家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆:gylbaby 的帖子

解決咗問題就好

禁止訪問

DHA勳章 畀面勳章

別墅

對, CUT得準!!

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆:銀行保險sales害人不淺

如果仲喺冷靜期, 可考慮cut

王國會長

王國會長

gylbaby 發表於 14-8-10 14:05
我爸走入中x銀行問人民幣定期,果sales竟然推介佢買人民幣既儲蓄人壽,每年供5萬,供4年吾洗供,我爸吾系貪 ...
sales佬敢發難!? 6x歲仲sell 8年+ 儲蓄人壽, 佢隨時已經係違規銷售了.

男爵府

引用:Quote:原帖由+pearly199771+於+14-08-10+發

原帖由 masunko 於 14-08-11 發表
請不要捉字眼,我說的是普遍現象。你說的是個別的,你是否保險agent. 如果是的話,你D意見未必客觀。

...
我份儲蓄基本6年都未番本

村姑 亞Bee

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:我爸走入中x銀行問人民幣定期,果sales竟然

原帖由 gylbaby 於 14-08-10 發表
我爸走入中x銀行問人民幣定期,果sales竟然推介佢買人民幣既儲蓄人壽,每年供5萬,供4年吾洗供,我爸吾系貪 ...
無得佢發難喎

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

伯爵府

出街怕賊,入銀行怕Sales,遇到賊仔一次過,遇到Sales一世人。

男爵府

老人家耳仔軟, 下次去銀行不要一個老人家去, 搵個醒目啲家人陪, 尤其攪大額定期.

呢啲打游擊SALES鬼 冇處不在, 只要不心軟意知堅定啲, 就不會被迷惑.

大宅

回覆 gylbaby 的帖子

妳爸爸好彩有妳幫佢係冷靜期內cut到單, 我媽係渣X比職員說到佢買俊陞儲蓄plan”, 每年供30萬要供5, 8年先可以攞返錢! 重唔係保證可以保本..而家供左第2, 真係cut又唔係, cut又氣頂..我媽都係過60, 唔明D職員點解咁無良心, 老人家都氹佢買呢D plan! 小心有報應!

別墅

回覆 pwc1001 的帖子

6x歲仲sell 8年+ 儲蓄人壽, 佢隨時已經係違規銷售了.樓上有朋友說过啊, 或你可以上網找下資料, 睇下可否告那个sales追討返...

大宅

可以係邊到搵到資料? thanks.

大宅

老人家聽了都不能理解全部, SELL 這類保險給老人家是呃人.

別墅

回覆 pwc1001 的帖子

我在保監會網站看到的, 你可試下打去以下兩間機構問下, 希望幫到你:

在 保 險 中 介 人 的 自 律 規 管 制 度 之 下 , 保 險 經 紀 可 以 直 接 向 本 處 申 請 授 權 並 受 本 處 規 管 , 或 申 請 成 為 獲 本 處 認 可 的 保 險 經 紀 團 體 的 成 員 並 受 該 團 體 規 管 。目 前 , 香 港 有 兩 個 認 可 的 保 險 經 紀 團 體 , 分 別 是 香 港 保 險 顧 問 聯 會香 港 專 業 保 險 經 紀 協 會 。 保 險 經 紀 的 行 政 總 裁 及 業 務 代 表 也 須 同 樣 向 有 關 的 機 構 登 記 以 及 接 受 他 們 的 規 管 。 香 港 保 險 顧 問 聯 會 的 查 詢 電 話 是 (852) 2882 9943 , 香 港 專 業 保 險 經 紀 協 會 的 查 詢 電 話 是 (852) 2869 8515

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:銀行保險sales害人不淺

推~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

引用:我爸走入中x銀行問人民幣定期,果sales竟然

大宅

支持楼住,我妈N年前又是给银行sales 说咗买保险, 我后来才知道,也是5-6年才break even,后来5年后我跟我妈去银行,很清楚明白sales是江大话

明明回报得2%,sales,就一直叫我妈放那里收4-5%, 我还提醒sales,4-5%只是预计哦,实际之前的只得2%哦,sales 也就只是不出声而已,等我妈再问sales确认

sales就只对着我妈说,不要拿钱走拉,放那里收4%高息,好过放活期啊。。。

所以不要怪老人家,有很多时候是真的sales 的问题,老人家,好象我妈那样,眼睛又不是很好,文件字又细,基本都看不清楚,sales,说是保险单,叫签名就签名的拉,

洋房

回覆:szkathy 的帖子

同意!
我爸爸今年70歲,17年前經朋友買落Axx 2份單。一份人壽+儲蓄,一份意外,當時他朋友話供到今年唔駛供,現在問返,要再供多10年👹 因當時以8厘息計。現在仲要意外唔受,都唔知點好
Sales說的野,真是不能盡信。几十年朋友又點

禁止訪問

引用:同意!我爸爸今年70歲,17年前經朋友買落Ax

大宅

lailai9393 發表於 15-1-31 02:40
我覺得係你爸爸咁岩遇著唔好姐
又唔可以話所有sales唔好
因為以前保險真係咩人都做得又無培訓
我表妹做保險經紀
佢被公司培訓洗腦
唔只sale自己老媽用棺材本和大姐分別買投連保
佢負責管理
分別供左8年和6年現在還蝕緊
現在cut單分別蝕3萬幾(2成多)和4萬幾(3成)
一年前大姐和佢嘈要停供或cut
她說原來妹夫都有買
還說金融海嘯百年一遇
將年供改季供說甚麼分段投資法市差更要供
到現在還沒起息
大姐上星晨網睇返所選基金表現又不是差
就知中伏了
兩姐妹反左面
我覺得個妹未必有心呃
她自己都俾公司培訓洗腦

首頁
12345...7