跳至

首頁

尾頁

大宅

tsznok, 加油呀~~~~我相信你仔仔好快會無事架....

小寶媽/tsznok, 我星期四會帶囡囡覆診....醫生無話要進一步檢查喎.....你地係咪政府睇所以check得咁詳細呢???
因為今次我帶囡囡入咗法國醫院....then搵番出世跟開個兒科醫生....唔係入政府....諗住可以claim保險同埋check野出報告快啲....若真係touch wood有乜事先即刻攞晒啲報告入政府....
今次醫生話我個囡囡係大腸桿菌入咗尿道所以導致發炎....唔知係咪外來菌入侵所以佢無同我講要做其他深入啲既檢查呢?? 定係覆診時佢先會睇情況而定呢?? 咁我到星期四都問下先....
原來都有咁多小朋友患到呢個病....睇黎真係要小心啲....我成日以為只要俾囡囡飲番多啲水就ok添....

大宅

lenny 1130,
我係去仁安睇的都係出世睇開那個醫生,
我囡都係驗到大腸桿菌,咩原因入左去就真係唔知,
個醫生只係叫我地做超聲波同倒流測試,超聲波做左正常,
我問可唔可以唔做倒流果個佢話係最base既檢查...一定要做
真係希望大家都係偶然既感染啦..

侯爵府

好媽媽勳章

LENNY/小竇媽,

我個仔係入政府醫院傢,因為當日佢高燒到抽筋,我地CALL白車送佢入急症,都係入左院先CHECK到佢尿道炎。

如果入院當日你地既BB種菌時發現係大腸桿菌攪鬼的話,咁都冇咁驚,你地既CASE可能只係"唔好彩"D細菌走左入尿道發病,但我個仔當日就種唔到大腸桿菌,係另一隻唔知乜鬼野菌...所以...唉我都唔知,做晒D檢查就心安理得囉...大吉利是講,有咩野趁佢而家細個就攪掂佢,如果再大D先去做,真係好痛苦,因為佢已經識野...好似我個仔上次打黃豆照腎時,當時佢差唔多2歲,醫生幫佢打完豆準備包札啦,只係一下鬆一鬆手,佢已經用另一隻手一下子就成PART導管扯晒出黎,流左好多血,最後俾人捉住隻腳種落腳掌...我雖然睇唔到係乜情況(果時我就快生三妹),但老公韶聽到佢向入面狂叫"媽咪...爸爸...",真係個心痛到呢....

今次做插尿喉,我已經講明寧願先用藥餵暈佢,之後先插,如果唔係就唔做!因為醫生話,可以俾佢食保護劑食到5歲,咁就少D機會番發,5歲之後身體機能成熟後就唔太擔心再有事云云...

點都好,希望大家既BB都盡快冇事啦!!
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

LENNY/小竇媽/tsznok,

我同你地都身同感受。
我囡囡出世後 36日就因為發高燒入院,醫生即時同囡囡抽血、尿液及脊髓去驗及種菌,後來證實係尿道炎,要留院 7日打抗生素。
見到囡囡打針打到手腫腳腫,傷痕累累,老公又出左trip唔係香港,要自己一個人撐住,當時我都感到好徬徨、自責及內疚。
覺得囡囡點解咁細就要受呢d苦。
後來種菌報告出左,d血及脊髓無菌,只係尿液裡有大腸桿菌。經尿液倒流檢查後,醫生話囡囡係尿液倒流 - 2級,須食抗生素即至無尿液倒流為止。

子爵府

睇完好驚喎, 我囡囡疴d cc係難c...成日整到妹妹都有喎, 所以次次用好多濕紙巾去幫佢抺...
餵佢飲水由之前一飲親就似打交咁, 到依家好好多, 都肯飲, 可能佢依家玩口水, 口水肩成日濕, 成日同佢換, 所以會有d口渴。

[ 本文章最後由 豬BBBB 於 08-4-2 11:14 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章

DKBABY,

原來你囡囡已証實有倒流問題...咁醫生有冇講要做手術改善?我囝囝o向瑪加烈覆診,下個月做埋倒流檢查就知係幾多級倒流...

原文章由 dkbaby 於 08-4-2 10:56 發表
LENNY/小竇媽/tsznok,

我同你地都身同感受。
我囡囡出世後 36日就因為發高燒入院,醫生即時同囡囡抽血、尿液及脊髓去驗及種菌,後來證實係尿道炎,要留院 7日打抗生素。
見到囡囡打針打到手腫腳腫,傷痕累累,老公又出左trip ...

侯爵府

好媽媽勳章

呢樣野冇得驚傢...我囡囡食全人奶,而家d便便都係好似newborn bb咁稀爛,成日都會爆上妹妹度,唯有自己抹得乾淨d同埋盡快清潔左佢。

原文章由 豬BBBB 於 08-4-2 11:12 發表
睇完好驚喎, 我囡囡疴d cc係難c...成日整到妹妹都有喎, 所以次次用好多濕紙巾去幫佢抺...
餵佢飲水由之前一飲親就似打交咁, 到依家好好多, 都肯飲, 可能佢依家玩口水, 口水肩成日濕, 成日同佢換, 所以會有d口渴。 ...

大宅

各位媽媽, 我想知係唔係要等bb發燒先至可以知有冇尿液倒流呀?

大宅

吓~~~點解你地個個醫生都叫你地做尿液倒流既檢查既...係咪因為bb太細個所以check真啲呢???
我個醫生只係同囡囡驗尿check常規種菌, 抽血, 照肺片, 抽啖同鼻水化驗(check係咪有流感), 照超聲波睇個腎....但係提都無提過做你地講o個另外兩個檢查....
我真係有啲擔心唔check會唔會大啲先發現原來真係有尿液倒流問題咁就真係大件事....但係我聽個醫生講佢照超聲波個腎無乜問題好正常...睇唔到因為尿道炎而有唔妥囉.....

Mybb-TinaKwong, 我諗係啦...因為尿道炎都無乜明顯病徵既....如果萬一你個b無啦啦發微燒又無特別傷風感冒或其他明顯唔舒服既樣...你就要留意一下係咪囉....不過可能出疹都會咁架....
我個囡囡就係兩三日微燒咗兩次....食藥又好番所以都無理到....都第四日即刻發高燒啦....去到醫院醫生一睇都話好大機會係尿道炎....

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 lenny1130 於 08-4-2 23:23 發表
吓~~~點解你地個個醫生都叫你地做尿液倒流既檢查既...係咪因為bb太細個所以check真啲呢???
我個醫生只係同囡囡驗尿check常規種菌, 抽血, 照肺片, 抽啖同鼻水化驗(check係咪有流感), 照超聲波睇個腎....但係提都無提 ...

照超聲波其實只可以睇到膀胱及腎臟既大小同位置有冇唔正常,如果於呢個檢查就睇到有問題,咁倒流既情況已經達到好嚴重既地步;講番我仔仔,佢o向呢個照超聲波檢查都話佢完成冇事傢,但點知當做腎顯影時就見到兩邊腎都花左!醫生有講過如果唔處理左倒流問題,長此落去可能會令腎臟脹大...(去到呢個地步時做超聲波就會見到囉)

講真我當然唔係話你囡囡一定有問題,但做多個檢查就可能100%知道究竟係"有事",定係"冇事",大吉利是有事既就可以盡早醫,冇事既咪以後心安理得囉!唔係嚇大家,我之前亦聽過主診醫生提過,bb出現尿道炎既年紀越少,佢有先天倒流問題既機會就會越大,所以當時佢同我講:"你囝囝成15個月先出現尿道炎,應該唔大機會有先天倒流,通常幾個月大就有尿道炎果d就大機會有先天倒流問題..." btw,你可以唔使太擔心住既,多d留意下bb有冇突然高燒,我就買定左"九彩"試紙o向屋企,隨時個仔有咩突破高燒就同佢驗左先,如果有問題可以即時送佢入院唔使再拖嘛。

大宅

乜嘢係"九彩"試紙呀? 我想知多啲, 萬一發現亞b有唔妥, 即刻帶佢睇醫生o羅.

原文章由 tsznok 於 08-4-3 09:22 發表

照超聲波其實只可以睇到膀胱及腎臟既大小同位置有冇唔正常,如果於呢個檢查就睇到有問題,咁倒流既情況已經達到好嚴重既地步;講番我仔仔,佢o向呢個照超聲波檢查都話佢完成冇事傢,但點知當做腎顯影時就見到兩邊腎都花 ...

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 Mybb-TinaKwong 於 08-4-3 13:22 發表
乜嘢係"九彩"試紙呀? 我想知多啲, 萬一發現亞b有唔妥, 即刻帶佢睇醫生o羅.

即係快速測試試紙,因為佢一條試紙CHECK足9樣野(好似尿旦白呀,細菌呀...),所以醫護界叫呢隻試紙做"九彩"。

大宅

今日囡囡去咗醫生度覆診....我都問咗佢使唔使做尿液倒流既檢查....因為我其實都幾擔心.....醫生話尿液倒流分幾級架....通常輕微既小朋友會到四五歲自然會好....只係要留意呢幾年會唔會再有尿道炎....因為驚啲菌因尿液道流令個腎有事....就算無尿液倒流既問題....都要睇下呢幾年有無再發....佢assume咗我個囡囡係無問題.....就算係輕微o個隻....萬一再發就一定要驗啦...
.....佢話若果好到中型嚴重既.....超聲波會睇到個腎俾正常大咗少少架....呢隻只可以一路食住抗生素防止有尿道炎....直到四五歲尿道倒流問題無咗....咁就ok....再嚴重既倒流就要做手術根治咗佢
因為佢睇我個囡囡個超聲波唔似係尿液倒流問題....再加上係都無藥可以防止尿液倒流...只係食抗生素防止再有尿道炎....所以佢而家唔建議我做尿液倒流既檢查....寧願touch wood囡囡真係再有尿道炎...咁就真係一定要check啦....
佢叫我除咗清潔小心啲之外....盡量餵水餵多啲...等佢排尿密啲咁樣防止尿道炎仲好....

大宅

lenny1130,
我囡都照左超聲波 一齊正常,
當時問醫生唔做尿液倒流測試得唔得,
佢話唔得,佢話話照左超聲波只係睇到個腎結構有無問題,有無受損
尿管好幼係睇唔到,另外係睇唔到有無倒流既....

我都唸過係咪有需要第一次尿道炎就要做倒流測試?..
不過兩個醫生都話做左好d.
佢地仲話係bb尿道炎的都要做既基本檢查
或者你都可以睇多個兒科醫生比下意見
希望大家既bb都無翻發,健健康康啦

大宅

小寶媽, 我諗我都會諗下會唔會問多個醫生既意見....不過好矛盾....我又唔係幾想囡囡做嗰個檢查....因為對佢黎講真係幾辛苦....
而且醫生話佢check到最多都係輕度級嗰隻....到時都係靠我地小心啲唔好俾佢呢幾年再有尿道炎令到個腎有事....等佢四五歲尿液倒流自己好就ok....所以到時都係無得搞
而且佢話bb尿道炎大概3個就會有1個中過....所以佢叫我唔好太擔心同諗得咁嚴重....如果尿道炎再有....咁有倒流問題既機會先比較高....到時再check都未遲....
我問萬一到時唔好彩再發番炎....先check係倒流問題....會唔會到時個腎已經有事架....佢都係叫我唔好咁擔心咁囉....
係呢?? 你囡囡做咗個檢查未呀...

大宅

lenny1130,
我囡囡到4月尾先做呀...我都好明白你心情,
當初我睇多個醫生都係想佢同我講可以唔洗做住...
講真如果佢好似你醫生咁講我就安落哂

大宅

where casn i buy the "九彩"試紙??

侯爵府

好媽媽勳章

你既心情同我心情一樣.... 真係非筆墨能形容~

原文章由 小寶媽 於 08-4-5 19:33 發表
lenny1130,
我囡囡到4月尾先做呀...我都好明白你心情,
當初我睇多個醫生都係想佢同我講可以唔洗做住...
講真如果佢好似你醫生咁講我就安落哂

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 ChongChong28 於 08-4-5 22:13 發表
where casn i buy the "九彩"試紙??

我係搵D醫護界朋友幫我同藥廠訂既...

大宅

其實真係幾擔心架....做又驚佢辛苦...唔做又驚佢有事.....
仲有...我囡囡好似特別多婦女病咁...之前以為佢有尿布疹...點知醫生話係念珠菌...心諗乜咁細個都有咁多呢啲病既....而家佢有起少少粒粒...又好似之前既念珠菌咁既樣啦....唉....好煩...點解成日有呢樣o個樣.....真係諗係咪我同個姨姨同佢清潔得咁差呢....
個姨姨係我地親戚黎架...我見佢好錫佢...照顧佢已經好小心....無理由咁架....我自己照顧到都有啲神經質....好驚佢有其他問題....響呢方面既清潔....我真係有少少投降....好似點搞都有問題咁....

首頁

尾頁

跳至