自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我覺得老人家係冇得教, 只有我地大人同小朋友配合.
我都講過好多次叫我奶奶唔好買零食, 我地已經有好多.
但佢都係次次買, 咁唔通真係要鬧佢嗎?
我咪教我囝囡, 奶奶送零食, 要識講多謝, 同時要比媽媽保管再分配.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我覺得老人家係冇得教, 只有我地大人同小朋友配合.
我都講過好多次叫我奶奶唔好買零食, 我地已經有好多.
但佢都係次次買, 咁唔通真係要鬧佢嗎?
我咪教我囝囡, 奶奶送零食, 要識講多謝, 同時要比媽媽保管再分配.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

應該只係爺爺麻麻送果d就唔得,身為人亞媽教仔女唔好下下要人禮物係岩,但唔洗因為係爺爺麻麻送架就攞自己個女來出氣者,咁做係分化左祖孫關係.

日子耐左,小朋友只記住麻麻爺爺d野唔可以要,一攞左就比亞媽打鑊甘架啦,一家人何必咁呢.

<br><br>

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:每個屋企嘅家教都唔同,你哋可唔可以尊重吓人。

好過分

指樓主

大宅

我淨係覺得每個父母都有教子女嘅一套,點解要成日唱反調?成日要去插手我哋嘅家事?你知唔知要教好一個人要用好耐時間,要教衰—個人只要好短時間。我淨係希望將來兩個小朋友出來工作時,唔好做一個貪心嘅人,人哋送乜就要乜,我成日都同佢哋講呢個世界係冇免費午餐的。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:naman1117 的帖子

再有禮物,你收起話生日先給他們, 若是現金咪幫佢蓄起.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

爺爺嫲嫲都唔係外人啦,況且錫個孫都好正常,唔好咁嚴厲啦,你會唔會有d私人恩怨在內?

子爵府

naman1117 發表於 14-11-4 15:38
由細到大,我都教導我兩個囡唔係生日唔可以接受任何人送嘅禮物,就算是爺爺嫲嫲,外公外婆都唔可以,點解你 ...
62 99 我控制唔到, 但我叫婆婆贊助一樣興趣班便可, 公公就間中請我地食飯.
Code snippet: PseudoHTML, UBBCode™ and BBCode. Used on most forums.

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

naman1117 發表於 14-11-4 15:46
見親面幾百幾百咁送,要鍚孫唔係咁。
可唔可以同老人家傾下呢, 請佢地唔好咁做~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

水晶宮

你教導小孩子不要貪心的同時,你有無教小孩子要尊敬長輩?

小時候,我家裡都是教~
"禮下於人,必有所求"
"無事獻殷勤,非奸即盜"
所以,我自小就拒絕別人餽贈的禮物,大家出來食野就一定要AA制...
長大後才知道,我這樣做,亦等同於拒絕別人的友誼,拒人於千里之外,嚴重窒礙我與別人建立關係...
我要到了三十幾歲後,才意識到問題所在,慢慢改變.

我現在教導我的孩子,係盡量將自己擁有的,分送一點給別人,
別人送給她的,就講多謝,然後收下,交給媽媽.

翡翠宮

naman1117 發表於 14-11-4 15:38
由細到大,我都教導我兩個囡唔係生日唔可以接受任何人送嘅禮物,就算是爺爺嫲嫲,外公外婆都唔可以,點解你 ...

生日送禮物都唔比...........................................?
一年一次姐....................

其他時候送另計.............

公爵府

引用:好過分指樓主

原帖由 ET.UFO 於 14-11-04 發表
好過分

指樓主
x2

佢比我感覺係分化祖孫關係

大宅

其實你拒絕老人家嘅心意,老人家會好唔開心傢,如果老人家比錢我小朋友,我會叫佢講多謝,無論多少都要收,因為利事唔係比我嘅所以我冇權話唔收,我會話比小朋友知,爺爺嫲嫲比錢你係比你第時讀書用嘅,諸住先啦到第時讀大學交學費用啦,兩全其美呀又可以教識小朋友用錢嘅概念老人家又唔會唔開心

珍珠宮

要教就教自己果d。。。
人地買你唔一定收,唔係人比你就要。。

其實又唔係毒品,收下無妨。。。
老人家冇咩勢藝,唔買野唔通同佢跑跑跳跳咩。。。

送完叫小朋友講聲多謝,返去收起佢咪得囉。。。

水晶宮

老人家多數係咁架喇, 貪唔貪心你可以教導返佢地, 你話以後老人家買一樣掉一樣同埋要罰小朋友, 小朋友見到你咁做第日仲會識得尊重長輩嗎 ?佢只會覺得長輩係令到佢地被罰嘅大魔頭
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

禁止訪問

侯爵府

要睇吓老人家係咪成日買,如果只係偶然嘅就冇咩所謂,但次次都送我就覺得唔ok,搞到小朋友以為必然有禮物,唔識珍惜

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

禁止訪問

引用:老人家鍚孫都好正常,唔洗撐到咁衡啫。你教

珍珠宮

引用:咁你係唔係一年只買一次野俾小朋友先???你

原帖由 minikin 於 14-11-04 發表
咁你係唔係一年只買一次野俾小朋友先???
你當佢地係囡囡,佢地又何嘗唔係當佢地係孫呢???
你買得,佢地唔買得 ...
極度認同

珍珠宮

畀面勳章

我接受家人送禮俾我女
但一定要我女問左我同爸爸先可以收
陌生人既野先至唔可以收

雖然我女鍾意行玩具店
但一樣無扭過要買玩具
亦唔會接受外既糖朱古力等既野
佢會話我有啦、我媽媽會買,唔要啦

首頁
12345...16

尾頁

跳至