想生BB

跳至

首頁
12345...32

尾頁

男爵府

Oiluen,

Thanks ar! Yes, it's been a very tough time when we were first informed about the condition of our baby and it took me quite sometime to accept the facts and face the reality. I am not living in HK and thus, I just bought some pre-prepared Chinese herbal packages and asked my husband to boil them for me once I have the operation. I have also downloaded some 坐月 recipes here at BK and asked my husband to cook those for me. My mom is in HK right now and thus she will not be around to help me.

I will 坐月, don't worry since I really want to have a healthy body in order to pregnant again and have a healthy baby.

At first, we were very happy to expect our son as we just married for a month and we found out that I am pregnant ... but we never thought that this will happen ...

Right now, I am still waiting for the doctor to call me to let me know when they can book me in for the operation but that' going to take place within this week ...

原文章由 oiluen 於 08-3-18 22:24 發表
SweetPanda,
相信你一定很難過, 但係你的決定是正確的, 因為腦有積水, 對個胎的發展也不會好, 亦如醫生說, 他們係無法估計將來bb的disability去到邊度, 所以, 你這決定對bb都係件好事, 它不用受苦~
請你在abortion之 ...

複式洋房

hi sweetpanda,
do expect your emotion will fluctuate a lot after the operation, crying is good. let everything out, but at the same time look forward. keep relaxed, enjoy the sun (i was hiding at home for the first 2 weeks after the operation, i found myself weaker and weaker, then one day, my room was flooded with warm sunshine and i just lay there, and felt better and better) you will not be able to do a lot of things, no matter how simple it seems ask someone to do it for you, cause u are extremely fragile during 坐月. and my dr. forbidden me to eat any kind of seafood to avoid allergy.
all the best blessing.

複式洋房

oiluen, thank you.
lulu812, congradulations.  you are starting your 1st cycle.
if my temperature charting is accurate, "M" will visit me on the 27th.  looking forward to that day.
i'm 36 now (no baby yet, but have 2 bad experiences),  i'll wait a bit longer (until the 5th cycle)  for the mean time I'll eat better, do regular yoga, and at the same time get my husband to do the same.  It's not just the women, the guys got to do their part too.
wish to hear good news from you and all the ladies.  一齊加油la!

[ 本文章最後由 lifeasapig 於 08-3-19 11:24 編輯 ]

大宅

SweetPanda,
明白你的心情, 如 Lifesapig 所說, 你做完手術後一定很難過, 心如刀割咁, 不過, 你要記住你的決定是對bb好的!
想喊就喊, 唔好屈埋o係心入面, 要同老公傾, 相信你老公都好傷心, 呢個時候, 大家要互相支持。講真, 我o個陣時, 最難受的, 反而係放完假之後返工o個兩星期, 因為開始要面對人群, 人地又唔敢同你講, o個種感受真係好難用言語描述, 不過, 事情都過去, 一切都重頭來過, 你一定可以好似我咁, 捱過的!!
[關關難過, 關關過]!

原文章由 SweetPanda 於 08-3-19 02:16 發表
Oiluen,

Thanks ar! Yes, it's been a very tough time when we were first informed about the condition of our baby and it took me quite sometime to accept the facts and face the reality. I am not livi ...

囝囝的blog : http://lhc1128.blogspot.com/

複式洋房

加油加油,大家一齊努力...

別墅

sisters, 再試的時後不要太rush, Chinese doctor is quite good. 之前我好易好凍, 食中藥後今年咁凍都OK, 到bodyOK再來過!

但為左不浪費時間, 記住check temperture, check排卵, 葉酸, 中藥, DoDo後托高patpat....

Good Luck!!!

大宅

你說得對, 我那時都有check temperature及排卵, 亦在打算懷孕前服用葉酸, 令到自己既心情ready, 不過, 不要給自己太大的壓力呢~~
努力各位!

原文章由 Yuki_M 於 08-3-19 21:25 發表
sisters, 再試的時後不要太rush, Chinese doctor is quite good. 之前我好易好凍, 食中藥後今年咁凍都OK, 到bodyOK再來過!

但為左不浪費時間, 記住check temperture, check排卵, 葉酸, 中藥, DoDo後托高patpat.... ...
囝囝的blog : http://lhc1128.blogspot.com/

大宅

各位,

好耐冇入黎......唔想睇到有關小產的post,但想鼓勵下大家....經過兩次痛苦經驗,我現在bingo了。剛做了oscar,一切平安。雖然前面仲有好多未知數同擔心,但為了小b,我一定會小心,放鬆咁面對。希望大家加油!! bb一定會再黎的!!

大宅

heygirl,
真的很替你高興, 做完oscar都過了12週了, 放鬆心情, 你很快便可以迎接你的bb, 到時記得上黎報喜, 給大家作個鼓勵!!

原文章由 heygirl 於 08-3-20 11:42 發表
各位,

好耐冇入黎......唔想睇到有關小產的post,但想鼓勵下大家....經過兩次痛苦經驗,我現在bingo了。剛做了oscar,一切平安。雖然前面仲有好多未知數同擔心,但為了小b,我一定會小心,放鬆咁面對。希望大家加油!! bb一定會 ...

大宅

原文章由 heygirl 於 08-3-20 11:42 發表
各位,

好耐冇入黎......唔想睇到有關小產的post,但想鼓勵下大家....經過兩次痛苦經驗,我現在bingo了。剛做了oscar,一切平安。雖然前面仲有好多未知數同擔心,但為了小b,我一定會小心,放鬆咁面對。希望大家加油!! bb一定會 ...

恭喜你呀! 祝一切順利!

複式洋房

恭喜晒呀heygirl,真係開心啦!

複式洋房

我有個問題想問下大家:
我先生因工作既關係居住在大陸,而我和他結婚後都一齊搬左上大陸住,自從去年十一月小產後,我一直在大陸休養沒有工作,每星期會返香港一次探大家既父母,我想今個月開始再試下有BB,但如果有左就唔可以上上落落,要乖乖地留向香港,但如果開始試左之後,我仲上唔上大陸好啦,我怕試左唔知幾時會有,上上落落會唔會對個胎唔好呢,我今次唔想再有意外啦!!但我又好想同老公一齊,點算好呢,大家可唔可以比d意見我呢??

別墅

heygirl,

恭喜呀!

我都希望我個bb快d來搵我

別墅

lawlawcherry,

mouth: 為左bb,都要受想思之苦一陣啦,如果真係有左,就等bb定左再上大陸同老公一齊住......都係三個月啫.
原文章由 lawlawcherry 於 08-3-21 00:32 發表
我有個問題想問下大家:
我先生因工作既關係居住在大陸,而我和他結婚後都一齊搬左上大陸住,自從去年十一月小產後,我一直在大陸休養沒有工作,每星期會返香港一次探大家既父母,我想今個月開始再試下有BB,但如果有左就唔 ...

大宅

原文章由 lawlawcherry 於 08-3-21 00:32 發表
我有個問題想問下大家:
我先生因工作既關係居住在大陸,而我和他結婚後都一齊搬左上大陸住,自從去年十一月小產後,我一直在大陸休養沒有工作,每星期會返香港一次探大家既父母,我想今個月開始再試下有BB,但如果有左就唔 ...

如果我係你, 我會繼續陪老公住大陸, 但我會時刻假設自己有左, 所以上落會小心一d, 盡量選擇舒適既交通工具, 如搭的士到皇崗轉巴士, 我覺得慢慢行都ok, 唔算太辛苦. 另外如果可以的話, 會改兩個或三星期先落一次香港. 咁樣直到confirm有左, 我會在大陸安胎, 直到三個月後再看需要先返香港, 到預產期之前一至兩月先返香港住. 但當然係香港安胎直到生係好d啦, 但呢d時候如果老公唔係我身邊, 我就唔得lor.
不過以上都係個人想法, 最後都要睇你地實際情況啦!

大宅

lawlawcherry,
人人睇法唔同, 睇下你覺得老公唔o係身邊得唔得, 同埋o係大陸o個邊有人照顧你起居飲食, 始終懷孕都係要小心d, 飲食方面都唔可以馬虎~
個人認為有老公陪就開心d, 同有安全感多d, 我亦覺得好似lulu咁講, 如果可以你可以唔使咁密返香港, 咁咪好d~~
如果你準備呢個月開始試, 你心理上就要時時刻刻都ready懷孕, 樣樣要小心, 即使返大陸都唔緊要, 總之行路小心, 唔好比人撞到呢~~~

唔知你老公又點諗? 因為你都要同老公傾下呢~~~

我有個問題想問下大家:

大宅

可以在這兒碰到同病相憐的姊妹, 我都是去年10月, 個胎8周, 但沒有心跳, 很傷心. 現在再努力, 但真的有很大陰影, 而且已是高齡, 就算是 bingo, 尚有很多關要過, 例如要不要測羊水 ... 身邊的朋友同事又成日同你講"有仔要趁後生去生", 好煩!

大宅

明白你的心情, 但, 你身邊的同事不明你的situation才這樣說, 不要理他們的說話呢, 不要受他們影響呢~~~

希望你成功懷孕, 雖然有憂慮, 但, 你一定可以克服到, 多d上黎同大家傾計, 始終呢度好多係有類似經歷既姊妹, 大家比較明白大家的心情~

努力!

原文章由 雲牛 於 08-3-21 21:22 發表
可以在這兒碰到同病相憐的姊妹, 我都是去年10月, 個胎8周, 但沒有心跳, 很傷心. 現在再努力, 但真的有很大陰影, 而且已是高齡, 就算是 bingo, 尚有很多關要過, 例如要不要測羊水 ... 身邊的朋友同事又成日同你講"有 ...

大宅

原文章由 雲牛 於 08-3-21 21:22 發表
可以在這兒碰到同病相憐的姊妹, 我都是去年10月, 個胎8周, 但沒有心跳, 很傷心. 現在再努力, 但真的有很大陰影, 而且已是高齡, 就算是 bingo, 尚有很多關要過, 例如要不要測羊水 ... 身邊的朋友同事又成日同你講"有 ...

係呀, 呢到有好多姊妹都有呢d唔開心既經歷, 所以得閒上嚟傾吐下, 可以令自已開心d, 我都係今年2月先無左個bb, 9weeks無心跳, 我都係高齡, 而且一個小朋友都未有, 一樣好心急, 但知到急唔黎, 依家只好努力keep好身體, 2個月後再試個. 我同樣都好擔心, 但為左要bb, 一定要加油! 你都係呀! 唔好氣餒!

大宅

回覆 #1 LuLu812 的文章

多謝 LuLu812 & oiluen!! 希望大家都身體好 : )

首頁
12345...32

尾頁

跳至