爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:本身一架舊車夠期換,老婆建議買七人車,但

原帖由 codeblue 於 14-11-07 發表

本身一架舊車夠期換,老婆建議買七人車,但我反覆思考左好 ...
if full load on a 7/8 seater is rare, dont buy it.
big 7/8 seater has poor driveability, not that u cant handle but just cant compare to driving a sedan.

the rationale of selecting cars is driven by needs, dont buy something u never or rarely need.

禁止訪問

複式洋房

回覆:barony 的帖子

我識人揸嗰啲無乜嘢整喎

禁止訪問

複式洋房

我有架estima了

複式洋房

你無睇我留言架?

禁止訪問

複式洋房

2.4cc. $1.8到

複式洋房

2007年車

大宅

"疴凸屎" 2014

大宅

我想要 2500cc 以上, 如果唔係 full load 會好辛苦

大宅

vertioDaddy 發表於 14-11-10 10:14
if full load on a 7/8 seater is rare, dont buy it.
big 7/8 seater has poor driveability, not that u ...

Yes I don't really have immediate needs for a 7 seater, but I could foresee the needs a few years later as my kids are growing up. I wonder if I should cater for it this round coz I am those who would prefer to buy a new car and use it for 7-10 years before replacing again.

禁止訪問

大宅

引用:2.4cc.+$1.8到 +

原帖由 Jasontc 於 14-11-10 發表
2.4cc. $1.8到
2.4行1.8都幾慳油喎

公爵府

codeblue 發表於 14-11-10 23:55
Yes I don't really have immediate needs for a 7 seater, but I could foresee the needs a few years l ...
小朋友大 d,反而對七人車嘅需要會細左。我自己經驗,小朋友細時,出街真係一抽二楞,奶樽飯壺水壺尿片毛巾紙巾衫仔被仔 bb 車 high chair 等等等等,好多時又要帶埋工人姐姐,淨係自己一家人,就已經塞滿架車,七人車係有需要嘅。到佢地大左,出街唔使帶工人,又冇咁多林 sum 嘢,一架五人車足夠

禁止訪問

大宅

mugtaitai 發表於 14-11-11 11:42
小朋友大 d,反而對七人車嘅需要會細左。我自己經驗,小朋友細時,出街真係一抽二楞,奶樽飯壺水壺尿片毛巾 ...

咁又係, 不過我有排先去到可以全完唔帶工人的地部,
因為我地計劃之中想要 3-4 個小朋友, 目前仲未生夠數,
如果真係生到 4 個的話五座都係唔夠坐...

公爵府

codeblue 發表於 14-11-11 14:44
咁又係, 不過我有排先去到可以全完唔帶工人的地部,
因為我地計劃之中想要 3-4 個小朋友, 目前仲未生夠數, ...
如果係咁嘅一定係七人車走唔甩啦,我兩個仔而家大左,我地都仍然揸緊七人車,去完夜街小朋友攰,可以攤平椅背訓得舒服 d,差好遠

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我哋而家都係一部五人, 一部七人, 我老公返工用五人, 七人主要係我揸, 講真, 七人車好小會坐得晒咁多人, 不過就時不時會有幾件行李出入機場, 對我哋嚟講, 七人車還是有需要的。

大宅

回覆:其實係咪真係咁有需要買七人車?

見樓主提到X5,Q7,即係budget許可,可以諗Benz Viano.

首頁

尾頁

跳至