跳至

首頁

尾頁

男爵府

oliver oil好啲定係baby oil好啲呢?等我今晚買支試吓先, 我記得我大肚時係搽oliver oil防肚紋, 效果好好, 但就會有油益味

我個仔2個幾月時都試過食少咗成2,3個星期, 試咗好多方法都係食得2安幾至3安, 好彩經人提醒要換奶咀, 咁換咗大一號奶咀之後佢就食番正常嘞

我本來都諗住唔俾我仔知呢個世界有奶咀呢樣嘢, 但自從交俾褓母湊之後, 佢喊得好緊要, 喺褓母屋企咁耐就喊足咁耐, 又唔肯瞓, 夜晚返到屋企又好扭計, 好似同我訴苦咁, 所以就試吓俾奶咀佢食, 初初佢都唔肯食ga, 係咁頂出嚟, 咁我就係咁"禁"住個奶咀入佢個口一陣, 之後就啜喇, 而家都係瞓覺就要奶咀囉, 但瞓"lum"咗就會吐番出嚟

食手呢......唉...避唔到咁多, 唯有叫工人勤啲同佢抺手囉

原文章由 CMSmile 於 08-2-14 16:35 發表
哈哈, 上次報左名之後訓左唔記得去餵奶呀

但你有無比你個仔食手指呀, 我就無比佢架, 因為驚佢食慣左, 同埋好似好dirty咁, 要成日幫佢清潔隻手, 不過我就有比我個仔食奶咀, 因為佢一摟眼訓就喊得好勁, 所以一比 ...

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

男爵府

仲有面仔唔記得講
我每餐食完奶後, 都會同亞仔抺咀同面仔, 之後再搽cream同潤唇膏, 我用開mustela, 但最近咁凍, 我就同佢搽啲再潤啲geh cream, 喺藥房買, 好平好大"晏", so far面仔都仲幾滑

原文章由 CMSmile 於 08-2-14 16:35 發表
哈哈, 上次報左名之後訓左唔記得去餵奶呀

但你有無比你個仔食手指呀, 我就無比佢架, 因為驚佢食慣左, 同埋好似好dirty咁, 要成日幫佢清潔隻手, 不過我就有比我個仔食奶咀, 因為佢一摟眼訓就喊得好勁, 所以一比 ...

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

大宅

我就無用過baby oil, 之前去健康院姑娘叫我用oliver oil, so far都ok喎, 甩左好多, 不過姑娘話頭泥抺完都會再出, 有可能會出到六個月架, 所以佢叫我每日都要幫阿b搽oliver oil, 仲要隔成20分鐘至好幫佢洗頭, 咁至有效喎...

我個仔依家用緊nuk既奶樽, 不過佢一直都用唔到nuk 1號奶咀, 試過拮大左個奶咀, 佢都食得好辛苦, 所以我換左chu chu咀配nuk奶樽, 依家食得好好呀, 唔駛10mins就食哂成支奶...

至於面仔, 我試過用唔同既cream, 有阿b哥啦, musltea啦, aq cream啦, 愛麗他啦, 最後依家要用花士令至攪得掂, 不過塊面仔仍然好"鞋", 但起碼無再甩皮先....

男爵府

咁你亞仔真係乾得好緊要喎, 係咪你成日開住暖爐呢?
而家咁geh天氣, 我一日同亞仔搽好多次ga, 一見佢乾啲就搽

原來頭泥會出完再出,唔怪之得之前清晒而家又再有番啦, 咁我陣間就買支oliver oil試吓先

原文章由 CMSmile 於 08-2-14 17:25 發表
我就無用過baby oil, 之前去健康院姑娘叫我用oliver oil, so far都ok喎, 甩左好多, 不過姑娘話頭泥抺完都會再出, 有可能會出到六個月架, 所以佢叫我每日都要幫阿b搽oliver oil, 仲要隔成20分鐘至好幫佢洗頭, 咁至有 ...

大宅

我屋企無暖爐架, 所以都唔知點解阿b既皮膚咁差, 開頭就驚佢係奶粉敏感或者係濕疹,後尾見佢早排好嚴重就帶左佢去睇兒科, 醫生話佢唔係敏感or濕疹, just係皮膚幼嫩, 所以容易甩皮, 醫生都有開cream比阿仔搽, 都ok既...

係呢, 你個仔食緊咩奶粉呀 ?

我個仔食緊安嬰兒a+, 覺得d奶好難溶同多泡..

男爵府

我亞仔由出世至而家都係食friso gold, so far都ok, 便便又ok, 所以都唔會轉住
a+多泡geh話, 會唔會有好多風食咗落肚呢?

原文章由 CMSmile 於 08-2-14 17:46 發表
我屋企無暖爐架, 所以都唔知點解阿b既皮膚咁差, 開頭就驚佢係奶粉敏感或者係濕疹,後尾見佢早排好嚴重就帶左佢去睇兒科, 醫生話佢唔係敏感or濕疹, just係皮膚幼嫩, 所以容易甩皮, 醫生都有開cream比阿仔搽, 都ok既... ...

大宅

我試過起唔同地方買a+, 質素唔多同, 有些真係無咁多泡, 有些就好多泡, 打過去meadjohnson, 佢地又話無問題, 最後換左新既比我, 好d啦

禁止訪問

複式洋房

[quote]原文章由 xx33 於 08-2-14 21:17 發表

原來有咁多BB10月22日出世,不如記錄下大家資料.下星期四個月大再講下大冢BB嘅身高體重.

(1)姓名(2)性別(3)出生醫院(4)順產/開刀(5)區住地區(6)其他..如時間:

你地BB好湊嗎?
.

大宅

hihi~

呀B出世都係印姐姐湊,未戎哂夜奶~
我地用都係olive oil洗頭泥~好好用!
但呀B冇咩頭髮,下月暖番d想悌光頭,希望可生番多d~

男爵府

之前為咗亞仔食少咗奶, 我同佢去睇過醫生, 嗰個醫生淨係開咗支驅風水俾我加入奶度, 咁又真係幾乎冇泡ga喎, 亞仔都食得好順暢, 但都係食得少

我通常都係喺藥房買奶粉, 平啲嘛, 去幫襯開geh藥房買, so far都冇事, 如果去超市或萬0買呢, 一罐差成30幾蚊ga

唔知我諗得啱唔啱, 肚風呢樣嘢, 同bb食得順唔順暢(奶咀都有影響)都幾有關, 同埋bb月數大啲, 肚風問題又會有所改善ga喎

我覺得friso gold開起上嚟係比其他奶粉稀少少, 之前喺醫院時, 我見我亞仔樽奶都係稀過你亞仔嗰樽, 不過就算好多人話friso gold冇咁甜, 我都係唔會開足粉量, 而家佢食6安半, 我就用6安半水開6殼奶粉 (friso係1:1), 我問過醫生, 開稀少少係冇問題geh

係呢, 你亞仔有冇痰呢? 又有冇病過呀? 我亞仔呢幾日鼻塞, 多痰同有少少咳, 睇咗醫生食晒藥都未好番, 今日要再睇多次

原文章由 CMSmile 於 08-2-14 18:00 發表
我試過起唔同地方買a+, 質素唔多同, 有些真係無咁多泡, 有些就好多泡, 打過去meadjohnson, 佢地又話無問題, 最後換左新既比我, 好d啦

大宅

其實我都唔知點為知bb有肚風, 不過每罐a+奶粉既質素都唔多同, 我都知道藥房買奶粉係平d, 不過我屋企附近既藥房成鬼日都無a+賣, 去親都話賣哂未有貨返, 所以我去watson度買(因為同事送左coupon比我), 試過去唔同既watson度買, 有d真係沖左無咁多泡, 有d真係阿仔飲到咁上下就成支變哂泡, 打過去meadjohnson度問, 佢地又話無事, 不過最後我都request左佢地換過罐新比我, 不過我見阿仔飲呢隻無敏感, d便便又正常, 所以無幫佢轉奶粉...

我個仔都病過喇, 一月尾時入左醫院, 發高燒, 住左一晚醫院, 後尾check哂所有野, 知道佢感染到甲型流感....果次嚇死我呀....

男爵府

甲型流感咁誇張?!近排天氣凍, 要同佢著多件衫呀
你係咪返法國睇呀?
因為冇相熟兒科, 之前亞仔一星期大時健康院話佢增磅不足, 同埋今次佢病, 我都係帶佢返法國睇馬醫生, 今日又要再睇
有個朋友見我仔仲未好番, 介紹咗佢個女睇開嗰個俾我, 但我老公話醫院用正版藥, 放心啲喎, 計我話乜版都冇所謂, 最緊要係佢好番啫

講開著衫, 你多數去邊度同亞仔買衫呢? 同埋你亞仔著咩片ga?

原文章由 CMSmile 於 08-2-15 11:52 發表
其實我都唔知點為知bb有肚風, 不過每罐a+奶粉既質素都唔多同, 我都知道藥房買奶粉係平d, 不過我屋企附近既藥房成鬼日都無a+賣, 去親都話賣哂未有貨返, 所以我去watson度買(因為同事送左coupon比我), 試過去唔同既wat ...

男爵府

噚晚買咗支olive oil, 今日開始試, 希望快啲冇晒啲頭泥啦
剃晒啲頭髮真係會再出番多啲ga咩?

原文章由 蛋蛋媽410 於 08-2-14 22:21 發表
hihi~

呀B出世都係印姐姐湊,未戎哂夜奶~
我地用都係olive oil洗頭泥~好好用!
但呀B冇咩頭髮,下月暖番d想悌光頭,希望可生番多d~

大宅

我唔係返去法國睇架, 我有個朋友做兒科醫生, 之前阿仔發燒都係睇佢, 個朋友即刻寫信比我帶阿仔入院, 不過個朋友依家無起診所做喇, 返左去醫院度做....

你買左oliver oil喇, 記得日日幫佢搽, 仲要隔20分鐘先好幫佢洗頭, 咁d頭泥就會越黎越少架喇...

其實我有朋友比左好多bb衫我, 基本上都唔駛點買, 因為我住起沙田, 所以有時會起西田度買, 不過都好貴, 其實花園街, 九龍城果頭有好多bb衫買, quality唔差架, 又平...

我個仔用過幾隻尿片, 有pampers, huggies, 依家用緊fitti中碼, 又平又好著

男爵府

好媽媽勳章

我家妹妹豬都流鼻水...朝早起身都有幾聲咳 ...見佢鼻水係透明同埋探住熱touchwood ok的, 就只係買生理鹽水同佢滴下鼻...見佢辛苦d時就會1日1支保嬰丹落埋落支奶度餵佢...無睇e生。
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

男爵府

好媽媽勳章

oh, 擔心c...希望所有bb都健健康康啦...同埋天氣快d暖翻啦!

原文章由 CMSmile 於 08-2-15 11:52 發表
我個仔都病過喇, 一月尾時入左醫院, 發高燒, 住左一晚醫院, 後尾check哂所有野, 知道佢感染到甲型流感....果次嚇死我呀....
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

男爵府

你就好啦, 有朋友送衫仔俾你, 我嗰啲全部都係自己買ga, 因為朋友嗰啲仔女, 同亞仔差唔多年紀geh就多數都係女, 係仔嗰啲呢, 又大我個仔好多, 不過我好多都係喺花園街間"藏寶庫"買, quality真係好好呀, 另外, 有唔少都喺馬莎買, 因為公司樓下就係, 不過要等佢大減價先買, 平好多ga
我今朝一早就見到工人同亞仔搽頭仔, 亞仔個樣就唔知發生咩事咁, 坐定定唔敢郁
你亞仔咁快就用中碼片喇?我亞仔仲用緊細碼, 我叫工人喺亞仔便便前就用huggies, 便便後就用pampers
我覺得pampers好似細啲咁, 不過用埋呢2包細碼, 我都諗住轉中碼喇, 其實以亞仔體重, 佢而家係可以著中碼, 不過我見細碼都仲啱著, 咪著埋先囉
你有冇聽過unicharm呢隻尿片呢?

原文章由 CMSmile 於 08-2-15 12:21 發表
我唔係返去法國睇架, 我有個朋友做兒科醫生, 之前阿仔發燒都係睇佢, 個朋友即刻寫信比我帶阿仔入院, 不過個朋友依家無起診所做喇, 返左去醫院度做....

你買左oliver oil喇, 記得日日幫佢搽, 仲要隔20分鐘先好幫佢洗 ...

男爵府

保嬰丹得ga咩? 我屋企都有呀
我亞仔啲鼻水....都係透明, 但因為冇咩鼻水流出嚟, 只係成日鼻塞, 好似好難透氣, 瞓得好差呀
滴生理鹽水得咩?我亞仔就滴極都咁上下

原文章由 施晴媽咪 於 08-2-15 12:33 發表
我家妹妹豬都流鼻水...朝早起身都有幾聲咳 ...見佢鼻水係透明同埋探住熱touchwood ok的, 就只係買生理鹽水同佢滴下鼻...見佢辛苦d時就會1日1支保嬰丹落埋落支奶度餵佢...無睇e生。 ...

大宅

我未試過買保嬰丹比阿仔食, 驚佢食左唔知會點...

鼻塞呢樣野我阿仔之前都有, 好似透氣唔順咁, 後尾我帶佢去睇我朋友, 佢話初生bb條氣管好幼, 所以好多時會有呢d情況出現, 只要佢無鼻水流就ok, 話bb大大下就無架喇...

仲有, 我個仔出世既時候隻左眼有好多眼屎同眼水, 我帶佢去睇個朋友, 個朋友話佢淚管塞左, 要幫佢滴眼藥水同按摩下隻眼仔, so far依家就黎四個月都無乜眼屎喇..

unicharm, 我聽過呢隻牌子, 不過未用過..

首頁

尾頁

跳至