婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我又係全職媽咪,屋企野唔洗我點做,煮飯同湊細仔我老爺負責,老公平時都會幫我洗衫、湊仔、拖地、掃地,所以我多數係湊大仔。

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 channatung 於 08-2-29 16:01 發表
我個c6係屋企什麼嘢都唔做, 可以講話係茶來張手, 飯來張口, 真係人哋咁講, 相見好同住難, 拍拖只係見嗰一日不同住, 唔會見到他咁懶, 但結了婚后原形畢露, 在家什麼嘢都要我做, 少至沖杯咖啡都要我沖, d垃圾可以放係 ...

我c6同你嗰個一樣,男人真係要咁"呢啡"咩?!佢放工套衫褲,每日都會扔喺唔同位置,但係永遠唔會扔落洗衣機,食完個碗,你3日唔理佢,佢話之你有蛇蟲鼠蟻,佢一定唔會理你,佢明明喺廚房行出廳,行行下叫我入廚房斟杯水比佢,d毛巾放喺toilet嘅毛巾架度,佢到今日今日竟然問我d毛巾放咗響邊,我嗰刻真係想殺咗佢,有次燒到死下死下,佢可以拍醒我叫我煮嘢比佢食,早排8号風球,我同我講出面好大風,轉頭叫我落街買外賣(我得90磅),每日佢一放工or放假,我嘅惡夢就開始啦!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我老之前都係ka.
如果佢唔係要番工呢
我以為佢係"灘"ka.
但自從幾個月前佢放成2個月大假但都從無幫過手開始我就大部份既野唔做(唔煮飯叫外賣(呀仔既我會煮)
我會洗衫但洗完掉埋一邊好似垃圾咁,仲要係佢無衫著我至洗.
其他我唔做la
而且我仲同佢鬧過,話你唔想做~得~番你媽到,你媽一定咩都幫晒你ka
你係人地個仔,但我都係人地個女
好公平ka,你唔做我又唔做睇下點.
之後有日佢頂唔住佢死死地去做.
而家c6都會自覺去做ka.
唔自覺既我就出聲la.

子爵府

所以話呢,我而家都開始訓練個仔做家務,如果唔係第日實比個新抱上bk數臭我

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我c6明顯係俾99縱壞哂!食完嘢包裝紙放飯枱,個碗浸住就算,飲完嘢個盒可以周圍擺,我晾乾哂d床單被褥摺好哂叫佢幫我放入櫃啫,結果放咗喺同一位置4日佢都無做到,又係要我做...前排先知佢廿幾歲人一次床單都未換過,次次都係個阿媽代勞!!就算我依家叫佢幫下手做嘢,佢都係踢一踢郁一郁,永無話做多嘅...唯有同佢講做個榜樣俾個女睇,唔係個女學哂佢d衰嘢嫁唔出唯佢是問!!!

子爵府

回覆 #25 KoyeBaby 的文章

你99都算唔話得,起碼都訓練到你老公識得食完嘢浸住d碗

大宅

原文章由 channatung 於 08-2-29 16:01 發表
我個c6係屋企什麼嘢都唔做, 可以講話係茶來張手, 飯來張口, 真係人哋咁講, 相見好同住難, 拍拖只係見嗰一日不同住, 唔會見到他咁懶, 但結了婚后原形畢露, 在家什麼嘢都要我做, 少至沖杯咖啡都要我沖, d垃圾可以放係 ...

我c6以前剛結婚都係咁架,比99縱到大少咁,開頭我好吃力,不過近e幾年開始有好轉la,冇再咁大少,開口叫佢做,佢都肯幫手,近排我懷孕,佢仲識主動做家務tim,其實好似你c6咁,連飲杯野都要人沖,你就唔好理佢la,由得佢lor,佢想飲自己會自己去沖,有時教bb時,順便苦口婆心咁同c6講,叫佢改下d壞習慣,做過好榜樣比bb睇,我c6就係咁樣比我講講下,佢不自覺咁轉變緊

首頁

尾頁

跳至