母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

2016畫展勳章

回覆 puib 的帖子

今日終於忍唔住去睇梁醫生,醫生給我藥膏去搽,希望咩菌都消滅,唔再痛!唔該曬你!

大宅

回覆:形容一下乳頭真菌感染?? Please.

我又係近呢個星期埋身時唔痛,餵完之後幾分鐘後開始會吉下吉下咁痛,大約痛1-2個鐘,試過轉泵出來就唔痛,一埋身又痛過,可以點減輕痛楚?好痛苦,奶量又好似因為咁而少左

大宅

2016畫展勳章

回覆 seven_dwarfs 的帖子

我睇左醫生,醫生取左D 奶去驗,睇下有冇菌,未知結果,但醫生俾左藥膏我搽,加上她認為我太多奶,但女兒飲唔清,所以她建議我餵完再手擠幾下。搽完藥膏真係唔太痛。

大宅

引用:回覆+seven_dwarfs+的帖子我睇左醫生,醫生

原帖由 lychee911 於 14-10-22 發表

我睇左醫生,醫生取左D 奶去驗,睇下有冇菌,未知結果,但醫生俾左藥膏我搽,加 ...
你睇咩醫生?

大宅

2016畫展勳章

梁淑芳醫生

大宅

Update 一下。雖然搽左蘋果醋好似好轉,但過幾天又痛過,最後都去睇醫生(另一個)。醫生都估係真菌感染,開了nystatin俾我食,要食整個療程共12天。食左藥,每天精神無咁集中。現在食了5-6天,頭一兩天都仍然痛,之後幾天的確無咁痛,但乳頭仍然紅。亦試過miss左一餐無食就即晚痛返,似乎d菌未清晒。

上網search過,有人講nystatin係比較mild, 即使吃了整個療程都仍然痛。我亦不足為奇,畢竟乳腺的環境真係好適合真菌滋生。若然完左呢個療程都仍然痛,我打算索性斷奶......

Lychee911, 唔使客氣。無野實質幫忙。:)

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我個胸有時吉下吉下的感覺, 但唔覺痛, 但乳頭已經是粉紅, 是真菌感染嗎?

大宅

2016畫展勳章

回覆 sezsuet 的帖子

有醫生說過,如是真菌感染,一定會痛到腰都伸唔直!

複式洋房

回覆:lychee911 的帖子

thanks, 咁我未有腰痛所以都仲ok. 會多留意!

大宅

我開頭都係吉下吉下隱隱作痛,乳頭變粉紅,以為bb吸吮唔好,忍下忍下又一日,直至兩個多星期後就成邊乳房痛,痛到不願起身,所以你都留意下,惡化就快去就醫。
有人體質好,食下yogurt搽下醋就自動痊癒,但那個不是我。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

puib 發表於 14-10-26 11:25

我開頭都係吉下吉下隱隱作痛,乳頭變粉紅,以為bb吸吮唔好,忍下忍下又一日,直至兩 ...
THANK 意見, 真好令人擔心, 之前聽人講又話吉吉下係造奶感覺, 黎緊返健康院要問清楚醫生先

大宅

回覆:sezsuet 的帖子

我餵兩個小朋友,兩次都中過招。第一次唔識野又係以為咩造奶所以痛,結果自己忍左個幾月先去健康院。第二個小朋友時有經驗啦,一有事就即去健康院。

我係餵完先痛,痛個幾兩個鐘,只是一邊痛而且小朋友無中招。(醫生都話小朋友通常都無事)痛時係狂俾針吉,好想打爆個胸,無論自己做咩都舒緩唔到痛楚,痛到想喊而且瞓唔到覺!最痛時要食止痛葯。

兩次都係返健康院見醫生開藥膏搽好,好好彩。我知有些媽媽好難斷尾而且會復發。

如果媽媽們餵完奶不尋常地痛,返健康院問下母乳姑娘好些。別讓這種痛楚影響你餵人奶的心情。那時每次餵奶我都好驚,知道餵完又要痛個幾鐘,好辛苦!

P.s. 現在細仔就黎九個月啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊