自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由 健健媽咪 於 14-10-17 發表呢

原帖由 eggcarol 於 14-10-17 發表
我也是媽媽、我明白的
eggcarol
我想好多family都係咁
我真係好後悔無做ftm
時間過左去追唔返

子爵府

回覆:呢幅畫~感慨良多

侯爵府

男爵府

回覆:健健媽咪 的帖子

唔好咁啦!有時有得有失,我系基層全職媽媽,如你說,天天看著兒子長大,一舉一動都清清楚楚,好多回憶,但同時生活又確實簡樸實際,更沒辦法讓孩子享受外國教育,多點搵佢地,你既付出換取佢地既獨立,又好值得的!

伯爵府

引用:唔好咁啦!有時有得有失,我系基層全職媽媽

原帖由 chairhair 於 14-10-17 發表
唔好咁啦!有時有得有失,我系基層全職媽媽,如你說,天天看著兒子長大,一舉一動都清清楚楚,好多回憶,但 ...
我諗如果
細個個時有得比d 仔揀
佢地會選擇見多d 媽咪daddy
多過物質享受

水晶宮

引用:Quote:原帖由+eggcarol+於+14-10-17+發表我

原帖由 健健媽咪 於 14-10-17 發表
eggcarol
我想好多family都係咁
我真係好後悔無做ftm
我現在返工,2個女仲細,我就係諗到同一個問題,所以有考慮小朋友返到小學做FTM,因為我怕追唔返小朋友需要父母段時間

呢D諗法、感受只有做媽媽先知

大家加油!

大宅

搞到我想喊!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 健健媽咪 於 14-10-17 發表eg

原帖由 eggcarol 於 14-10-17 發表
我現在返工,2個女仲細,我就係諗到同一個問題,所以有考慮小朋友返到小學做FTM,因為我怕追唔返小朋友需要 ...
可以嘅話
我覺得做ftm 係非常值得
呢d 嘢
我當年完全無諗過
今日後悔了

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

樓主你唔好喊啦,仔大左去邊都好,一日未有女朋友,你都可以唔洗喊住,要喊就係佢地成家立室時喊,因為......

到左有孫時又可以喊過,因為.....

年紀越大喊的機會越多....而家收下d眼淚先啦...加油呀
<br><br>

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:呢幅畫自97+年入伙一直掛響屋企牆上當年~細

呢幅畫自97 年入伙
一直掛響屋企牆上

simple is the best~

男爵府

畀面勳章

感觸

「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

伯爵府

引用:樓主你唔好喊啦,仔大左去邊都好,一日未有女

原帖由 chinatea 於 14-10-17 發表
樓主你唔好喊啦,仔大左去邊都好,一日未有女朋友,你都可以唔洗喊住,要喊就係佢地成家立室時喊,因為......

...
Chinatea
我都係咁諗
好彩佢地話讀書唔會拍拖
而家返香港
仲好中意陪我周圍去
真係~
到佢地有左另一半時間
我就更加孤獨了

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:呢幅畫自97 年入伙一直掛響屋企牆上當年~細

呢幅畫自97 年入伙
一直掛響屋企牆上
我明,有時d嘢,you can\'t have everything. 要有穩妥生活、優質教育、退休保障,就要有所取捨。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

回覆:健健媽咪 的帖子

說真的,你說的很認同,但社會動質觀念都好重,卻忽略了孩子真正需要,影響了好多生命教育。⋯⋯⋯⋯⋯⋯
但字裡行間相信你是負責任的好媽媽,過去仍有好多回憶既,都別看輕你自己的付出呀!今日感性下就算啦!看下你兩個仔不用做現在的香港大學生,都一點不是壞事,對嗎!打個電話比佢地就好啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

BK Milk勳章

子爵府

講真,生仔就预左他們總有一日不會再留係自己身边…………我也是兩个仔的媽媽,知道当阿仔有女友有老婆之後就再冇时间精神陪伴阿媽的了所以現时阿仔每次同我講: mama I love you, 我都会好窩心好珍惜

子爵府

男爵府

回覆 健健媽咪 的帖子

好明。如果你當年做FTM,今日佢地就唔可以去外國讀書。值得嘅。不過諗到佢地以後有可能會留係外國發展定居仲唔捨得。

首頁

尾頁

跳至