嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我都有嬰兒車.. 不過好少用 (我諗都有用過廿次??), 用BB車, 都係諗住方便擺BB野同自己野, BB都係我同我老公手抱多
一來BB唔鍾意坐係BB車度, 二黎我真係覺得咁既高度好食塵!! 所以我大部份時間, 都係我/我老公抱佢... 直到依家BB兩歲幾!! 我又唔覺得特別辛苦喎!! (細個bb又唔係特別重... 到大左, bb鍾意自己行)
就算依家BB都兩歲幾, 但係一去到人多車多既地方/過馬路, 我都堅持抱佢. 因為佢得咁矮, 過馬路個時汽車D廢氣佢實食晒... 人多地方, BB咁矮邊空氣流通架(自己逼地鐵都知自己呼吸困難啦)....
我都唔知自己咁做算唔算誇張... 不過呢少少野我同我老公都覺得可以做到, 咪堅持到依家lor

[ 本文章最後由 DebuPegg 於 08-3-18 14:50 編輯 ]

大宅

原文章由 pandacat_bb 於 08-3-16 00:37 發表
咁小朋友自己行咁點算? 唔通2-3歲都仲抱住行

我覺得注意衛生仲緊要, 唯有出街勤啲洗手抺手, 唔好成日去人多車多既地方囉

Agree!
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

Hold the baby everytime when u go out, it is ideal, but not practical.
"bring a baby going out" is not = net baby weight, but also the milk, pampers, clothes, hot water, cold water.....
if u got a big size baby......it is impossible

別墅

我大女兩歲幾, 好多時唔係我哋怕重、怕辛苦唔想抱佢, 而係佢唔肯比我哋抱, 因為佢鍾意自己行。 我覺得佢識行就唔鍾意比人抱, 係無可口非, 自己行感覺自由d嘛! 我哋當然會拖住或跟實佢行。 除非佢行到攰或者見到有d嘢令佢驚, 先會叫我哋抱, 如果佢唔願意, 就算夾硬抱起佢, 佢都會猛咁掙扎同不停嗌:落地呀......落地呀...... 所以喺流感高峰期, 假期帶住兩個小朋友出外, 除非有特別嘢要買或者要去超市入貨, 我哋都會盡量減少行商場, 或逗留短d時間, 天氣好就多d出去戶外較空曠嘅地方。

[ 本文章最後由 2eggs 於 08-3-17 15:36 編輯 ]

男爵府

好彩阿女e+17個月重肯比我揹
不過阿女實在太重, 依家已經唔用要揹的奶粉袋, 係用迷你手拖行李
d親戚笑到我

真係有苦得我地d媽咪知

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

噤即係揹又死,唔揹放落地行 or 坐BB車又死~!
點搞好呀?
係咪最好留亞b喺屋企就安全呢?

男爵府

上次雜誌影到吳君如都係用依架車, 不過我唔係吳君如 如果中咗幾千萬六合彩既話或者會諗諗既

原文章由 babymaggieleung 於 08-3-17 02:20 發表

$8xxx買架bb車..............

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

早幾日睇完呢個post
我一出街就搵雨擋笠住架車
驚人地d口水鼻涕飛落bb度

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

之前未有流感我就日日手抱BB
去街市買餸,返到屋企對手就勁
痛,之前用揹帶仲衰,揹1次要貼
撒薩巴施幾日,連舉高對手晾衫
都唔得 ,依家我都好耐冇帶BB
出去囉,有人幫我睇住BB,我先
會去買餸

別墅

陀bb十幾磅,同抱住bb係唔同嘅,因為bb會周身郁,又要拎嘢,唔係就咁帶阿b出街咩6都唔使拎喎!
但我同意阿b坐bb車嘅高度過馬路真係吸晒d塵同廢氣嘅!

子爵府

原文章由 BabyISC 於 08-3-17 14:59 發表
Hold the baby everytime when u go out, it is ideal, but not practical.
"bring a baby going out" is not = net baby weight, but also the milk, pampers, clothes, hot water, cold water.....
if u got a bi ...

所以, 每次同bb出街都要兩個人... 我抱/拖BB, 老公咪要攞BB袋; 老公照顧BB時, 我咪負責拎袋lor!!!

子爵府

哈~ 咁我一家人唔出得街囉~

一個一歲, 通常坐 BB 車 (除非搭車, 就孭住)
一個兩歲半, 自己行, 身高 92CM.

我唔係否定樓主的意見, 但又唔好令一班媽咪恐慌.
健康, 係受多方面因素影響的.
只要大家多注意衛生, 又注意飲食, 一樣可以開心咁用 BB 車.

複式洋房

其實我同老公都唔係好鐘意帶BB車出街,
一來亞B時時坐唔定, 成日手手周圍伸, 驚佢危險, 二來覺得帶住架車仔仲麻煩, 又要開又要收,
反而覺得輪住抱佢仲方便, 而家亞B十三個月,
我地都好似用唔多過十次架BB車.......所以架BB車都仲好新淨下.......

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 yau_grace 於 08-3-19 11:17 發表
哈~ 咁我一家人唔出得街囉~

一個一歲, 通常坐 BB 車 (除非搭車, 就孭住)
一個兩歲半, 自己行, 身高 92CM.

我唔係否定樓主的意見, 但又唔好令一班媽咪恐慌.
健康, 係受多方面因素影響的.
只要大家多注意衛生, 又注 ...

一路都冇話要否定/唔同意佢家姐講gei, 依d其實係common sense,不過係個topic名真係

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

或者大家練得一副好身手啦~!
我就自問出街唔用BB車都唔得喇,要我抱住是旦一個b喺條街度行,噤我情願唔出街啦~!
況且我兩個b都有午睡習慣,唔通叫佢哋唔好出街時瞓咩?好殘忍啫~!
同埋BB肯唔肯坐BB車都係習慣嚟,我兩個b都唔抗拒坐BB車喎~!
病菌活躍3呎下
噤咪細路仔唔好行路,大家瞓緊張床都要升高喎~!

大宅

醒目開學勳章

唔係因為我賣 bb 車而對樓主的 topic 有保留,但以樓主的 logic,任何 bb / 幼童 / 小童 (矮過3呎) 就其實唔應該出街,揹起 bb 也可不安全,有好多人是無公德心的,咳唔會遮口的,一樣唔安全。

我同意3呎以下會比較多細菌,但只是用逃避的方法,好似唔多啱喎,特別樓主的家人全是醫護,點解唔係建議我地啲父母,加強衛生及令小朋友有更好的抵抗力去治本呢?我相信逃避及不治本的方法,根本幫不了小朋友。而且人絕對無可能活在無菌世界,只可以自己去處理好本份,做好衛生,生活健康令身體有好的抵抗力,這好像才是道理喎。

小朋友互相接觸,同樣容易互相傳染病菌,這我們是否需要為小朋友穿防毒衣 / 隔絕他與別的小朋友接觸?
    日本有怕死的 "自慰隊"

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 hallonatalie 於 08-3-19 17:29 發表
或者大家練得一副好身手啦~!
我就自問出街唔用BB車都唔得喇,要我抱住是旦一個b喺條街度行,噤我情願唔出街啦~!
況且我兩個b都有午睡習慣,唔通叫佢哋唔好出街時瞓咩?好殘忍啫~!
同埋BB肯唔肯坐BB車都係習慣嚟,我兩個b都 ...

我都同意.

其實BB仔咁細, 唔理有冇BB車, 都唔應該帶佢去閙市, 或者可免則免. 我見到D人帶住BB行花園行, 女人街, 仲有D比BB坐住BB車, 真係戥個BB牙煙.

BB車我唔會唔用, 但係多數係去行大商場或者去公園/郊外至用.

首頁

尾頁

跳至