懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 iababy 的帖子

我今日37W1D, 今日睇醫生照BB估得2.475KG, 但頭圍啱, 腳骨細左1W, 話一D都唔在意係假

但學D JM話齋, 所有野正常就OK, 一日唔生, 一日都唔知事實阿B幾重~~ 放鬆D一齊加油啦~~

水晶宮

jw101 發表於 14-11-5 01:47
其實好多人話醫生幫你check個陣講既磅數、同生出泥既磅數系有分別,不能盡信,

...
對哦, 胎水, 媽媽本身的脂肪有幾重都係憑醫的經驗,
所以真實的體重是BB出黎時先真實的。

大宅

引用:Quote:kobe2013+發表於+14-11-5+00:24+完全

原帖由 iababy 於 14-11-05 發表
好多謝你咁詳細的分享!
咁即係話, 公立和私家同時都度細左你BB的SIZE喎!
我覺得公立度錯都唔出奇, 但我個 ...
我都唔建議你搵第2個醫生照! 你諗吓,如果照出嚟唔係你想要嘅磅數,你可能仲down喎! 其實又真係冇咩需要再搵多個醫生照! 正如我之前講,部部機個個醫生都有啲差別,唔怕再講多樣嘢你知,就算我私家醫生同一日都度到兩個磅數,第一次度完佢講比我知係6磅幾,我話上次都係6磅幾,咁bb咪冇大過囉!跟住佢再度多次就度到7磅幾,佢解釋因為bb調咗頭,同埋比較大隻,而家好難會度得準!
所以你諗清楚先啦!呢個磅數唔係好重要,唔同你照到一啲會引致嚴重後果嘅問題吖嘛!

bosch    發表於 14-11-6 19:57

別墅

lokceci 發表於 14-11-5 21:33
其實我揾霍醫生幫我接生,我生咗架啦,我之前38週去睇佢度bb size,佢話bb 出世會7磅幾 8磅, 後來我39 週 ...

我BB的頭都大喎, 36W2D 己經 9.4 CM 啦.....但霍醫生只係度到 5.2磅咋........即係話, 實際上可能冇咁重添啊........

你係順產定開刀啊?

別墅

kobe2013 發表於 14-11-6 10:24
我都唔建議你搵第2個醫生照! 你諗吓,如果照出嚟唔係你想要嘅磅數,你可能仲down喎! 其實又真係冇咩需要 ...

啊? 同一日同一個醫生度都可以差成1磅咁多?!!!
其實我都有諗過可能係阿B係我肚度的位置唔同, 所以度出黎的結果都唔同........但我個私家醫生又冇咁講過......所以自己亂諗好多野而好擔心!

其實我想搵多個醫生照下, 如果真係又係得 5 磅幾, 我會問清楚佢究竟胎盤同臍帶的輸送養分功能有冇問題......因為上次冇問到, 哎!

但剛剛個姑娘打俾我, 話個醫生下午唔得閒......要改期..........可能係天意啦, 連個天都覺得我唔需要再去照多次.

好多謝你的意見同分享!

別墅

littlesun 發表於 14-11-6 00:51

我今日37W1D, 今日睇醫生照BB估得2.475KG, 但頭圍啱, 腳骨細左1W, 話一D都唔在意係假

係啊! 一齊加油!

希望BB努力吸收營養, 健健康康, 大大隻隻 !

別墅

kelly_zf 發表於 14-11-5 23:42

bb上星期度系5磅6安士,比之前一個星期重咗6安士,霍醫生見有長就無話有咩問題。暫時 ...

其實一路有keep 住grow 係OK 架. 我最驚係胎盤或臍帶有事而 stop 左或減少/慢供給養分咋.......

我問過霍醫生順產定開刀好D, 佢話無咩所謂.......我話唔係開刀的風險大D咩.......佢話順產都可以好危險.......

因為我怕十級陣痛, 所以揀左開刀.

你覺得佢 prefer 你開刀啊?

其實佢接開刀或順產一樣價錢架.....呢樣野比較特別. 通常D醫生都係開刀收貴D.

大宅

引用:Quote:kobe2013+發表於+14-11-6+10:24+我都

原帖由 iababy 於 14-11-06 發表
啊? 同一日同一個醫生度都可以差成1磅咁多?!!!
其實我都有諗過可能係阿B係我肚度的位置唔同, ...
係呀!其實bb出世輕,出咗嚟可能重得重好㗎!出世重又唔代表第時都重得好bor!好似我個女咁,出世9磅幾,但嗰啲出世得6,7磅嘅bb兩三個月嗰時已經重過佢喇! 所以我覺得你而家最應該做嘅係安心養胎同清胎毒! 祝你順順利利生個健健康康嘅baby啦!

大宅

回覆:iababy 的帖子

大宅

引用:Quote:kelly_zf 發表於 14-11-5 23:42 回覆

唔係喎,我記得佢順產收20000(上年價),開刀貴多8000,唔同房類個價再唔同

上次我頭8個月都係話要開刀(不論佢定政府都咁講),臨尾個b位置靚,佢十分鼓勵叫我:自己生!

最近又要幫襯佢,佢話:第一胎都自己生到,第二胎都得嘅!

對於我嚟講,好大鼓舞,哈哈!

當然真係唔到臨門一腳,都未知最後點生,一心開刀,都可以提早作動;
一心自己生,又可以因臍帶箍頸,唔調頭而開刀!

別墅

kobe2013 發表於 14-11-6 13:15
係呀!其實bb出世輕,出咗嚟可能重得重好㗎!出世重又唔代表第時都重得好bor!好似我個女咁,出世9磅幾,但 ...

多謝你的意見同祝福!

其實我又唔係真係想要巨B, 只係希望BB係正常SIZE同重量.

我冇清胎毒啊..........其實我有睇中醫, 佢亦都開左D藥方俾我煲湯飲去清胎毒, 但我屋企人唔想我食中藥, 所以最後無煲到.

我想問, 你係點清胎毒啊? 係唔係好似D人話食D寒冷既野啊?

因為西醫好似冇清胎毒呢樣野.

別墅

lilalila 發表於 14-11-6 14:57
唔係喎,我記得佢順產收20000(上年價),開刀貴多8000,唔同房類個價再唔同

上次我頭8個月都係話要開刀(不 ...

唔通我記錯?!

因為我記得姑娘係咁樣同我講, 仲寫埋個價錢係單張度. 等我下次產檢再問下價錢先.

咁你上次順產駛唔駛剪會陰啊?

你覺得霍醫生點啊?

我都祝你今胎順利順產, 生個健康B!

別墅

saula 發表於 14-11-6 13:47

好犀利啊 !

大宅

引用:Quote:kobe2013+發表於+14-11-6+13:15+係呀

多謝你的意見同祝福!

其實我又唔係真係想要巨B, 只係希望BB係正常SIZE同重量.

唔使客氣!
如果你想長胎,其實可以食多啲牛肉,雞蛋同花膠嘅,但想餵人奶就唔好食再食花膠喇!最緊要瞓多啲覺!
我嗰時32w左右就開始清胎毒㗎喇!初頭就飲椰青,食腐竹雞蛋糖水,綠豆沙,芝麻糊。。。37w就加埋龜苓膏, 39w再食埋雞蛋白蓮so! 同埋我由成個懷孕期都有飲桑寄生蛋茶! touch wood我女由出世到而家9個幾月,lotion都冇搽過,皮膚都好好

大宅

回覆:iababy 的帖子

又可能今年價格唔同呢

上年我800包照,診金,同materna仲有綠色大藥丸

但今年親人要另買(上述)藥

我暫時仲係好初期,未知係咪要另買

佢幾好嘅,我生果時,痛緊,我記得佢lunch都有嚟望下我,叫我加油,同埋大概有講幾時生,咁我果個下晝就不停望鐘,見到差不多時間,雖然更痛,但都頂到,因為知道終點在望!

我b唔巨,所以不用剪,但爆左少少,所以都有聯針!

不過,我一心想順產,所以,我知我點頂都頂到!

別墅

bosch 發表於 14-11-5 23:26
我成個孕期只係照過幾次, bb 有幾大我幾乎完全唔知架...

我都明白醫生d 野真係人夾人, 我曾經有不快經驗 ...

你講得好啱!

我會加油架啦! 希望我BB同我一齊加油!

複式洋房

iababy 發表於 14-11-6 11:23
其實一路有keep 住grow 係OK 架. 我最驚係胎盤或臍帶有事而 stop 左或減少/慢供給養分咋.......

我問過 ...
我未知距收幾多錢,系有個朋友年頭生完,話距幾好,朋友浸會開刀八萬几連醫生費,所以覺得都可以接受。朋友想順產但后尾都聽醫生建議開刀(霍醫生話距六成要開刀)。
我本身宮頸短,霍醫生話生得快,不過之前話頭大面向上,會難生。上周看又未入盆,所以要繼續睇嚇點。

大宅

引用:Quote:lokceci 發表於 14-11-5 21:33 其實

我BB的頭都大喎, 36W2D 己經 9.4 CM 啦.....但霍醫生只係度到 5.2磅咋........即係話, 實際上可能冇咁重添 ...
我開刀架,霍醫生其實一直都叫我試吓自己生,不過最後bb都係唔太啱位,所以開刀。

男爵府

回覆:BB Size 令我好困惑同擔心! HELP !

今日問過我醫生,原來無咩食物係特別會長胎

子爵府

上產前班醫生話照超聲波無可避免有可能會有10-15% 誤差, 所以大家唔駛太執著個數字, 醫生話冇問題就唔駛擔心太多~

首頁

尾頁

跳至