嬰兒用品

跳至

首頁
12345...17

尾頁

男爵府

引用:BB2月出世, 我又學下野先, 多謝分享

原帖由 beetle910 於 14-11-19 發表
BB2月出世, 我又學下野先, 多謝分享
好好享受陀B嘅日子,頭一個月湊仔辛苦到爆

男爵府

引用:多謝分享, 之前買左2個NUK 奶樽 跟住買消毒

原帖由 apple.chan3310 於 14-11-19 發表
多謝分享, 之前買左2個NUK 奶樽
跟住買消毒奶煲送左個AVENT奶樽
而家都頭痛緊應該買番同一牌子既奶樽定買P ...
原來CHUCHU樽夾到pigeon咀,你果兩個牌子我就未試過了。我覺得樽同樽分別唔大,奶咀真系好大分別,嚴重影響食奶效果。建議媽咪唔好一次過買太多同一牌子野,慢慢摸索同BB最夾嘅。有時口碑好嘅嘢真系見仁見智。

男爵府

引用:我又分享下啦:奶樽:一路都係用dr brown排

原帖由 lauyoki 於 14-11-19 發表
我又分享下啦:
奶樽:一路都係用dr brown排氣樽,冇嘔過奶,吮亦冇問題,係配件多,清洗麻煩,我照用番dr ...
多謝分享,開呢個POST都系想帶動多D討論等大家參考
我好懶,BB小便就唔處理了,直接換片就算。mides紗巾我走去睇價錢,好貴,75文5條,放棄

男爵府

引用:請問body lotion有無邊隻推介

原帖由 rainbow123456 於 14-11-19 發表
請問body lotion有無邊隻推介
我用開AVEENO,好清爽。前排BB甩皮,搽完兩三日就好翻。

男爵府

引用:body lotion,沖涼,尿疹膏我都係用mustela,

原帖由 laiman1002 於 14-11-19 發表
body lotion,沖涼,尿疹膏我都係用mustela,好滋潤
我個女7個月,未試過紅PAT PAT
多謝分享,下次試下先。

複式洋房

回覆:集中分享我用緊嘅嬰兒用品

Thanks

大宅

引用:奶樽刷:各種牌子都差唔多,但要留意尺寸。

原帖由 lflxl 於 14-11-18 發表
奶樽刷:
各種牌子都差唔多,但要留意尺寸。我買左chuchu尼龍刷清洗佢嘅玻璃瘦樽。新買PIGEON PPSU瘦膠樽配 ...
Same as you ar, very good

大宅

引用:Quote:原帖由 Kayaya 於 14-11-19 發表BB一

原帖由 lflxl 於 14-11-19 發表
BB好快同你見面啦!準備好曬D野未?我照完結構之後基本上買左90%。

...
差啲電器類既未買呀
生完會反工,所以一定要買泵呀,
c6又話要買暖風機,仲要有濕氣個隻,我又唔知邊隻好
好煩呀

大宅

引用:Quote:原帖由 lflxl 於 14-11-19 發表BB好

原帖由 Kayaya 於 14-11-20 發表
差啲電器類既未買呀
生完會反工,所以一定要買泵呀,
c6又話要買暖風機,仲要有濕氣個隻,我又唔知 ...
我買左origo隻對流式暖爐,即熱又唔干燥,幾好用。

大宅

lovesea0072003 發表於 14-11-20 10:51
我買左origo隻對流式暖爐,即熱又唔干燥,幾好用。
係邊到買同埋幾錢呀????THX~~

複式洋房

回覆 lflxl 的帖子

thanks for your info.不過應該都要預備定5-6 個奶樽

大宅

引用:Quote:lovesea0072003 發表於 14-11-20 10:

原帖由 Kayaya 於 14-11-20 發表
係邊到買同埋幾錢呀????THX~~
我係沙田既一田買,千色都有,$1398。

大宅

請問有冇,濕疹bb沐浴露分享?

複式洋房

回覆:miss0101 的帖子

Oilatum

複式洋房

回覆:PhlipJen 的帖子

另,要補充一句,千其唔好沖太熱的水, 冬天 39-40度水溫便可,仲有唔好沖太長時間, 以免令皮膚乾燥!

複式洋房

多謝各位媽媽分享,新手先4個月,對好多bb產品都加多問號,睇完清晰好多!

男爵府

引用:另,要補充一句,千其唔好沖太熱的水, 冬

原帖由 PhlipJen 於 14-11-20 發表
另,要補充一句,千其唔好沖太熱的水, 冬天 39-40度水溫便可,仲有唔好沖太長時間, 以免令皮膚乾燥!

...
多謝分享經驗

男爵府

引用:多謝各位媽媽分享,新手先4個月,對好多bb

原帖由 kezjlove 於 14-11-26 發表
多謝各位媽媽分享,新手先4個月,對好多bb產品都加多問號,睇完清晰好多!

...

男爵府

剪指甲用品:
由於我系FTM太得閒,成日走去行嬰兒用品部,指甲鉗同剪睇到人地話咩牌子好用就走去買一餐,買平野可以滿足自己嘅購物慾望
NUK指甲鉗:個人覺得最好用,個弧度好啱,餵完奶攬住BB剪兩下,搞定。較剪我用唔慣。

男爵府

棉花棒:
NUK有隻特幼棉花棒,簡直系初生B必備,清潔臍帶好好用。原先我都跟醫院指示用凍滾水,但傷口埋得唔好。最後用翻75%火酒,每日清潔三四次,酒精易揮發,肚臍好快好翻。

包被:
買左三條,系床仔度鋪定一條。初生B太軟,新手媽咪啱啱開始都唔敢抱佢驚整親。包左包被易抱好多。

一條當薄被,而家嘅天氣用唔會太焗。

浴巾:
AEON自家品牌有隻嬰兒毛巾系列幾抵用。大浴巾大概80文條,夠索水,柔軟度都OK。

首頁
12345...17

尾頁

跳至