跳至

首頁

尾頁

別墅

其實入左victoria playgroup,
都未必收你入nusery 架...

男爵府

可能都未定喎....KAKA 不過我地要等2年後先知道...

原文章由 monkey05 於 08-4-1 13:45 發表
我都有打算同呀仔考培正, 其實貪佢一條龍囉, 唔知會唔會同him him 做同學仔呢 ?

別墅

唔係一定收, 不過好大機會會收, 我家姐3個仔女同佢d同學仔都收晒, 應該好容易入.

原文章由 winnie194 於 08-4-1 14:41 發表

其實入左victoria playgroup,
都未必收你入nusery 架...

複式洋房

我初初都有諗讀nusery, 後來有教幼稚園的朋友同我講, 如果有人湊, 就最好吾好讀nusery, 話個b好易會好多病痛, 現在仍心大心細!

公爵府

牛年勳章

原文章由 mckenbaby 於 08-4-2 23:33 發表
我初初都有諗讀nusery, 後來有教幼稚園的朋友同我講, 如果有人湊, 就最好吾好讀nusery, 話個b好易會好多病痛, 現在仍心大心細!

我覺得如果媽媽係屋企full time湊就話唔讀n都冇所謂, 因為媽媽"貼身"教, 但如果只係得工人的話... 我覺得讀n好d囉

大宅

我朋友個仔,未返學前要用好長時間餵佢食飯仔,
到佢返左全日學後,佢就學識自已食飯;還食得好好.
個朋友話返左學後真係好好多,學倒好多野,
個仔大膽左;主動左,好多野自己真係唔識教,
不過佢係要返工的;所以其實真係無得選擇.
我也心大心細,而家婆婆湊,婆婆唔識教之餘,
還無規無舉,所有唔應該做的佢都做齊!更不顧清潔!

複式洋房

原文章由 Carol999 於 08-4-3 23:06 發表

我覺得如果媽媽係屋企full time湊就話唔讀n都冇所謂, 因為媽媽"貼身"教, 但如果只係得工人的話... 我覺得讀n好d囉

多數都吾報n, 現在返一個playgroup, 到時報多一個, 得閒就去遊山玩水!

子爵府

好媽媽勳章

我大仔讀緊培正, 所以細仔一定跟大仔選培正 (雖然未必一定收)
我地0701b算係有著數, 因為年頭出世, 叫做大個o的
有大o的機會過interview o個關
如果七八月先出世, interview 先o岩o岩兩歲
就會難過關少少

原文章由 JHsbb 於 08-3-28 14:42 發表
我都會報培正, 但培正收大仔, 即係話要足3歲先讀得, 我朋友個仔今年10月4歲喇, 佢今年考到培正, 所以會重讀K1...

男爵府

醒目開學勳章

如果妳大仔讀緊培正,細仔都應該一定收o架,放心啦﹗
我本身都打算同個女報培正(母校情意結),又諗住一條龍唔使煩(好似我咁一讀就14年 ),點知62同老公都打算個女讀港島區學校(遲啲會搬去港島住),但係我對港島區嘅學校一無所知,真係覺得好煩又唔知點算好﹖

原文章由 pamelaywy 於 08-4-4 20:08 發表
我大仔讀緊培正, 所以細仔一定跟大仔選培正 (雖然未必一定收)
我地0701b算係有著數, 因為年頭出世, 叫做大個o的
有大o的機會過interview o個關
如果七八月先出世, interview 先o岩o岩兩歲
就會難過關少少

...

別墅

我阿b都係0701, 若要報培正, 要幾時報名?係唔係年年都好多人排場?

子爵府

好媽媽勳章

培正每年九至十月會開始派表, 要寄信去學校取申請表, 再按時交表.
係, 年年都好多人報. 年年都排長隊
我大仔o個年就十個爭一個位
今年都九個爭一個
o黎緊07年出生入學可能都差唔多

原文章由 chanpipi 於 08-4-7 12:25 發表
我阿b都係0701, 若要報培正, 要幾時報名?係唔係年年都好多人排場?

大宅

原文章由 BABY520 於 08-4-5 10:39 發表
我本身都打算同個女報培正(母校情意結),又諗住一條龍唔使煩(好似我咁一讀就14年 ),點知62同老公都打算個女讀港島區學校(遲啲會搬去港島住),但係我對港島區 ...

for girls, HK side have many chance.... like..
Ture Light
St. Paul Conv.
St. Stephen Girls
St. Clare's
Maryknoll
...etc.

martse

別墅

我阿仔係0701, 即係2010年入學, 係唔係2009年9月報名?

原文章由 pamelaywy 於 08-4-7 19:51 發表
培正每年九至十月會開始派表, 要寄信去學校取申請表, 再按時交表.
係, 年年都好多人報. 年年都排長隊
我大仔o個年就十個爭一個位
今年都九個爭一個
o黎緊07年出生入學可能都差唔多

...

子爵府

好媽媽勳章

對, 09年九月報名
不過你放心, 屆時會有好多人係bk報料的
你可以到幼稚園那邊留意
當然, 這裏的0701媽媽也會報料

原文章由 chanpipi 於 08-4-8 10:18 發表
我阿仔係0701, 即係2010年入學, 係唔係2009年9月報名?

複式洋房

我想問...培正中文教學..英文 OK or not? Do y think we need to having any extra english course. Please tell me more about 培正! Thanks!

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

kymani

培幼係中文教學為主, 亦有英文課, 有PHONICS同外籍老師上課
如果你問英文是否OK, 我會覺得教得略慢略少
所以我會在家自己教些英文生字和跟他看大量的英文書籍
其實培正OVERALL(不只英文, 就算連中文, 數學)比其他名幼稚園教的東西都是較少和較慢
不過培正著重培養態度, 行為, 學習習慣, 價值觀等
而且我聽人講培正收得你仔女, 就預咗用十五年(三年幼+六年小+六年中)去培育一個人, 所以佢唔會好似一O的想谷入名校O既幼稚園咁, 用好短時間教好多O野
等佢地READY先教, 亦等佢地ENJOY學習
所以要睇你BUY 唔BUY 佢呢一套

原文章由 kymami 於 08-4-8 17:46 發表
我想問...培正中文教學..英文 OK or not? Do y think we need to having any extra english course. Please tell me more about 培正! Thanks!

[ 本文章最後由 pamelaywy 於 08-4-8 23:24 編輯 ]

大宅

dear all

培正其實唔係一條龍既, 大家唔好比佢有幼稚園, 小學及中學攪都有錯覺, 唔信可以去教處web-site 看看.

我朋友既小朋友, 佢係培正讀左6年小學, 最后升唔返上培中不單止, 仲要係派左d 唔好既中學, 自己去in 英文中學都冇人收, 原因為英文中學佢地認為培正係中文小學, 擔心佢地跟唔上.

大宅

btw, 不過, 佢既校風真係唔錯!

大宅

又咁岩既,我都係"母校情結",所以都諗住同亞女報培正,不過07年咁多b出世,睇怕又要爭崩頭lu!

原文章由 BABY520 於 08-4-5 10:39 發表
我本身都打算同個女報培正(母校情意結),又諗住一條龍唔使煩(好似我咁一讀就14年 ),點知62同老公都打算個女讀港島區學校(遲啲會搬去港島住),但係我對港島區 ...

首頁

尾頁

跳至