跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

原文章由 wunhei 於 08-4-9 13:50 發表

Hi Jolo,

我地之前係咪有傾過計架?

之前應該又係在這個topic 傾過計,但係有一排無時間無上來,
最近上返來又見返這個topic,但係好似係新的~~
如果我沒有記錯你阿b讀幼兒園是在你公司附近,好似係土爪灣,
你又話會報富康德寶k1,我有沒有記錯?

你唔記得我唔緊要,我地從新來過

大宅

原文章由 Hazel1108 於 08-4-9 15:05 發表

wunhei,
阿囡平時係婆婆湊,因為我要返工,所以星期五晚或者放假至會帶佢返去。佢9月暫時會讀黃大仙聖母,因為仲有幾間後補未收信,所以最終讀邊間都未決定。 ...

Hazel1108,

原來你的情況同我一樣阿囡都係寄居別處~~
你有沒有同阿囡報些什麼playgroup/什麼課程?  
我只係留左一間留位費(祟真)所以一定係讀這間,阿囡要讀到k3,讀小學才接回來,其實都好擔心大家的親子關係,因為佢越來越大開始懂事,怕到時接她回來不會聽我教 ,你會唔會有這樣的想法?

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 wunhei 於 08-4-10 10:57 發表

之前應該又係在這個topic 傾過計,但係有一排無時間無上來,
最近上返來又見返這個topic,但係好似係新的~~
如果我沒有記錯你阿b讀幼兒園是在你公司附近,好似係土爪灣,
你又話會報富康德寶k1,我有沒有記錯?

你唔記得我唔緊要 ...

係咪上次, 你係話係巴士站, 可能見過我 ???
你記得我係邊個, 我唔記得, 咪好洩底 ...

嘩 ~ 唔覺唔覺, 都好耐之前... 果時返嬰院... 依家返緊 n1 囉...
德寶 n1 我有交留位費, 不過最終都無讀....

[ 本文章最後由 jolo 於 08-4-10 11:25 編輯 ]

大宅

原文章由 jolo 於 08-4-10 11:19 發表

係咪上次, 你係話係巴士站, 可能見過我 ???
你記得我係邊個, 我唔記得, 咪好洩底 ...

嘩 ~ 唔覺唔覺, 都好耐之前... 果時返嬰院... 依家返緊 n1 囉...
德寶 ...

係喇..係喇..就係我
阿仔而讀邊間n1,咁k1又會讀邊間?

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 wunhei 於 08-4-10 11:44 發表

係喇..係喇..就係我
阿仔而讀邊間n1,咁k1又會讀邊間?

哈 ~~~~~ 中....
依家係土瓜灣 聖三一中心 讀 全日 n1, 會一路讀埋 k3, 如無意外會讀埋小學...
依邊得一間唔貴又有埋私小o既學校咋....

大宅

原文章由 jolo 於 08-4-10 11:53 發表

哈 ~~~~~ 中....
依家係土瓜灣 聖三一中心 讀 全日 n1, 會一路讀埋 k3, 如無意外會讀埋小學...
依邊得一間唔貴又有埋私小o既學校咋....

HAHA BINGO

咁你即係每日都要接佢返學放學囉 from N1 - P6? 都幾辛苦,你放左工使唔使買送煮飯?

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 wunhei 於 08-4-10 11:59 發表

HAHA BINGO

咁你即係每日都要接佢返學放學囉 from N1 - P6? 都幾辛苦,你放左工使唔使買送煮飯?

無人幫手, 又唔放心用工人, 咪唯有咁囉....
返放學都慣哂囉... 重比嬰院近左添...
依家重輕鬆, 大細可以食一樣o既野, 以前晚晚煮定第 2日粥仔/飯仔重慘....
我懶, lunch 買定送, 閒日夜晚通常 粉/麵/湯飯 , 有時返到屋企即整, 有時夜晚臨訓整定湯送, 第2日加番 d 粉麵飯落去搞掂... 間唔時又外賣..
星期六 同 假期先煲湯... 平時就係 mtr 站拎湯...
係呢 ~ 我係另一個 氣管敏感 topic, 見你問野, 你想問咩呀 ?? 我囝之前都有o架....

[ 本文章最後由 jolo 於 08-4-10 12:13 編輯 ]

洋房

原文章由 wunhei 於 08-4-10 11:05 發表

Hazel1108,

原來你的情況同我一樣阿囡都係寄居別處~~
你有沒有同阿囡報些什麼playgroup/什麼課程?  
我只係留左一間留位費(祟真)所以一定係讀這間,阿囡要讀到k3,讀小學才接回來,其實都好擔心大家的親子關係,因為佢越來越 ...

wunhei,

我雖然要返工,不過我平時放工差唔多日日都會去睇吓佢,因為佢愈嚟愈大個,要教佢多啲嘢,無論係學術上或者待人處事上,細個唔教,大個就好難教嫁啦!
候補學校方面最遲要等到9月至知,希望佢入到間好啲嘅幼稚園,咁考小學就唔洗咁頭痕。
我星期六同星期日都會同佢上一啲英文同埋音樂律動嘅playgroup,你呢?
我如無意外應該會好似你咁,小學先帶佢返嚟住,始終小學就要跟吓啲功課。

翡翠宮

好媽媽勳章

Hazel1108,
純粹八卦....
聖母係咪同祟真一樣, 有中小學o架 ???
你囡囡, 好靚女呀....

wunhei,
祟真有哂中小學, 間學校成績又好, 你真係以後唔駛煩囉...

[ 本文章最後由 jolo 於 08-4-10 14:29 編輯 ]

大宅

原文章由 jolo 於 08-4-10 12:10 發表

無人幫手, 又唔放心用工人, 咪唯有咁囉....
返放學都慣哂囉... 重比嬰院近左添...
依家重輕鬆, 大細可以食一樣o既野, 以前晚晚煮定第 2日粥仔/飯仔重慘....
我懶, lunch 買定送, 閒日夜晚通常 粉/麵/湯飯 , 有時 ...

嘩....你好勁呀...真係佩服 我就比你懶好多...星期一至五比人湊....輕鬆d

係呀阿囡有氣管敏感,上個月重支氣管炎,睇西醫食晒d藥都未完全好晒,咪諗住問下睇中醫係咪會好d,而家睇左中醫食左幾次,而家好似好返好多,無話每朝起身都咳 ,醫師話如果無咳唔使再食中藥,煲d湯水調理下就得喎...你阿仔又係有氣管敏感?分享下你的經驗比我聽下好嗎?tks!

大宅

原文章由 Hazel1108 於 08-4-10 12:43 發表

wunhei,

我雖然要返工,不過我平時放工差唔多日日都會去睇吓佢,因為佢愈嚟愈大個,要教佢多啲嘢,無論係學術上或者待人處事上,細個唔教,大個就好難教嫁啦!
候補學校方面最遲要等到9月至知,希望佢入到間好啲嘅幼稚園,咁考小學 ...

係呀佢地開始大真係要開始教,湊佢的ee都湊得佢幾好又會教佢,但係我怕佢第時返到來唔聽我講呢:;pppp: .我星期六都有返playgrop但係是中文的,我想找另一些playgroup是英文,你現在讀的英文是什麼,可以比一些資料我嗎? TKS!

翡翠宮

好媽媽勳章

wunhei,
收 pm ....
轉天氣對 氣管敏感 同 鼻敏感 b 係麻煩 d ....

[ 本文章最後由 jolo 於 08-4-10 16:54 編輯 ]

洋房

原文章由 jolo 於 08-4-10 14:25 發表
Hazel1108,
純粹八卦....
聖母係咪同祟真一樣, 有中小學o架 ???
你囡囡, 好靚女呀....

wunhei,
祟真有哂中小學, 間學校成績又好, 你真係以後唔駛煩囉... ...

jolo,
係啊! 聖母係由幼稚園至中學嫁,揀佢都因為咁之嘛!
阿囡邊度靚啊!都唔乖,成日都激我,之後又攬住我嚟錫 ,有時都唔知好嬲定好笑 。係呢,話事話,唔知係唔係空氣唔好,而家好多小朋友都有鼻敏感,我阿囡都有輕微嘅鼻敏感。

wunhei,
check PM

大宅

原文章由 Hazel1108 於 08-4-11 13:08 發表

jolo,
係啊! 聖母係由幼稚園至中學嫁,揀佢都因為咁之嘛!
阿囡邊度靚啊!都唔乖,成日都激我,之後又攬住我嚟錫 ,有時都唔知好嬲定好笑 。係呢,話事話,唔知係唔係空氣唔好,而家好多小朋友都有鼻 ...

Hazel1108,

收到了.tks!
等我上網look look 先

翡翠宮

好媽媽勳章

hazel,
真係好... 十幾年唔駛煩呀.... ... 羨慕中...
你囡囡都會錫番你丫... 我個囝, 至叻駁咀、多多藉口, 我話東佢話西... 激到我 c ........
我囝囝 d 鼻敏感, 咪係老公 d 好遺存囉.... :;pppp: :;pppp:
佢細細 b 時, 醫生唔可以作實係咪鼻敏感, 又怕係奶粉敏感, 所以食左超過 半年豆奶... 不過, 食豆奶都食到佢肥仔........

[ 本文章最後由 jolo 於 08-4-11 14:31 編輯 ]

大宅

Hello !

HELLO大家.
new member 是也 !
小 b 16個月, 好百厭 !!!!
平日放於於婆婆處 !!

大宅

我想請問大家屋企有沒有”貼長紙”?
我家是掃"乳膠七" 每次潮濕都會有霉點,好鬼煩 ,你們有這情況嗎?你們會點處理? 如果長紙唔會有霉點,我想試下~~

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 wunhei 於 08-4-14 13:52 發表
我想請問大家屋企有沒有”貼長紙”?
我家是掃"乳膠七" 每次潮濕都會有霉點,好鬼煩 ,你們有這情況嗎?你們會點處理? 如果長紙唔會有霉點,我想試下~~ ...

我建議你唔好轉牆紙哪...
我都係油油... 未入伙 d tko 朋友已叫我唔好用牆紙....我重特登全屋白色牆添... 貪自己可油過, 無咩新舊色....
牆紙發左, 無得救, 都係用漂白水抹, 未必抹得哂, 重會甩添...一係貼過新....
油油 , 我係用漂白水大大力抹, 最多甩油...
如果得閒無聊, 好似當件我未有 b 時, 係過年同老公無無聊聊, 用日本漆油過 d 牆... keep 到 兩、3 年度唔發啦...
不過, 依家俾囝囝整花哂囉....

大宅

原文章由 jolo 於 08-4-14 17:14 發表

我建議你唔好轉牆紙哪...
我都係油油... 未入伙 d tko 朋友已叫我唔好用牆紙....我重特登全屋白色牆添... 貪自己可油過, 無咩新舊色....
牆紙發左, 無得救, 都係用漂白水抹, 未必抹得哂, 重會甩添...一係貼過新.. ...

Hi Jolo,

聽你咁講都係我都係唔換.tks!

大宅

呢類留言係樓主係咪應該刪除呢?

如果佢地想引起別人關注, 可以要求網站送他一個有關管理公司既留言區. 到時可以盡情討論. 唔好比佢地影響其他討論區. 我地寶盈以前個留言區就係比呢類人搞到關閉. 咁情況親子王國討論區好快又會死啦! 如果佢地係王國容許既, 咁即係好快又會有其他廣告商插留言. 唉......

佢地咁想引起關注. 不如賣廣告或者遊行吧啦!!!! 無謂引起別人討厭....

原文章由 344 於 08-4-19 16:41 發表
不少發展商除了在公契訂明小業主必須使用其指定物業管理公司外,更會在公契內訂明經理人酬金的水平,藉此謀取暴利。在賺取樓宇買賣的利益後,發展商仍藉操控物業管理權繼續賺取小業主的血汗錢。
一般而言,發展商會透過公契, ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至