夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我都覺得你老公問題大d,老婆大肚又走左去玩唔返屋企,重要電話都唔開,有事搵佢點算.明知個老婆同阿媽反面都唔幫下口,唔好話要幫邊個,起碼出下聲做下和事佬都好啦~末至於要出廳訓下話,我覺得只係籍口,我諗你要了解下佢真正原因!
至於你99係過份熱情擺了,我相信佢係好錫你同bb,當你半邊女一樣,幫你做東做西,自出自入,完全無避諱!只不過後生的不能接受人地阿媽這樣做吧!
我諗你先修好你同你老公的關係再算吧,你99始終咁錫個孫,佢落左啖氣後就好快會無事架喇~

男爵府

原文章由 wdec07 於 07-12-31 17:37 發表

你估我想咩
隻c6一早未同我講就已經比鎖匙佢老母
佢說間屋係老爺奶奶借錢買的
佢喜歡做什麼都可以
不是我自己同姑奶比
而是99知道姑奶做過什麼
要我跟住做
我姑奶一有咗bb立即辭工
又想我辭工
知道姑奶的bb在私家 ...

其實我都好同意414928媽咪的講法.

你奶奶想你跟住姑奶咁做, 可能係因為姑奶比你早生BB, 咁跟住姑奶做實無錯, 姑奶辭工, 奶奶想你都辭工, 其實所有出發點都係為你和BB好.
你當日鎖門唔比佢入屋真係好似有D過份, 話晒老人家麻. 如果你覺得咁樣無晒私隱的話你可以直接同佢傾傾, 不過要用尊重的語氣.
而且係老爺奶奶借錢你地買屋, 你地唔通想打完齋唔要和尚咩:-|
老實講句, 姑奶係佢個親生女, 你只不過係人新抱, 無血綠關係, 所以佢對姑奶好D係天公地道架 我都係人地新抱, 曾經都有過偏激0既想法, 不過唸真D睇開D, 尊重下老人家咪算LAW.
我覺得你個老公問題仲大過你奶奶, 你大肚時佢出去玩又唔開電話.我反而覺得你奶奶對你仲好過你老公對你呀?-(

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

樓主,你自己都識講啦,奶奶每朝6點几黎做東做西,9點至走,恭喜你,這樣的奶奶去邊度搵呀,將角色轉變,你是站在門外的那個人,心情又會點呢,如果我係你,我會低低地求返奶奶,D意又話個BB又點點點咁,你都知自己同丈夫關係係點,奶奶是修補你和丈夫的最佳方法,你丈夫現正做緊無聲抗議,如不想關係從此惡化,又或者你完全不在乎,你自己決定啦.

PS 我奶奶,你想佢咁同你做,好難啦,佢上到黎指東指西佢就叻

水晶宮

畀面勳章

你老公無野吓話, 咁嘅野都講得出口 ? 一個係呀媽,
一個係老婆, 兩個都係至親, 點可以咁樣逃避架.

樓主, 話時話我都認同其它mami講法, 你99對你仲好
過你c6對你喎, 比我就會嬲c6而唔係嬲99. 同埋睇完
你個post後, 覺得你99唯一唔妥的就是隨意出入你家,
你應該直接同佢講出你的感受(話怕有時唔係咁方便,
請她以後上來之前先打個電話給你), 而唔係lock門,
咁樣對個老人家實在唔係幾好, 將心比己, 如果你第時
個新抱咁樣lock左度門唔比你入屋, 你又會點呢 ?

睇開d啦樓主, 99就係99, 呀媽就係呀媽, 我地做人
新抱唔可以要求個99好似自已呀媽敢咁錫自已架.

原文章由 wdec07 於 08-1-1 07:50 發表

隻c6話, 你2個女人做出來的煩事, 我不想介入中間, 在我未想清楚這件事之前, 是不會再入房睡的

子爵府

樓主,我好明白你的心情
當生完bb後個人真係好累,好想多充足的休息
你99上來幫手係好事,但佢如日日上來重要叫朋友來,你必要應酬佢的話,咁真係好煩
就算間屋係佢,佢已俾咗你哋住,如懂尊重人就唔好當自己屋咁叫朋友上來.比我都好討厭,好似無咗自己家:-|
不過最大大的問題係你c6,佢無為你唸過大肚婆係要自己老公多喲關心,而當有婆媳問題時佢應該做中間人調解,但佢居然坐視不理及將責任推到你身上.我覺得你要跟佢好好傾吓,解決後再先同你99和解,不過你要同佢反映你的唸法
你話你已搵社工幫手,望你問題可儘快解決啦,:-P

複式洋房

原文章由 cwclsh 於 08-1-1 16:06 發表
我都覺得你老公問題大d,老婆大肚又走左去玩唔返屋企,重要電話都唔開,有事搵佢點算.明知個老婆同阿媽反面都唔幫下口,唔好話要幫邊個,起碼出下聲做下和事佬都好啦~末至於要出廳訓下話,我覺得只係籍口,我諗你要了解下佢 ...

我同隻c6現在見面, 除了有關bb的事之外, 其他的事都已經不多說, 怕講多錯多

複式洋房

原文章由 mrsdoh 於 08-1-1 17:47 發表

其實我都好同意414928媽咪的講法.

你奶奶想你跟住姑奶咁做, 可能係因為姑奶比你早生BB, 咁跟住姑奶做實無錯, 姑奶辭工, 奶奶想你都辭工, 其實所有出發點都係為你和BB好.
你當日鎖門唔比佢入屋真係好似有D過份, 話 ...

姑奶之前餵bb食奶, 食到由鼻孔噴奶, 這些事都是99自己同我媽媽說的, 唔通我都要學佢, 真是為bb好????
我不是沒有說, 而是我已經同隻6說, 叫佢同佢阿媽講, 叫佢上來之前要通知, 是佢沒有說的, 我就是怕自己說99會話我不尊重佢
而6299借錢比我地買屋, 我在買屋之前, 就已經說過, 不要問佢哋借, 以免日後有說話講, 而且我哋現在每月都有還錢給佢哋
我都知道, 自己是佢的新抱, 是1個外人, 不要同佢這些老人家計較什麼, 但佢時時都用姑奶同我比, 令到我條氣點都有d不順

禁止訪問

複式洋房

原文章由 driedpork 於 08-1-1 23:51 發表

我都覺得係, 你lock得門, 又點解會想佢上嚟同你拜神? 講真, 有事鍾無艷, 無事夏迎春? 係我都唔上嚟啦!
況且你講到你99咁煩, 佢唔上嚟咪重好!

我可能我心裡會有想同佢和好的想法, 才會想佢會來
但現在同社工電話談過之後, 對佢再來不再已經不再重要了, 而且佢不再上來, 對我的情緒改善重好

大宅

原文章由 wdec07 於 08-1-2 12:42 發表

姑奶之前餵bb食奶, 食到由鼻孔噴奶, 這些事都是99自己同我媽媽說的, 唔通我都要學佢, 真是為bb好????
我不是沒有說, 而是我已經同隻6說, 叫佢同佢阿媽講, 叫佢上來之前要通知, 是佢沒有說的, 我就是怕自己說99會話 ...

我覺得妳同妳老公關係搞成咁, 癥結在於妳同奶奶既問題, 所以唔可以話唔理奶奶既問題, 放埋一邊就期望可以同妳先生和好, 妳先生內心始終會覺得妳對佢媽媽唔好, 個結唔解, 就算你地可以唔冷戰,都未必能夠夫妻關係和順. 如果我老婆咁鎖門唔俾我阿媽入屋, 我都會好嬲!

妳有心同奶奶和好係好事, 不過最好心平氣和先同老公解釋希望有番自己私隱, 同埋向奶奶認錯, 平左佢老人家啖氣, 站在妳奶奶立場, 佢為妳付出良多, 最後換來咁樣既對待, 在情在理,妳都好應該同佢道歉, 如果呢條刺唔拔出黎, 個傷口唔會埋, 你地既婆媳關係就唔會好轉, 永遠係咁! 如果妳道歉時奶奶態度緩和,咪順便同佢解釋自己立場, 或者佢會明白! 始終有d野妳唔講,人地唔知妳想點, 從妳奶奶份熱心腸黎睇,佢唔係一個自私既人, 相信佢會接受妳解釋!

一個家和諧與否,決定權在妳手中!

[ 本文章最後由 曱甴人 於 08-1-2 13:16 編輯 ]

複式洋房

原文章由 acomcom88 於 08-1-2 03:18 發表
樓主,你自己都識講啦,奶奶每朝6點几黎做東做西,到9點至走,恭喜你,這樣的奶奶去邊度搵呀,將角色轉變,你是站在門外的那個人,心情又會點呢,如果我係你,我會低低地求返奶奶,借D意又話個BB又點點點咁,你都知自己同丈夫關 ...

99每朝6點幾來, 晚上9點幾走, 看落去真是幾好, 期實是因為99佢唔想留在自己的家, 對住62, 62喜歡每天自己1個人在看報紙, 吃東西, 不多理99, 所以99才會一早就走過來我的家, 看我及bb, 而我最初都有放棄休息同照顧bb的時間, 陪佢聊天, 但佢每天講來講去, 都是姑奶及我隻6的事, 令到我十分煩躁, 每天隻6回來, 我都同佢嘈, 令到自己的情緒大起大落, 久而久之我同隻6的關係就越變越差

複式洋房

原文章由 BonnieKam 於 08-1-2 10:43 發表
你老公無野吓話, 咁嘅野都講得出口 ? 一個係呀媽,
一個係老婆, 兩個都係至親, 點可以咁樣逃避架.

樓主, 話時話我都認同其它mami講法, 你99對你仲好
過你c6對你喎, 比我就會嬲c6而唔係嬲99. 同埋睇完
你個post後, ...

隻6已經逃避咗這麼久, 我都已經放棄啦
我都知道自己(鎖門)這樣做是有點過份
但我曾經同99說, 你這樣辛苦, 就不要上來我那裡, 佢自己又說每天看我這樣照顧bb, 心裡很不安樂 (因為bb不吃奶, 我就算數, 不會谷bb吃, 等bb再饑時, 再給bb吃, bb嘈, 見我給bb吃奶嘴, 又不高興), 佢又說每天睡覺時, 又會想起我那樣照顧bb而睡不到, 眼光光等到天光, 而且我又有媽咪陪我座月照顧我, 99你可以不再上來, 講了她又不高興
而我最怕就是99之前幫姑奶座月時, 在姑奶的家碰傷個頭, 我怕99因為話照顧我, 在我家再碰到頭或身體, 姑奶不來我家殺死我才怪

複式洋房

原文章由 EVA222 於 08-1-2 12:46 發表
你老公是不是因為避你,所以不大願回家怕講多錯多,女人情緒化而不自知,會令男人有莫名壓力,怕面對而逃避,如果是情侶關係,可能已經跑了,早幾日聽個醫生講緊張而產生的後遺症,手掌手心都是肉,有時要企係男人角度去睇,放 ...

其實社工都有說, 我是有產後抑鬱症, 在我有了bb之後, 已經有一點點抑鬱症, 可能初時不太覺得, 原因是我6299同隻6都想我生個仔, 佢哋不停比壓力給我說這胎是仔, 但我給醫生照超聲波的時候, 說這胎很有可能是女, 令到我很膽心情緒反覆, 時時發脾氣, 亦可能是這個原因令到隻6不願意回家

首頁

尾頁

跳至