想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 sin0103 於 08-2-10 04:22 發表
我都有甲亢, 不過醫生見議我康復之後才可懷孕, 所以我都打萛好番先計劃生bb, 因為我係食綠色藥, 驚會影響個胎, 不過聽人講白色藥係無問題

至於藥, 是不同藥廠做的顏色就不同. Propylthiouracil Tab 暫時沒有過案bb有問題, 但Neo-Mercazole Tab 有過案bb的鼻發展得不好, 所以醫生見議吃 Propylthiouracil 可以懷孕, 再加上有些孕婦在懷孕期間, 甲狀腺出現問題, 都係吃 Propylthiouracil葯, 但最終梗係聽醫生話啦~

祝你早日生個得意bb~  

民房

原文章由 csbbt 於 08-2-11 21:39 發表

至於藥, 是不同藥廠做的顏色就不同. Propylthiouracil Tab 暫時沒有過案bb有問題, 但Neo-Mercazole Tab 有過案bb的鼻發展得不好, 所以醫生見議吃 Propylthiouracil 可以懷孕, 再加上有些孕婦在懷孕期間, 甲狀腺出 ...

多謝你的解釋, 睇過資料食CARBIMAZOLE 綠色藥有可能穿胎盤, 下次覆診要求醫生轉藥先, 不過有甲亢之後, 經期每月只有兩天, 經量又少, 經常失眠多夢,難以輕鬆,你們有沒有同樣症狀

祝大家有個健康BB

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我都有甲狀腺呀..不過早幾年飲左碘水~所以禁低左指數~如果唔係..我D指數好高~個陣我都係食粉紅色和綠色既藥~後來飲左碘水~就低左好多~搞到個人肥左~所以現在我都吃藥~
隻藥名thyroxine~我早幾日覆診問過醫生~我問佢我係唔係唔可以有bb~佢話唔係~只不過~有左抽血要密d喎~~
不過~我發覺dm期~唔準囉~會否甲狀腺影響嗎~

大宅

我係甲低,7年來都無停過食藥。
我d經期一直都好準時,不過到想要BB時,經過多次檢查後先發覺輸卵管同排卵有問題,原來有M到都未必有排卵!
所以你地唔好再為甲高/甲低食藥而煩啦,有無BB唔一定關甲狀腺事!
宜家醫學昌明,你地要相信醫生說話呀,多抽血多檢查,要多d同醫生溝通,話佢聽你想要BB,佢就實會幫你o架啦!
我就係攪好咗輸卵管同排卵,不過檢查就由半年抽血一次,改為4星期一次,並一直無停過藥,而且在24週左右重加0.025mg藥添!宜家就生得啦!
而我有2個朋友係甲高,但都有生到小孩,所以唔好太擔心!
祝大家早日生個得意bb

[ 本文章最後由 一一朱 於 08-2-23 05:40 編輯 ]

洋房

I have 甲亢 too, I told my doctor that I want to have B B, so he gave me "TU", he said this medicine is better and will not affect the B B but still he does not recommend to have B B when having thyroid problem.

複式洋房

原文章由 BabyDust 於 08-2-24 18:50 發表
I have 甲亢 too, I told my doctor that I want to have B B, so he gave me "TU", he said this medicine is better and will not affect the B B but still he does not recommend to have B B when having thyr ...

If you take medicine, doctor always say
"I don't recomment to have BB when .....",
even my peer also said this.

But I consult 2 physician, both of them said
OK if you take min. drug.

If you really want to have BB, you can consult
more opinion of expert.

Don't worry be happy~

民房

原文章由 BabyDust 於 08-2-24 18:50 發表
I have 甲亢 too, I told my doctor that I want to have B B, so he gave me "TU", he said this medicine is better and will not affect the B B but still he does not recommend to have B B when having thyr ...

你係睇私家或政府, 因我食緊綠色CARBIMAZOLE, 下次覆診都要
同醫生講轉藥, 之前醫生都見議我好番或飲碘水後先好生BB, 不過我吾想再等, 遲D越耐越難, 請問你的指數FT4 & TSH 正常未, 食左幾耐藥

首頁

尾頁

跳至