夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 肥豬皇 於 07-12-28 17:07 發表
我honey 家姐咪嫁左比個做魚船架囉~~係人工就係低d, 不過都有3,4千, 仲有個仔tim~~o甘聽好似好少哩, 但係屋租, 水電煤, 亞仔學費所有錢都係o個老爺出晒架喎~~4千蚊只係佢老公淨洗~
你老公又好似少錢得滯喎, 仲要唔包 ...

唉...至弊我6299佢地個間屋~~
我1星期返去1,2日~~
水電煤同半份屋租都要我2公婆俾呢....
2000蚊俾我老公~
俾佢交曬呢樣個樣都所淨冇幾....
其他收入要佢自己打散工搵返黎....

複式洋房

原文章由 LULU2007 於 07-12-28 17:30 發表
你地倆個一定好年輕, 很欣賞你知道問题所在, 亦同老公提出過,
但將來要面對一定更多, 為BB, 為双方家長, 為老公, 為自己,..
所以你一定要硬淨D, 唔好衰比人睇, 將來係點無知, 你要勇敢D.

其實你依家各自歸家, 結緍 ...

如果我有得揀~~
我都想個仔我自己湊返~~
但係如果我唔返工~~
呀仔d 開支又邊到有咁多錢囉出黎呀.....
我想我媽咪幫我湊~~
但係佢都要返工....除左我奶奶之後~~
我根本諗唔到可以俾邊個幫我湊.....

禁止發言

大宅

嘩,咁睇好大問題喎~
不如你生完之後同老公搬去你6299間屋度一齊住啦,始終一家人一齊住好好多。另外,試下再同你老公0係岸上搵過份工?收入咁少真唔係辦法,唔為自已著想都要為bb著想丫,唔係邊有錢養大個bb?

翡翠宮

樓主:
孝順還孝順,但都要食飯架!!!
你問下你老公"孝順可以當飯食嗎???"

如果無飯開都要咁,佢呢d唔係叫"孝順",係叫"禺孝"囉!!!
佢只將佢自己&佢爸爸媽媽放係第一位,但並無為你地兩母子的將來著想過~~~
個仔都未出世就已經搞成咁,仲有漫漫長路點過???
需知道要養大一個小朋友的使費好,佢的衣食住行的開支,點算???三年後佢返學的學費,邊個比???
呢d大數目都要搞清楚邊個負責,咁仲有個d小數目呢???
e.g)學興趣班、萬一唔舒服睇醫生、大時大節的禮物..........呢d都係錢,養一個小朋友樣樣都係錢,到時問你地點算???

珍珠宮

又好難怪你老公既,因為真係搵得太少。而你比$4000媽咪,當中$3000要還債,實際比得$1000包食包住,真係好難再要求d咩~~
補身既野,多有多補,少有少補啦,薑炒雞飯,紅棗豬肝水,牛肉茶都唔錯架。我坐月太病一場,唔好話補品,連薑醋都冇得食!

你唔好 ,最緊要一家人平安開心,你慢慢同老公傾下,諗辦法改善生活,可能轉工係一行最可行的方法。急唔黎,急就會鬧交架啦。加油呀!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

愚孝既男人真係幾難搞........
淨係顧住個老豆老母,老婆仔女都唔駛理

複式洋房

原文章由 小manman 於 07-12-28 19:09 發表
樓主:
孝順還孝順,但都要食飯架!!!
你問下你老公"孝順可以當飯食嗎???"

如果無飯開都要咁,佢呢d唔係叫"孝順",係叫"禺孝"囉!!!
佢只將佢自己&佢爸爸媽媽放係第一位,但並無為你地兩母子的將來著想過~~~
個仔都未出世 ...

所以我而加都頭痛緊將來呀仔d 洗費點算...
而加我都慳慳埋埋儲返個錢旁身....
萬一有咩事上黎都可以囉黎應急先....

男爵府

原文章由 晞玥 於 07-12-28 19:32 發表
愚孝既男人真係幾難搞........
淨係顧住個老豆老母,老婆仔女都唔駛理

絕對讚同, 愚孝既男人真係幾難搞........因為我老公都係乜都顧住佢父母乜都給晒他父母, 連果時佢家姐失業佢都想話養埋佢家姐, 又唔見佢話養我 ......我己家都係陀咁BB, 出年2月尾生得, 我嚟幾日就係因為錢的問題煩到爆, 條氣谷住谷住, 我個人同佢冷戰咁, 老公完全唔知發生乜野一回事.

反對愚孝

大宅

嘩!!!
你老公的洗費都很大(公屋的洗費),他又真係無錢,
在這樣的環境下,你還另外申請公屋????

你有沒有計劃清楚的你們將來的開支?要如何應付?

你原來要還錢給你媽媽?

你真的太年輕,一點計劃也沒有,
又沒有和老公商量日後的生活安排,
只是一相情願的想,
這樣會破壞感情的。
兩個人要有商有量才會溶合的。

你們真正能用的$只有$7,000.00
你每月只有$5,000用,
$3,000還債

你老公每月只有$2,500用,

你怎會生BB,還要向你老公收坐月的補品費????
太亂來了吧?

坐月可以平,可以貴??
你老公都無$,
你6299看來是真的無$$$$,
你自己又無$$$$,
你可以要什麼????

我老公都算中產,但我做月都係很求其,
因為我寧願留$給我兒子。
不過我很知足,
知足常樂。

不過,忠言亦聽,你自己想清楚,你想怎樣?
Share

民房

樓主

我諗你依家真係生活得好辛苦,但係依家bb就黎出世.你真係要諗清楚你將來要點先得.就算你依家儲都唔儲得好多錢.bb出世就算用少的.都要食奶.尿片架.再講呀,如果你唔想俾bb落船,其實社署有保護兒童會.可以俾在職媽媽托兒,細細個都得架.我諗你可以諗下啦,如果唔係bb係船真係有咩事無人知.講真句,你老公會唔會係淨係想你幫佢生個bb就唔理你架,如果唔係,佢都應該為你地既將來打算。

大宅

原文章由 questioning 於 07-12-28 15:32 發表
我覺得為左有bb而結婚已經係問題, 你老公一向搵咁少錢點樣維持到一個家呢?? 唔係你計唔計較既問題, 而實際上冇錢自然就會有更多問題會出現, 另外, 結左婚要分開住又係問題, 點樣可以維繫到兩夫妻既感情呢?? 而你仲大 ...

贊成!!!!我覺得你地2者存在左好大問題:(

大宅

原文章由 祖兒豬 於 07-12-28 18:48 發表

但係現實歸現實,既然佢宜家已經成家立室,仔都就快出世,
佢唔為自已都要為你地兩個唸下,佢孝順得黎照顧到你兩母子就無問題,結得婚就應該以你兩母子行頭,唔係學乜野人娶老婆! ...

講得好

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 mrsdoh 於 07-12-28 08:26 PM 發表

絕對讚同, 愚孝既男人真係幾難搞........因為我老公都係乜都顧住佢父母乜都給晒他父母, 連果時佢家姐失業佢都想話養埋佢家姐, 又唔見佢話養我 ......我己家都係陀咁BB, 出年2月尾生得, 我嚟幾日就係因 ...

嘩~~~你c6係咪食錯藥?個家姐失業就要養埋佢
咁你同你c6講不如你做佢個妹算啦唔好做佢老婆喇
乜Q都俾晒佢父母都算,而家仲話想養埋個家姐,佢係咪當你冇到?
你c6愚孝成咁,我真係替你難過....

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

就咁睇都覺得樓主2夫婦好大問題, 最大問題係你c6應該上岸搵過另一份人工高d既job, 對佢本人同你同bb都係好呀....反正男家間屋有一半開支都係由你地負責啦, 倒不如上岸做野, 日日住啦。

男爵府

原文章由 晞玥 於 07-12-28 22:34 發表

嘩~~~你c6係咪食錯藥?個家姐失業就要養埋佢
咁你同你c6講不如你做佢個妹算啦唔好做佢老婆喇
乜Q都俾晒佢父母都算,而家仲話想養埋個家姐,佢係咪當你冇到?
你c6愚孝成咁,我真係替你難過.... ...

好彩佢家姐最後都揾到工, 不過唔好話你替我難過, 我自己都替自己難過, 嚟幾日成日都以哭洗臉又唔可以同屋企人講

所以我好明白樓主的心情, 在乎0既可能唔係錢銀問題而係老公究竟有幾在乎自己:-(

大宅

恕我直言, 大肚婆唔一定要食補品ga, e生都話只要個
mami食野健康就ok, 當然有$就梗係補吓身, 但無$
就要量力而為, 唔係人地大肚婆要點你又要點, 你都
明知個老公無$, 佢點拎呢筆錢出黎呢?
另外, 我覺得你老公唔去搵野, 除左所謂既愚孝, 可能
佢唔想去出面打工, 因為做自己工一向都自由慣(因為
我叔仔都係咁諗)
其實你都好清楚你一家既問題, 襯你仲未生, 你應該成
家人坐低講清楚, 只少你都要同你老公商量, 否則日後
情況更嚴重。

複式洋房

原文章由 黃貓小姐 於 07-12-28 22:04 發表
樓主

我諗你依家真係生活得好辛苦,但係依家bb就黎出世.你真係要諗清楚你將來要點先得.就算你依家儲都唔儲得好多錢.bb出世就算用少的.都要食奶.尿片架.再講呀,如果你唔想俾bb落船,其實社署有保護兒童會.可以俾在職媽 ...

贊成! 不如考慮將bb日間交俾育嬰院照顧, 可向社署申請月費減免, 你放工後可接bb回家照顧, 始終bb需要你, 而你也需要bb.

恕我直言, 聽你形容, 你跟夫家的人關係不太密切, 夫家的人似是不太關心你, (但當然他們一定關心bb) 而且你們之間很少溝通機會, 我擔心你交bb給奶奶湊後, 將來會遇到很多問題, 請三思!!!

大宅

講得冇錯坐月多有多補,少有少補啦,依家咁都辛苦第日D難關妳地點過?慢慢同老公傾下,我淋妳老公都好大壓力!我以前初初結緍時都係為錢?慢慢會好架!支持妳!
原文章由 VKwan 於 07-12-28 19:21 發表
又好難怪你老公既,因為真係搵得太少。而你比$4000媽咪,當中$3000要還債,實際比得$1000包食包住,真係好難再要求d咩~~
補身既野,多有多補,少有少補啦,薑炒雞飯,紅棗豬肝水,牛肉茶都唔錯架。我坐月太病一場,唔好話補品,連薑醋都冇 ...

大宅

佢係咪由細到大都幫屋企開頭呀 ?

首頁

尾頁

跳至