禁止訪問

子爵府

引用:明白你的擔心,我囡8歲那年也是這樣,看醫

原帖由 yammieyk 於 14-07-14 發表
明白你的擔心,我囡8歲那年也是這樣,看醫生後她的判斷是,只是假發育,遲D會唔痛,同變硬的位置會軟返,結 ...
請問醫生是怎樣檢查知道是假發育?

首頁

尾頁

跳至