自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁多倫多d細路全部唔使返學架啦?!
唔可以太驕寵架,
我地細個味又係一件大地牌就出門ロ?

男爵府

就黎過年, 而且差兩日就放年假了, 功課我照到幼稚園取,照交, 學就唔返啦! 新界得 8 度, 我就唔搏啦!

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 0203Ma 於 08-1-31 09:26 發表
就黎過年, 而且差兩日就放年假了, 功課我照到幼稚園取,照交, 學就唔返啦! 新界得 8 度, 我就唔搏啦!

試過有一次個仔扭計我比佢唔返學, 佢家下耐唔耐都話唔返學架:;pppp:
今日係就係凍, 唯有長袖底衫, 長袖羊毛衫, 校服, 抓毛外套, 學校背心, 校褸再加手套啦, 不過都好彩今日搭到的士, 唔駛等咁耐.
呢排放學都係搭的士返屋企:;pppp:
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

溫室花朵...
點解對自己小朋友身體咁無信心? 未病就驚定先.
真係先天體弱, 定係過度保護攪成咁?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幼稚園就話唔返啫, 小學唔可以啦:cry:

公爵府

人地出入有暖氣嘛.
大地牌? 無返件 northx/nike down 落雨粗著下咪使旨意出門口呀 !!

原文章由 麟媽媽 於 08-1-31 09:26 發表
咁多倫多d細路全部唔使返學架啦?!
唔可以太驕寵架,
我地細個味又係一件大地牌就出門ロ?

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

agree

原文章由 火石 於 08-1-31 08:58 發表
幾凍都要返學

男爵府

個大女(K3), fever just recover, 昨日已冇返, 個細仔(K2), 長期流鼻水, 再冷親就弊.
不過同意涷不是理由, if 是小學生, 我就不容許(if 冇病), miss 一日的課程差好遠!

原文章由 w_y 於 08-1-31 09:31 發表
溫室花朵...
點解對自己小朋友身體咁無信心? 未病就驚定先.
真係先天體弱, 定係過度保護攪成咁?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我講緊我細個着大地牌呀,
我地細個比而家仲凍,有咩問題呢?
加上而家d學校凍可以着街褸,
咁咪着羽絨,着手套囉,
今日凍可以唔返學,將來亦可以有其他理由,
而家d小朋友好醒架,佢地會入哂腦架。

原文章由 w_y 於 08-1-31 09:33 發表
人地出入有暖氣嘛.
大地牌? 無返件 northx/nike down 落雨粗著下咪使旨意出門口呀 !!

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

幾凍都要返學.... 不過好好彩, 這2天學校運動日, 1-3年級不用參加, 所以我囡囡仲 但高年級就......

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 kitbebe 於 08-1-31 09:32 發表
幼稚園就話唔返啫, 小學唔可以啦:cry:

其實我覺得幼稚園都唔可以唔返啦...
一開始返學..就要佢地知道返學既重要..
唔可以隨便唔返囉...
全港有咁好幼稚園人..人地個個都咁返啦

水晶宮

今日我大女和二女都有返學,
細女得三歲佢又流鼻水所以就無返學

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

讀小學的一定返!!!

公爵府

其實我覺得為 "成績", 跟唔跟得上課程而決定返唔返, 好功利,,,,出發點仲更唔妥...咁就唔止凍唔凍呢個問題.

想問下如果今日係 exam day, 咁你返唔返呢? 幼稚園無 exam 但有評估, 如果係評估日, 你又返唔返呢?

所以我對香港將來真係不抱希望.

子爵府

除非bb班,我都可能考慮不用她上學.

公爵府

我知你講緊我地細個...果時唔係人人著得起大地牌...靚野來架.
可能表達得唔清楚, 我係想講, 年代唔同啦, 而家細路好矜貴.

到時升到小學, 唔好怨 d 小朋友難教...記住如果讀緊高中的子女, 叫佢地第時千祈唔好做教師.

原文章由 麟媽媽 於 08-1-31 09:41 發表
我講緊我細個着大地牌呀,
我地細個比而家仲凍,有咩問題呢?
加上而家d學校凍可以着街褸,
咁咪着羽絨,着手套囉,
今日凍可以唔返學,將來亦可以有其他理由,
而家d小朋友好醒架,佢地會入哂腦架。

...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係呀,而家d 家長睇成績太重了,
好多學生測驗考試有病都照返,
最終未必考得好,仲惹開晒,累人累已。:cry:

原文章由 w_y 於 08-1-31 09:49 發表
其實我覺得為 "成績", 跟唔跟得上課程而決定返唔返, 好功利,,,,出發點仲更唔妥...咁就唔止凍唔凍呢個問題.

想問下如果今日係 exam day, 咁你返唔返呢? 幼稚園無 exam 但有評估, 如果係評估日, 你又返唔返呢?

所以 ...

公爵府

哈哈...係呀...
有家長為左唔好蝕學費, 個仔病到 7 色, playgroup 都要迫佢返.
你話呢個香港幾奇怪.

用戶要求終止服務

平日我地要搭巴士再步行10幾分鐘至到學校,呢2日咁凍就搭的士

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至