婆媳關係

跳至

首頁
12345...11

尾頁

複式洋房

慶幸自己生果個係仔唔係女
估唔到現今世上仲有咁「獨特」思想的女性存在
若果我個女嫁著樓主個仔
遇著這個「威武不能屈」的奶奶
「一心諗住娶個新抱黎孝順我」
oh my God!
果然一樣米養百樣人

禁止訪問

民房

To 樓上咁多位發言人:
我只係路過. 請問你地係咪人地阿嫂呢?
又如你地說將心比己呀, 換轉你地係樓主, 你阿嫂咁樣, 你地又會唔會咁講呢?

To 樓主:
你係咪見到自己父母唔開心先搵人問下呢?
我覺得你阿嫂做人新抱要自律囉, 唔係叫佢做亞4做晒d家務, 咁開飯時幫下手都唔係要佢好多力者, 莫非佢唔方便? 仲有, 唔好得個扮字, 係要落手落腳幫囉!
下? 返教會? 你亞媽拜神架喎. 玩野咩!
同埋, 6299飲下茶都係想佢地開心者.

男爵府

原文章由 A.C.C. 於 08-1-30 13:23 發表

應該改為"一心諗住亞哥買個奴隸或者妹仔返0黎孝順我父母".....

禁止訪問

男爵府

你係咪樓主黎架 見俾人狂插所以開過個名問野呀 我答你啦, 我係人地阿嫂, 又係人地姑仔, 仲要有一個姑仔添,我從來唔會批評我阿嫂, 我姑仔都唔會好似你咁, 我覺得你阿嫂一的問題都無, 係有人係度吹毛求癡或者小事化大o者, 你如果覺得阿嫂懶, 咁你自己話人既同時自己有冇做好本份或者一齊幫下手先?你幫手開枱, 佢收, 你阿媽洗...都ok 丫, 如果你睇唔過眼, 你咪自己做/ 叫你阿哥做囉, 邊個話男人唔幫得手先?

講到宗教信仰, 我諗你唔好諗埋一邊o勒, 返教會既人應該唔多似會玩野囉.(我聲明我都係拜神既)你咪屈人就真啦, 唔接受都唔好咁啦!?-(?-(仲有呀, 明知人地星期日要返教會仲要話人唔同你阿媽飲茶, 你咪一樣冇尊重過你阿嫂既信仰!!

有著你的咁既姑仔, 真係前世唔收囉

[quote]原文章由 al1219 於 08-1-30 15:05 發表
又如你地說將心比己呀, 換轉你地係樓主, 你阿嫂咁樣, 你地又會唔會咁講呢?

[ 本文章最後由 碟碟 於 08-1-30 16:15 編輯 ]

男爵府

分身術???

原文章由 al1219 於 08-1-30 15:05 發表

To 樓主:
我覺得你阿嫂做人新抱要 ...

大宅

原文章由 al1219 於 08-1-30 15:05 發表

TO 某位路過人
閣下問嘅問題都好得意,你問我地"係咪人地阿嫂呢?",同我地咁多位發言人覺得樓主想法有D偏差,兩者有乜關係??

依照你嘅意思,如果我地係人地阿嫂,就唔可以發表意見??又或者我地唔係人地阿嫂,講嘢就一定比人地阿嫂客觀??

你依家預設:阿嫂=唔客觀;非阿嫂=客觀,成個邏輯就已經係唔OK,根本同樓主一樣對「阿嫂」呢個身份已經存在偏見(我其實好懷疑你係咪MJ,即係分身)。

另外,你點知我地唔係因為就係人地阿嫂,所以明白做嫂嫂嘅難處?要維持和平嘅婆媳關係,對一個新抱來講已經係唔容易嘅事,如果再加上一個對阿嫂處處有意見嘅姑仔,真係難上加難......

我地會唔同意樓主嘅態度,就係因為我地知道如果樓主真係去教訓佢阿嫂"應該點孝順",當然,佢開口罵阿嫂個刻一定好過癮,但講完之後,要收拾爛攤子就係佢個位大哥,樓主只會越幫越忙......

一個連自己都未成家嘅細路女(樓主仲同緊阿媽住,過年仲可以跟阿媽去親戚屋企拜年),實在係無乜立場教訓自己阿嫂。
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1280197

如果樓主覺得阿嫂唔郁手洗碗,佢自己大可以入廚房洗碗,甚至請個工人日日服侍阿媽;
如果樓主覺得阿嫂星期日帶阿媽去教會係存心害自己阿媽,樓主大可以自己星期日約阿媽出街,甚至去拜大佛拜黃大仙;
如果樓主覺得飲茶可以令阿媽開心,那就麻煩樓主自己帶自己阿媽去茶樓,而唔係旨意個阿嫂做乜做乜.....

[ 本文章最後由 A.C.C. 於 08-1-30 16:21 編輯 ]

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

標題應由"嬲到振"改為"攪攪振":;pppp:

大宅

標題其實寫咗別字,應該係“嬲到”(NOT"")
呢位雲妮同學睇怕要多D查字典啦

男爵府

果然有邏輯又有見地, 仲要起埋佢個底....珮服珮服

原文章由 A.C.C. 於 08-1-30 16:17 發表

TO 某位路過人
閣下問嘅問題都好得意,你問我地"係咪人地阿嫂呢?",同我地咁多位發言人覺得樓主想法有D偏差,兩者有乜關係??

依照你嘅意思,如果我地係人地阿嫂,就唔可以發表意見??又或者我地唔係人地阿嫂,講嘢就一定比人地阿嫂 ...

複式洋房

不如你自已提你阿哥買禮物俾你媽咪啦,我覺得似你阿哥不孝多點.

原文章由 小女人雲妮 於 08-1-30 00:23 發表
我亞媽真係一個好好0既奶奶, 我亞嫂同亞哥結0左婚3年, 佢次次返親0黎我屋企食飯永遠都係0係到等食, 食完之後就扮晒0野幫我亞媽執碗, 最後洗碗0既緊係佢奶奶,我亞媽啦~除此之外, 0甘耐我都無見過佢星期日搵下我亞媽飲 ...

子爵府

Agree, 樓主 should also help his mother 做家務. I have the experiende that I help several times for my mother in law to clean up dishes, however, his daughter never clean dishes and leave almost immediately after dinner. Then I have to give up lo. Why his daughter no need to tidy up? But we will have and paid for dimsum in restaurant with my parent in law everyweek.

You cannot expect others. But you have to do it first for your mother.

原文章由 carly.c 於 08-1-30 12:35 發表
一心諗住亞哥娶個老婆返0黎孝順我父母 "

係都孝順左自已父母先啦~ 嫁入來又唔係做亞4~ 樓主~好奇問下, 你係屋企係米乜家務都幫手做先? ...

子爵府

比你地咁插法都係要振作下.振作振作...............努力

quote]原文章由 A.C.C. 於 08-1-30 16:35 發表
標題其實寫咗別字,應該係“嬲到震”(NOT"振")
呢位雲妮同學睇怕要多D查字典啦 [/quote]

複式洋房

To 樓主:
我覺得你阿嫂做人新抱要 ...

俾人篤爆,瘀晒

子爵府

無論你亞嫂點做都係唔順睇既啦~ 因為你根本唔LIKE佢. 做人要大方D,唔好咁小心眼, 家和萬事興,
"我覺得你阿嫂做人新抱要自律囉"-自律既定義係咩? 你阿嫂係唔係你養 OR 你亞爸亞媽養?? 而家唔係56十年代啦~ 開明D,
第時女都會嫁出去, 到時你就知既啦~

民房

勁呀! 俾我發現原來e家d師奶好鬼得閒架, 可以寫成篇論文黎話人. 佩服佩服! 師奶即係師奶. 現代師奶們, 你地係得既!

大宅

原文章由 carly.c 於 08-1-30 17:15 發表
無論你亞嫂點做都係唔順睇既啦~ 因為你根本唔LIKE佢. 做人要大方D,唔好咁小心眼, 家和萬事興,
"我覺得你阿嫂做人新抱要自律囉"-自律既定義係咩? 你阿嫂係唔係你養 OR 你亞爸亞媽養?? 而家唔係56十年代啦~:surprised ...

果個係你自已阿媽你梗係錫住佢啦! 我都錫我自己阿媽多過我99啦!~

民房

We are all express opinions openly at BK website. Please respect the others even though opinions are different from you. Be mature!

原文章由 al1219 於 08-1-30 17:17 發表
勁呀! 俾我發現原來e家d師奶好鬼得閒架, 可以寫成篇論文黎話人. 佩服佩服! 師奶即係師奶. 現代師奶們, 你地係得既!

子爵府

樓主個思想可能俾佢媽媽仲封建.. 都係一句睇開d啦

首頁
12345...11

尾頁

跳至