母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係唔係黑麥汁呀???

民房

咩係黑麥汁呀? 向邊度有得買?

原文章由 Carman1112 於 08-2-25 10:21 發表
係唔係黑麥汁呀???

民房

bonbon16, almaly & 全人奶b: 好多謝你地o既支持同鼓勵, 我會繼續努力, 餵得一安得一安啦. 謝謝!

大宅

原文章由 Carman1112 於 08-2-25 10:21 發表
係唔係黑麥汁呀???

Carman1112,Boris Tommy,

黑墨汁系德國出既有機產品,成份我忘記了,但我之前試過,系有d效,對於我來講大概多左15%奶量,(不過我飲多奶茶就可以多20%)訂1盤24只有得送貨,好似系$11/支,亦有媽咪話有些惠康有得賣,訂貨電話系 : 24607821
不過我自從生左仔仔後變左熱底,飲左1盤半後發覺成日覺熱氣,呢點你地要留意下!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都唔明, 好多MAMI都話越泵越多, 我就越密越小.........

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我飲多奶茶都無效............

大宅

原文章由 BorisTommy 於 08-2-23 17:52 發表
我都係開刀生架, bb 宜家兩個月, 我又係非常之唔夠奶, 就算早上訓醒起身 pump, 最多都係得3 oz, 跟住就隔好多個鍾先至再有奶. 真係好心灰意冷, 係咪應該放棄呢? 我見你地 d ma ma 成日都話飲多 d 湯水, 又咩 organ ...

BorisTommy,

我想問下你既飲食習慣系點架??我頭3個月系每日食8餐架:
8:00 - 12:30 : 2次早餐
1:30 : 午餐
4:00 : 下午茶
6:00 :第2次下午茶
8:30 : 晚餐
12:00 : 宵夜
4:00 :第2次宵夜
因為每次餵完奶都好肚餓!同埋你自己唔食,佢點會有野食呀??

男爵府

我上個星期都開始有飲,天后 "源生坊" 做特價 $8.5 一支,我買0左 42 支,希望有效啦!

佢有好豐富既鈣質,醫生話餵人奶會流失好多鈣,我諗就算幫唔到谷奶都可以補鈣,所以一口氣買0左咁多支。

原文章由 bonbon16 於 08-2-25 16:34 發表

Carman1112,Boris Tommy,

黑墨汁系德國出既有機產品,成份我忘記了,但我之前試過,系有d效,對於我來講大概多左15%奶量,(不過我飲多奶茶就可以多20%)訂1盤24只有得送貨,好似系$11/支,亦有媽咪話有些惠康有得賣,訂貨 ...

男爵府

嘩!食咁多野有無肥到?我而家餵人奶都食好多飯,比生之前肥0左好多,諗住遲 d 先至減。

原文章由 bonbon16 於 08-2-25 16:43 發表

BorisTommy,

12: ...

[ 本文章最後由 Carman1112 於 08-2-25 17:02 編輯 ]

大宅

原文章由 Carman1112 於 08-2-25 16:58 發表
嘩!食咁多野有無肥到?我而家餵人奶都食好多飯,比生之前肥0左好多,諗住遲 d 先至減。

Carman1112,

當時我無諗過肥唔肥呢個問題,因我仔仔出世系巨b,9磅9,我只系擔心唔夠奶比佢食,不過到左而家佢5個半月,我都系重左10磅,而我生之前就重左46磅,甘我覺得生完到而家重左10磅,甘咪慢慢減囉!
不過頭3個月就算你搏命食都唔會因為甘肥得到架,因為要比呀b分左你既!!
我諗亦都系因為甘,好多人話食人奶一般都會比食奶粉既輕磅點,但我仔仔唔系(不過無試過長期比奶粉可能無得比較)佢而家有21磅幾,身高同體重似一個13-14個月既bb,所以我覺得肥左10磅都值得,何況我覺得只要有恆心,就一定可以減得到,就等於餵人奶甘,努力點,餵到幾多就餵幾多喇!!加油!

大宅

原文章由 brbaby2007 於 08-2-25 16:42 發表
我飲多奶茶都無效............

brbaby2007,

你放鬆心情同埋要多休息,休息好緊要架,好似我甘,系年29開始放假,放到初7,期間唔使飲乜多奶茶,豆漿等仲多奶過之前,所以你要爭取時間訓多d覺,我知系比較難,但盡量喇!!希望你可以繼續堅持,我臨放完產假前都似你甘,好似奶量少左,個人又好緊張,呢點好正常,慢慢可以適應過黎既!

民房

wa, bonbon16, you're so powerful!! I only have soyamilk & bread when wake up and breastfeed my baby in the morning; after that, I will have lunch at 1pm, no tea time actually... and then 7pm will have dinner. But I drink plenty of water, milk tea, milk... etc. It really help if I eat so many like you?

原文章由 bonbon16 於 08-2-25 16:43 發表

BorisTommy,

12: ...

民房

brbaby2007, I have same case with you, 越密越小! If I pump little, I can have 3 oz at once, otherwise, 1 oz at once.

原文章由 brbaby2007 於 08-2-25 16:42 發表
我都唔明, 好多MAMI都話越泵越多, 我就越密越小.........

大宅

原文章由 BorisTommy 於 08-2-26 21:39 發表
wa, bonbon16, you're so powerful!! I only have soyamilk & bread when wake up and breastfeed my baby in the morning; after that, I will have lunch at 1pm, no tea time actually... and then 7pm will have ...

BorisTommy,

I thought you may try and see!!Did you feel hungry after feeding your baby? For the first 3 months, I always have such feeling! I just thought that i got to eat almost double of the food so that I got milk to feed my baby! If you didn't eat much, how can you generate the milk for the baby?? Just water??Then your milk is not rich enough and the baby will get hungry in a short period!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊