跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:栢麗消防安全問題, 唔知大家有冇同感呢

有冇發覺冇14,24樓,大廈曾經傳鬼故架

禁止訪問

大宅

回覆:栢麗消防安全問題, 唔知大家有冇同感呢?

非常同意,所以冇再響星期六到栢麗上堂。對佢地嘅管理好有保留。話說上星期六我同老公見到圖書館嗰層近咖啡店那邊樓梯約第三級的防滑膠有半條掉出來,令有個約三歲小朋友幾乎跌倒。於是老公走番入去同職員講,我就將條膠套番入坑。今日經過見條膠依然突起就知佢冇痴番好。

珍珠宮

但除咗柏麗 好似無咩其他選擇咁

大宅

唉,之但係嗰度係較方便。
中央廣場都有,但好似選擇唔多。
我小朋友大啲,都無得陪上堂。但好多野學開,唔係咁易轉

大宅

消防安全的確令人担心,值得反思,但至於闹鬼傳言就不值討論,反正只令家長更不安

大宅

成熟討論啦

baby_happy  agree  發表於 14-9-23 15:54
crystallotus  Yes  發表於 14-9-14 22:58

大宅

屯門家長好多都對栢麗又愛又恨架喇!家下我哋一係諗諗點樣令栢麗嘅管理改善下。
首先,咁大座野,佢合唔合防火條例先?我梗係……唔識啦!呢家野要消防做例行檢查啲呀 sir 至識。若果唔合法,無理由咁耐都係咁。呀 sir 黎到先執返正?唔會呱!?
老師方面,幾多對幾多,呢家野,法例唔知有無管制,但都係嗰句,唔合法,無理由咁耐都係咁!
賬面睇,要用其他方法,令佢哋改善!第一,乜方法?集體投訴?區議員幫手(呢招我唔信)?抗議?
第二,改善啲乜?走火通道?玻璃外牆好似日本咁,加個三角型,等消防破窗容易啲?但係等救係下策,生路點都要有,係堅走到嗰種生路喎!我經常行後樓梯,但行到酒樓嗰層就好不安,行過嘅會知我講乜!
大家集思廣益吓!

大宅

屯門家長好多都對栢麗又愛又恨架喇!家下我哋一係諗諗點樣令栢麗嘅管理改善下。
首先,咁大座野,佢合唔合防火條例先?我梗係……唔識啦!呢家野要消防做例行檢查啲呀 sir 至識。若果唔合法,無理由咁耐都係咁。呀 sir 黎到先執返正?唔會呱!?
老師方面,幾多對幾多,呢家野,法例唔知有無管制,但都係嗰句,唔合法,無理由咁耐都係咁!
賬面睇,要用其他方法,令佢哋改善!第一,乜方法?集體投訴?區議員幫手(呢招我唔信)?抗議?
第二,改善啲乜?走火通道?玻璃外牆好似日本咁,加個三角型,等消防破窗容易啲?但係等救係下策,生路點都要有,係堅走到嗰種生路喎!我經常行後樓梯,但行到酒樓嗰層就好不安,行過嘅會知我講乜!
大家集思廣益吓!

大宅

畀面勳章

比你咁講我都覺得驚驚地,有咩辦法改善呢?去邊度投訴呢?等d人正視呢個問題

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我曾經喺栢麗返過工,唔講真係唔知樓梯唔可以落到地下

我經歷過荃灣南豐商場排隊等lift的苦況,我唔會考慮樓上舖上堂學野。
南豐咁多部lift都等餐死,栢麗更不便

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

大宅

我都比你哋講到驚驚地,琴日我女第一次係果度上堂,我都唔敢走開

大宅

所以我唔去果邊讀

複式洋房

其實我已嘗試其他方面關注, 希望佢哋會關心吓, 唔好只係見到$$, 出咗事先嚟做嘢~! 當然啦, 唔抱太期望啦~!
至於消防做例行檢查, check嗰陣同有事嗰陣係2回事啦~! 之前港島嗰間君綽酒店, 唔係都好大件事嗎? 有消防設備, 如果在場人事唔識處理, 一樣枉然啦~! 仲有, 我撘過貨用電梯, 嗰邊都幾多雜物O架~!

大宅

多口問句,同區議員嘈下會唔會好D呢?至少有個渠道

男爵府

我幾年前去試堂就考慮過呢個問題,所以到最後决定唔去柏麗學嘢。就算大人陪住細路,D走廊樓梯又窄又無窗,火燭時人踩人或濃烟都足以致命。得我一個都無信心廿幾樓可以逃出生天,何况帶住個細嘅?我覺得唔喺度學嘢唔使死,但萬一有意外就後悔都太遲。

大宅

olivia0815 發表於 14-9-15 23:24
我幾年前去試堂就考慮過呢個問題,所以到最後决定唔去柏麗學嘢。就算大人陪住細路,D走廊樓梯又窄又無窗, ...
我都行過後樓梯,跟你講的一樣同感...都有擔心..但屯門沒有其他地方咁集中!

男爵府

totally agree, 所以我寧願唔揀柏麗, 見到條人龍巳嚇走了我, 且師資又不是特別出色

男爵府

還有, 消防檢查可能只考慮佢係商業用途去檢, 唔會考慮到咁多學堂咁多細路呢個問題

珍珠宮

引用:以前在柏麗上班…已見識這問題…試過行樓梯

原帖由 ice_yuki0221 於 14-09-13 發表
以前在柏麗上班…已見識這問題…試過行樓梯落黎…去到唔知8,9樓…要轉另一條樓梯先落到地面…好亂…指示唔 ...
係8樓,有令外2架lift 可以搭,只通去1-8樓的
我之前成日去12樓,即最尾個層,試過等半個鐘都入唔到lift 上同落都爆

首頁

尾頁

跳至