夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

我情況跟你差不多,我跟我老公拍拖3年,就計劃結婚d野,當然最重要就系$$啦,之後一齊存錢,又存左幾年,到差唔多夠心目中數量,老公就說應該開始準備結婚d野,果時我想,衰公都未求婚,又同朋友傾過,佢地都系咁,一個老公真系冇求過婚,一個就攪攪下結婚d野時補反,不過是我朋友出聲提自己老公,之後,我都只好真系出聲提我老公啦>o<,佢話我,佢知啦,因為我跟我朋友說後,原來我朋友放左風比佢 ,之後佢系求左婚,不過之前佢d保密功夫太差了,佢果日果樣就寫住佢準備有大事要做,冇d驚喜 .

男仔同女仔想法真系好唔同,如果真系好想男友求婚既,出一出聲真系必要ga,不過,唔好想太多,電視成日見果d難望場面,真系幾難有的.我自己就只有一個攪笑回憶.

複式洋房

原文章由 瑤瑤~ 於 08-2-19 23:50 發表
我係上年年尾結婚的....當然已經預早左一年book酒席啦....當時我老公都無乜正式同我求婚架....因為我地一book到酒席之後已經埋首於籌備其他野

不過上年6月時....我老公生日(正日當然二人世界慶祝啦)....之後隔幾日 ...

睇左你個 CASE ,我好有盼望等等喇...

多謝大家回應....但我都好想我男朋友向我求婚...

如果係一班人面對,我唸我會感動到

明晚係元宵節,祝大定開開心心,有無情人都快快樂樂

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我就係上年年尾結婚家!

當我地一決定結婚,我老公就係我生日果日求左婚;跟住就籌備啦!

不過,有d男人就係想俾surprise女人啦!但係有d就真係叫都唔做家!

侯爵府

好媽媽勳章

妳就好啦!妳老公重識得補返求婚比妳!
我老公只係係第2日琴琴聲去左婚姻註冊處排左期(當時一定要親自去book 期),跟住就公告天下(佢d families),佢話遲左驚我會改變主意
連求婚、結婚介子都係我去買架!(不過簽佢張咐屬卡)

原文章由 numen 於 08-2-19 22:41 發表

我都是向老公提出結婚的:lol: ,不過他在結婚前一晚拿著一束花在銅鑼灣向我跪地求婚,仲問我願意嫁給他嗎?我問他點解要這樣做?佢話:需然明天我倆結婚,但我想正式向你求婚,要你留下美好回憶! ...

侯爵府

好媽媽勳章

不過好再佢婚後對我好好,重好過婚前(特別係我同99有argue時,佢一定幫我)

原文章由 Vca 於 08-2-19 16:33 發表

重唔重要睇你地兩個自己點睇既啫! 我都覺得重要既~

但我又唔覺得妳cheap 喎! 點解女人唔可以同男人求婚呀? 只要大家真心愛對方就邊個同邊個求都冇所謂~ :loveliness: 但叫人同自己求婚就唔同嘞... ...

伯爵府

已經有共識結婚, 我覺得你bf未必意會到要向你求婚喎. 俾著我係你bf, 我會以為可以慳番唔駛求婚囉. 其實我老公以前都無向我求婚架, 係我提出話不如結婚啦, 然後佢話好, 就係咁多. 不過如果你bf係d浪漫o既人, 或者細心o既人, 都可能會向你求婚o既. 如果再過多一排佢無任何舉動, 你再暗示下囉.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 ac321 於 08-2-20 12:47 發表
不過好再佢婚後對我好好,重好過婚前(特別係我同99有argue時,佢一定幫我)

嘩!你老公對你好好呀!

我c6成日淨係話都無辦法同話我小器渣!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 ac321 於 08-2-20 12:47 發表

嘩!你老公對你好好呀!

侯爵府

好媽媽勳章

我同99吾啱時,我c6都有講過呢句: 我都無辦法啦,我有個禁既亞媽,我咪重慘過妳!
聽完後真係吾知angry好定笑好

原文章由 WaKy 於 08-2-20 13:52 發表

嘩!你老公對你好好呀!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 shamapple 於 08-2-19 16:12 發表
我地已經決定明年年尾結婚喇,

亦都打算本年4月左右同父母邁,

男朋友亦講過會向我求婚,

但佢仲未求婚,我又唔好意思開口....

唔知佢係未唔記得左:-(

點算呀? ...

已經決定明年年尾結婚, 但佢仲未求婚 ????? 次序有問題喎 .

複式洋房

原文章由 shamapple 於 08-2-19 16:12 發表
我地已經決定明年年尾結婚喇,

亦都打算本年4月左右同父母邁,

男朋友亦講過會向我求婚,

但佢仲未求婚,我又唔好意思開口....

唔知佢係未唔記得左:-(

點算呀? ...

若你未來老公是一個浪漫的人,他就不用你提醒,都識同你求婚,否則,都是不用諗了,你若想留一個回憶,我想你要主動/暗示告訴他你想點的了,若問不到口,send sms都好嫁.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Fatima_melanie 於 08-2-20 00:01 發表
會唔會有好多人圍觀?

零晨時份,仲要係某角"lock",唔係好多人,他失驚無神拿住束花即跪底,嚇到我只不停叫他和拉他起身。我只知當時個心的心跳聲跳到好似七級地震咁呀!

男爵府

原文章由 ac321 於 20/2/2008 12:47 PM 發表

雖然係我老公同我求婚既~ 但我老公都係越來越鍚我! :loveliness:
咁我又冇同過佢屋企任何一個人argue...只係有激氣野+唔妥62+姑仔(我99係好人!) 但老公都係一定幫我既~ 佢話我嫁得佢,佢就唔會比任何人蝦我...:loveliness:

[ 本文章最後由 Vca 於 08-2-20 16:40 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章

禁先值得嫁佢!:恭: :喜:

原文章由 Vca 於 08-2-20 16:38 發表

雖然係我老公同我求婚既~ 但我老公都係越來越鍚我! :loveliness:
咁我又冇同過佢屋企任何一個人argue...只係有激氣野+唔妥62+姑仔(我99係好人!) 但老公都係一定幫我既~ 佢話我嫁得佢,佢就唔會比任何人蝦我...:love ...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 shamapple 於 08-2-20 10:11 發表

明晚係元宵節,祝大定開開心心,有無情人都快快樂樂 ...

其實你同你男友都已經談婚論嫁....你應該都好清楚佢既為人是否浪漫型or著重呢d儀式架....如果你真係怕佢唔求婚....你搵機會(當佢講關於婚禮籌備既時候)咪笑笑口咁同佢講佢都未求婚....如果佢係醒目既佢會識做架喇

係一班人面前真係會好感動架....尤其0個班係fd(唔係3唔識7既途人)....我覺得老公真係好重視我先會咁做(因為通常男人0係FD面前都好要面架嘛)....不過我第一反應係呆左唔識反應 ....我老公仲要帶左部DV叫佢個FD拍底成個過程....之後0係擺酒0個時播番比D賓客睇....真係好有heart

複式洋房

我就直情明示,嗰陣我地兩個人決定旅行結婚, 我就同佢講叫佢記得要求吓婚,佢就話都唔洗啦,我同佢講,唔求婚第日我點同啲仔女講??

之後就停晒所有要做既安排,結果我個怕羞老公都係要求婚啦,好彩咋,要現在有兩個女.哈,唔求,第日點同個女交代,佢實問,因為我都有問我阿媽.

男爵府

原文章由 ac321 於 20/2/2008 05:15 PM 發表
禁先值得嫁佢!:恭: :喜:

冇錯! 我都恭喜妳(+我自己 ) 嫁咗個咁值得嫁既老公!

男爵府

原文章由 shamapple 於 20/2/2008 10:11 AM 發表

明晚係元宵節,祝大定開開心心,有無情人都快快樂樂 ...

老公同我求婚時只得我地兩個人,但我都有感動到喊 因為係100% surprise 來既! 原本我讀完書唸住返香港做兩三年野先返英國結婚,但我畢業前有一晚老公突然同我求婚,叫我唔好返香港...

老公話想要一個只屬於我地兩個人既moment! 所以佢特登同餐廳老闆夾定+老闆將果晚所有booking 推遲,有d客人仲要喺門口等...成間餐廳得我地兩個人~ 佢求完婚之後,其他客人入來都走來恭喜我地~ :loveliness:

伯爵府

我老公前前後後提過結婚好多次ga (行左 2 個月佢就講喇, 正傻佬), 次次我都推佢:tongue:
06 年佢生日, 就把握機會, 話生日wish 係我下嫁佢喎
咁......我就say yes 囉

樓主
如果你唔想等, 右唔想第三者出手, 自己右心急

不如咁吖, 你係黎緊既日子, 每次佢提起任何有關結婚既野 (無論人地既, 你地既), 你都扮到莫不關心咁, 右或者"依依柯柯", 9唔答8, 睇佢mug 反應? 除非佢玩野啦, or 真係遲鈍到不得了, 否則應該識做啦

男爵府

畀面勳章

我個c6都冇向我求婚,可能因為大家都有共識去草錢結婚,後來我覺得行左咁多年,都係時候結婚下化,我問佢佢話結咪結Lo,所以就冇左求婚呢part,佢仲話係我向佢求婚不突止,仲話我迫婚添! 我叫佢去食c
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

首頁

尾頁

跳至